På sommaren och semestern uppstår ett unikt problem för musikälskaren. Man sitter på stranden med kompisarna, i parken med familjen eller på balkongen på hotellet och vill lyssna på musik tillsammans. Att dela på hörlurarna går inte om man är fler än två och att dra upp volymen på mobilens högtalare tills det skräller blir ingen glad av. Här finner nischprodukten trådlösa batteridrivna högtalare verkligen sitt existensberättigande. Har man väl provat så vill man inte vara utan dem.
Högtalarna kopplas till mobiltelefonen, surfplattan eller den bärbara datorn med Bluetooth. Efter att ha parat ihop dem så går allt ljudet till högtalaren och det är bara att sätta igång musiken. Många av dem kan dessutom användas som högtalartelefon så att flera kan prata med den som ringer. Några av dem med större batterier kan dessutom dela med sig av strömmen om mobiltelefonens batterimätare börjar blinka rött när man är långt från närmaste eluttag.
Förra året testade vi lite större modeller som har bättre förutsättningar att ge ett riktigt bra ljud. Men i år bestämde vi oss för att högtalarna verkligen skulle vara portabla. Alltså inte ta upp för mycket plats i väskan eller väga för mycket. För vår erfarenhet är att man ibland helt enkelt inte tycker att det är värt besväret. Många av högtalarna i det här testet är så små de kan bli utan att batteritiden blir lidande och ligger i en prisklass där de håller för stötar och har en ljudkvalitet som är över medel.
TRÅDLÖS ORDLISTA
Bluetooth – En trådlös standard för att kommunicera på kortare avstånd, vanligen upp till 10 meter. Ett praktiskt sätt att koppla ihop mobilen med trådlösa hörlurar eller högtalare. Senare versioner ger inte bättre ljudkvalitet men kan ge bättre batteritid.
NFC – Near Field Communication. Ett enkelt sätt för apparater att kunna kommunicera utan att man behöver göra något annat än att röra dem vid varandra. För Bluetooth-enheter slipper du söka eller knappa in lösenord. De flesta nyare smartmobiler utom iPhone stöder NFC.
aptX – En kompressionsstandard lämplig för trådlöst ljud som ger bättre ljudkvalitet än vanlig Bluetooth. Både ljudkällan (mobilen) och mottagaren (högtalaren) måste stödja aptX. Mobiler som stöder tekniken är bland annat HTC One, LG:s toppmodeller, de senaste Samsung Galaxy- och Sony Xperia-modellerna.
TESTKRITERIER
Vi satte snäva kriterier för vad som skulle få kallas resehögtalare. De skulle inte vara så små att de går ner i fickan för då ger de inte tillräckligt bra ljud. Men de skulle inte vara så stora eller tunga att man tvekar att låta dem ta plats i väskan. Dessutom skulle de så klart ha batteridrift och kunna kopplas till smartmobilen med Bluetooth. För att kunna göra rättvisa jämförelser satte vi dessutom ett priskrav runt 1 500 kronor. Det sorterar bort de sämsta högtalarna utan att det för den sakens skull blir orimligt dyrt.
Ska man ha med sig produkten så måste den tåla att skaka runt i en väska. Vi bedömde därför byggkvalitet och stabilitet extra hårt. Användbarheten bedömdes utefter hur lätt det var att koppla in till mobiltelefonen och om knappar och reglage var begripliga. Slutligen spelade vi ett brett urval av musik av bra teknisk kvalitet och bedömde ljudkvaliteten. Slutbetyget är ett övergripande omdöme som även väger in priset.
Denon Envaya
Solid och bombastisk
En rejäl pjäs med en bas som en kanon vilket kan bli lite överväldigande i längden.
Monster Superstar Backfloat
Musik för poolen
Den stora överraskningen är inte de oväntade volymresurserna utan att den flyter i vatten.
Philips BT6000
Snygg och praktisk
Philips väderskyddade högtalare har ett bra format och är mycket enkel att använda.
SMS Audio Portable Wireless Speaker
Klen och krånglig
Djärv design och rapstjärnor på kartongen ger tyvärr inte bättre ljud än så här.
LG Music Flow H4
Flexibel mångsysslare
H4 kan tas med på resan men det märks att den är gjord för att användas i hemnätverket.
Bose Soundlink Colour
Enkel och lekfull
En färgglad och enkel högtalare som låter okej men vi saknar konkurrenternas finesser.
Sony SRS-X33
Stort ljud i litet format
Med sitt stora och klara ljud är X33 är beviset på att större inte alltid är bättre.
JBL Charge 2+
Så mycket bättre
Imponerande förbättring av förra årets modell och nu en av favoriterna i testet.