TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

test: Yamaha R-N803D

Trådlös nätverksreceiver som kan lite extra

Här är en välutrustad och välljudande musikmaskin som kan underhålla med många ljudkällor.

Av / 2017-12-07 - 12:53
Yamaha R-N803D

Ljud & Bild tycker

  • Varm klang och fylligt ljud från en trådlös receiver som kan det mesta. Bra app-styrning, multiroom, nätradio, FM/DAB-radio, skivspelaringång och inbyggd DAC.
  • Saknar USB-port för dator. Inte det allra senaste inom finess och upplösning.

Sugen på bra ljud utan att behöva råna en bank? Sugen på något som hela familjen kan använda? Då behöver du bara en Yamaha R-N803D och ett par bra högtalare.

Då har du en trådlös anläggning med allt som de flesta behöver. Och lite till.

Det här är nämligen ett bra alternativ till ett mikrosystem och en superuppgradering till en befintlig anläggning. R-N803D kan mycket mer än en vanlig receiver – alltså en radiodel med inbyggd förstärkare.

Här får du trådlös eller kabelbaserad streaming med Bluetooth, wifi (AirPlay och DLNA) och ethernet. Så att du både kan strömma musiken trådlöst och styra uppspelningen av musikbiblioteket. Om du har en hårddisk eller dator med mycket musik i hemnätverket.

 

Annons

Nätverksreceiver

Yamaha-receivern har 100 potenta watt under huven, plus FM-, DAB- och nätverksradio, och kallas passande nog för nätverksreceiver.

De stora radiomöjligheterna ger tillgång till tiotusentals radiokanaler, som alla är går att lyssna på genom Yamaha R-N803D. Men den är mer än bara en nätverksreceiver.

Här får du dessutom flera ljudingångar för analoga ljudkällor, till exempel CD-spelare, skivspelare och kassettdäck. Om du skulle ha något sådant stående. Det finns även två optiska och två koaxiala digitalingångar. För att till exempel koppla in TV:ns optiska ljudutgång och få vansinnigt mycket bättre TV-ljud i vardagsrummet.

 

 

yamaha rn803d black 23529 1
R-N803D finns även i svart. Här tillsammans med mikrofonen som används för att rumskalibrera ljudet.

 

Multiroom

Det finns en annan sak som är viktig att nämna med Yamaha R-N803D. Den stöder nämligen MusicCast, vilket är Yamahas sätt att säga musik via trådlöst nätverk, multiroom och delning av musik till andra enheter. MusicCast har haft en trög start, men nu verkar tekniken ha mognat tillräckligt mycket för att vi tryggt ska kunna rekommendera det till hela familjen.

Så fort du har laddat ner MusicCast Controller-appen till din mobiltelefon och guidats genom inställningen i appen så är du bokstavligt talat online och nästan redo att spela musik. Det tar ett par minuter, men sedan kan man logga in på bland annat Spotify eller Tidal direkt i MusicCast-appen och strömma musik från soffan.

Familj och vänner som kommer på besök lär knappast ha MusicCast-appen installerad. För enkelhets skull kan de strömma via Bluetooth i stället.

 

Rumskalibrering

Helt perfekt är Yamaha-receivern inte. Till exempel saknar vi en USB-B-ingång, som man måste ha för att kunna koppla in en laptop till Yamahans inbyggda digitalomvandlare (24 bit/192 kHz).

Det finns en vanlig USB-port på fronten, men den fungerar bara med USB-minnen med musik på.

Knapparna på fjärrkontrollen är väldigt små. De lyser inte heller, som de gör på en del av Yamahas hemmabioreceivrar, men R-N803D har däremot ärvt ett par andra praktiska funktioner från hemmabioprodukterna.

Förutom subwooferutgång, som är bra att ha, har R-N803D Yamahas rumskalibrering inbyggt.

Det ingår en liten mikrofon med lång sladd som man pluggar in på fronten av R-N803D. Sedan ställer man mikrofonen på ovanpå soffryggen och startar kalibreringen. Ett par konstiga ljud och ett par minuter senare väljer man ”Save”, sedan är det klart. Då har receivern kalibrerats efter rummets frekvensrespons och kan låta ännu bättre.

 

Fyllig klang

Välj ett par välljudande högtalare. Till exempel ett par Klipsch RP-160 om du gillar små högtalare som rockar lite. Eller de små KEF Q350 om fokus och transparens är viktigare. En passande subwoofer går också att lägga till, om du skulle vilja ha mer fundament och djup bas.

Jag kopplade receivern till de mycket dyrare Piega Premium 1.2 och våra referenser i kompaktklassen, Dynaudio Contour 20. Att säga att det gick bra vore en underdrift.

Mottagaren har både bas-, diskant- och steglös loudness-justering (en Yamaha-specialitet), men detta går att koppla bort ur signalvägen med en Pure Direct-knapp. Det gör ingen enorm skillnad, så länge man inte har vridit mycket på potentiometrarna, men även utan knappen låter R-N803D snyggt.

Den är inte lika fokuserad och upplöst som en Hegel H90, och inte lika rytmisk som en Rega Brio, men den målar upp en stor ljudbild. Med fyllig klang som drar åt en varm och naturlig klang snarare än en stram och analytisk. Diana Kralls röst har fenomenalt fint djup, och klangerna i Robert Plants senaste album framträder fint i den stora ljudbilden.

Med högupplöst ljud från Tidal HiFi Master, eller helt enkelt en inkopplad CD-spelare till Yamaha-receiverns DAC, är det god kontroll över dynamiken, även i basen. Jag föredrar tydligare fokus och bättre upplösning, och diskanten är lite väl avslappnad enligt min åsikt, men jag kan inte komma på någon receiver i den här klassen som jag hellre hade velat ha.

Yamaha RN 803D rear 23527
Flera ingångar för analoga ljudkällor som CD- och skivspelare. Och så två koaxiala och två optiska digitalingångar.

 

Slutsats

Yamaha R-N803D kombinerar så många användbara funktioner med fin dynamik och fyllig klang att det är svårt att göra ett mer prisvärt köp. En vanlig tvåkanalig förstärkare som Rega Brio låter mer engagerande, men det är undantaget. En hemmabioreceiver är ett alternativ för de som vill ha surroundljud, för alla andra är R-N803D ett bättre val. Särskilt för de som vill ha bättre ljud hemma, utan att komplicera strömning av musik, radiolyssnande och TV-tittande så mycket att det går ut utöver användarvänligheten.

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild