Sonos är en välkänd veteran på multiroom-området och de flesta av oss känner nog igen de vita och silvergrå högtalarna som pryder många hem. Connect:Amp är modellen för dig som hellre vill använda dina egna högtalare.
En del av det som gjort Sonos så populärt är den smidiga användarvänligheten. Ända sedan starten har amerikanerna satsat på en bra och välfungerande programvara som ständigt utökas med nya funktioner. Sonos har ytterst välfungerande appar till både Apple och Android och systemet är oerhört enkelt att installera. Förr behövdes det en separat Bridge-enhet för att koppla in systemet till nätverket, men numera går det att koppla in direkt via wifi.
Sonos har också en uppsjö av musiktjänster, inklusive Apple Music, Soundcloud samt Spotify och Tidal. De som har flera olika abonnemang kan dessutom kombinera tjänsterna och göra en gemensam spellista – praktiskt om du till exempel inte hittar favoritplattan på Tidal.
Ljudkvalitet
Användarvänlig är en sak, men hur låter den? Vi vet från tidigare tester att Sonos-förstärkaren kan verka lite blodfattig jämfört med vissa av konkurrenterna, och dessvärre måste vi säga samma sak om 2016 års årgång. I London Grammars ”Hey Now” känns djupbasen tam och ljudbilden som i normala fall ska breda ut sig framför lyssnarna låter trång och instängd. Hannah Reids röst känns avlägsen och kommer liksom aldrig ut ur högtalarna ordentligt.
Vi provar med lite jazz i stället, närmare bestämt Lars Danielssons ”II Blå” med Mathias Eick på trumpet. Vi blir inte imponerade då heller.
– Var är diskanten? utbrister Audun.
De små, delikata övertonerna vi är vana vid att höra är beslöjade och Sonos har inte heller särskilt bra kontroll över Danielssons kontrabas.
Kanske är Amp mer inställd på popmusik, tänker vi. Men Sonos-förstärkaren är inte speciellt förtjust i R&B heller. Rap-replikerna från Drake är visserligen aggressiva, men låter väl hårda och vassa. Sonos-förstärkaren hamnar lätt utanför sin bekvämlighetszon och diskanten flyter ofta ut och blir hård.
– Det här var en platt historia, säger Geir och menar bristen på dynamik och kraftresurser.
Vi är överens om att Sonos-förstärkaren passar bättre för att driva enkla tak- eller vägghögtalare i multiroom-system än för aktivt lyssnande på en stereo i vardagsrummet.
Också i detta test:
Marantz M-CR511
Saknar tryck
Marantz förstärkare har ett klart och tydligt ljud men saknar muskler – och strömningstjänster.
Yamaha R-N602
Modern retro
I tuff retro-stil bjuder Yamaha på underhållande musik och multiroom på ett enkelt sätt.
Bluesound Powernode 2
Orkesterplats
Glöm alla de andras diffusa och livlösa ljud. Här är streaming-förstärkaren som gör mos av Sonos.
Heos Amp
Kraft och finess
Den här förstärkaren från HEOS ser kanske liten ut, men jösses en sådan slagkraft!
Onkyo TX-8150
Rena toner
Stereoreceivern från Onkyo låter bra och har både DAB-radio och många anslutningar, till och med till skivspelare. Men strömningen är begränsad.
Pioneer SX-N30
Öppen musik
Pioneer låter fint och har många anslutningar. Strömningstjänsterna är lika få som hos Onkyo. Av en uppenbar anledning.
7 förstärkare med strömning: Sammanfattning
Stor eller liten?
Enligt vår erfarenhet är det inte säkert att en stor streaming-förstärkare låter bättre än en liten. Det är annat som avgör när du ska bestämma dig.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser