TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 5 skivspelare

Den analoga drömmen

CD-skivan kommer allt närmare graven, men det går bättre och bättre för de livliga skivspelarna. Och tur är väl det.

Av / 2012-11-15 - 00:00
5 skivspelare

CD:n håller på att pensioneras. Det var kul så länge det varade, men nu är det på tiden att den digitala, optiska skivan går i graven och ersätts av mer praktiska fil- och streaming-baserade format. Däremot håller den gamla ringräven LP-skivan på att göra en liten comeback. Skälet är enkelt: vill man ha något att hålla i, med omslag, bild och en känsla av fysisk närvaro, så är det inget som slår vinyl. Ett stort skivomslag och en tung skiva som behöver kärlek för att låta som bäst. Och så det rent magiska att faktisk SE tekniken i full funktion, när nålen gräver fram guldet ur spåren.

Den som tror att musikurvalet på vinyl är dåligt får dessutom tänka om. En stor andel av albumen på försäljningslistorna ges ut på vinyl, ofta tillsammans med en digital kopia – antingen CD, MP3 eller förlustfritt komprimerat FLAC.

Ljudet av vinyl
De lärde tvista om vilket som låter bäst av digitalt och LP. Digitala anhängare omfamnar ettorna och nollorna för att ljudet är mer troget mot den ursprungliga master-inspelningen, medan vinylälskare är förtjusta i det varma, runda och fylliga ljudet av det analoga.

LP-formatet är snarare avrundat än vasst i diskantregistret. Det beror på att de flesta skivor inte innehåller särskilt mycket information över 15 kHz, eller att nålen inte klarar av att få fram de högsta frekvenserna. Paradoxalt nog låter det mer musikaliskt i mångas öron. Nackdelen är ett lågt signal/brus-förhållande som beror på varierande grad av knaster och brus från spåren, samt att skivspelare är helt beroende av ett helt dött underlag eftersom pickupen fungerar som en mikrofon och plockar upp vibrationer. Andra svårigheter är variationer i skivtallrikens rotationshastighet vilket orsakar ett ojämnt ljud (”wow & flutter”). Ändå är det något med ljudet från en skivspelare som många blir hänförda av, och somliga föredrar det alltså före digitalt ljud. Själva säger vi: ja tack, både och!

Fungerar utan nätverk
Den största fördelen med vinyl jämfört med streaming är kanske att man inte är beroende av ett hemnätverk för att det ska fungera. Även om ”alla” är uppkopplade i dag – och de flesta med stor bandbredd – så går det inte att bortse från att det trådlösa nätverket är instabilt ibland. Då är det skönt att veta att grammofonen finns där. Lägg bara på en skiva och snurra igång.

Annons

3 000–5 000 kronor
Det största urvalet av skivspelare finns någonstans kring tre- till femtusen kronor. En bit under det hittar man de allra enklaste och minst påkostade varianterna. Lite högre upp får man bättre mekanik och elektronik – och framför allt, ännu bättre ljud. Men i den här klassen är det lätt att hitta en skivspelare som ger mer än en försmak av det gamla goda, analoga ljudet.

Billigast av testdeltagarna är den enkla men gedigna – och kanske marknadens mest populära – Rega RP1 som har en Ortofon EM5e-pickup. Enkel och stabil är också den mer kostsamma Pro-ject Carbon Esprit med Ortofon 2M Red-pickup. Då med en påkostad skivtallrik av akryl och en tonarm av lätt och superstyv kolfiber! Nära släkt med denna är Music Hall MMF 2.2, fast den har en helt egen pickup.

Helautomatiska Thorens TD-170 är skivspelaren för dig som vill att allt ska vara enkelt. Tryck bara på start så startar motorn och tonarmen lägger sig på plats helt automatiskt. Tyngst av alla är TDK ETVT20102 som är tåligast mot vibrationer. Den har dessutom USB-port så att du kan kopiera över skivsamlingen till datorn.

Tips till bättre ljud

Skivborste
Bra ljud börjar alltid vid signalens källa. I detta fall själva skivan. Därför bör du absolut lägga 200 kronor på en bra borste!

Platebørste

Pickup
Enklaste sättet att förbättra skivspelaren är att köpa en ny och finare pickup. De billigaste och sämsta kostar bara ett par hundralappar, de dyraste och bästa MM-pickuperna (Moving Magnet) så mycket som femtusen kronor. MM-pickuper är mest användbara eftersom de har starkare utsignal och är kompatibla med fler förstärkare. De flesta MM-pickuper har dessutom utbytbara nålar. Vill du ha ännu bättre ljud, med fler detaljer i diskantregistret och bättre dynamik, kan du skaffa en MC-pickup (Moving Coil), som finns från ungefär tvåtusen och uppåt.

Kom ihåg att olika pickuper har olika optimalvikt (tracking force) och att du bör använda en vinkelmätare (en pappskiva som sätts fast i piggen i mitten av skivtallriken) för att montera pickupen rätt.

Pickup

Dämpfötter och underlag
Skivspelare är känsliga för vibrationer. Se därför till att du har ett stabilt underlag. Har du ett sviktande parkettgolv och känner för att dansa så kan du sätta spelaren på en vägghylla som inte har kontakt med golvet.

Vi rekommenderar dessutom bra fötter. De flesta har billiga gummi- eller plastfötter som du med fördel kan byta ut mot exempelvis en uppsättning SoundCare för 500 kronor.

Glöm inte att alla skivspelare låter bäst när de står helt vågrätt!

SoundCare

Pro-ject Debut Carbon Esprit

Balanserat välljud

Den tjeckiska spelaren finns i flera färger, är helmanuell och låter vidunderligt. Tonarm av kolfiber och skivtallrik av akryl är supertufft!

Fyllig klang Tjusig kvalitet Bra dynamik
Inte mycket för de här pengarna
Läs hela testet

Thorens TD-170

Enkel och bra

Thorens har alternativet för alla som vill ha en skivspelare som är lika enkel att sköta som CD-spelaren.

Helautomatisk Kan kopplas till alla förstärkare (RIAA-versionen)
Tunt och tamt ljud
Läs hela testet

TDK ETVT20102

Gediget bygge

Spelaren från TDK verkar och känns robust och har USB-port för datoranslutning samt grafisk visning av ljudsignalen.

Solid bas USB-port RIAA-steg
Aningen tamt ljud
Läs hela testet

Rega RP1

Fötterna stampar takten

Aaah, ett sådan smittsamt engagemang. Med Rega-spelaren har man aldrig ett tråkigt ögonblick.

Fyllig bas Bra dynamik
För de här pengarna, ingenting
Läs hela testet

Music Hall MMF 2.2

Djupa oktaver

Musik Hall är med på noterna direkt, och går dessutom djupt i basen.

Fyllig klang Djup bas God kvalitet
Aningen mjuka anslag
Läs hela testet
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild