TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: ASUS Zenbook UX301LA

Fartdåre

AUS Zenbook döljer enorma muskler bakom sitt slanka och lätta yttre.

Av / 2014-10-22 - 05:00
ASUS Zenbook UX301LA

Home tycker

  • Extremt höga prestanda i kombination med robust design och massor av lagringsutrymme med RAID 0-funktion.
  • Skärmupplösningen går att få bättre för de här pengarna och skärmens ljusstyrka skulle kunna vara bättre. Den 80-talsaktiga designen är en smaksak.

ASUS Zenbook UX301LA är med ett Geekbench 3-resultat på 3316 poäng single-core och 6730 multi-core testets suveräna vinnare när det gäller rena prestanda. Ett säreget drag med Zenbooken är att den har två SSD-diskar på 256 GB vardera, vilket ger en sammanlagt lagringsplats på 512 gigabyte, men som också gör det möjligt att använda RAID 0-lagring, där användarens data flyttas fram och tillbaka mellan diskarna. I praktiken innebär detta att informationen skrivs och läses extremt snabbt eftersom de båda diskarna kan lämna ”sina” data parallellt med varandra – och det betyder också att man riskerar att bli av med alltihop om bara en av diskarna kraschar. Men ASUS har verkligen gjort allt som står i deras makt för att göra Zenbook UX301LA till en riktig fartdåre.

Touch-skärmen är absolut inte testets sämsta. Tvärtom har den en upplösning på 2560 x 1440 pixlar, vilket visserligen inte kan mäta sig med de 3200 x 1800 man får på köpet om man väljer Lenovo Yoga 2 Pro eller Samsung ATIV Book 9 Plus, men det är ändå rikligt och under alla omständigheter bättre än vad Dell XPS 13 och Apple MacBook Air har att erbjuda. Skärmbilden är precis så skarp som man kan önska sig, fast ljusstyrkan är dessvärre inte riktigt i topp.

Designen är dessvärre lite kantig och 80-talsaktig – Zenbook UX301LA påminner lite om en sportbil från Miami Vice – men den saknar inte kvalitet och robusthet. Sånär som i tangentbordet, som ger efter en smula när man skriver och inte känns riktigt lika läckert som resten av maskinen. Locket är gjort av Gorilla Glass 3 och själva kabinettet av mörk aluminium.

Köper man Zenbook UX301LA får man ett riktigt litet atomkraftverk som inte kompromissar med mycket.

Annons

Också i detta test:

Lenovo Yoga 2 Pro

Stark och flexibel

Lenovo Yoga 2 Pro är en vinnare med superskarp skärm och toppenprestanda.

Testets bästa skärm, nästan oöverträffade prestanda och en helt unik och flexibel design är en vinnarformel. Framför allt när den är testets billigaste.
Tangentbordet hade kunnat vara bättre och lever inte upp till datorns övriga höga nivå. Vi hade kunnat tänka oss lite fler anslutningar också.
Läs hela testet

Dell XPS 13

Inte illa

Dell är mer kända för effektiva leveranser än bra datorer, men den praktiska ultrabooken XPS 13 är inte dum alls.

Kanske testets bästa tangentbord. Robust och praktisk design och massor av lagringsplats.
Prestanda är lite för slappa och skärmupplösningen hade kunnat vara bättre. Saknar SD-kortläsare. Inte fullt så prisvärd.
Läs hela testet

Samsung ATIV Book 9 Plus QHD+ NP940X3GI

Windows-bärbar för hipsters

Samsung ATIV Book 9 Plus är en av de grymmaste ultrabook-datorerna vi har testat. Och den bevisar att bärbara Windows-datorer också kan vara sexiga!

Den absolut läckraste, tunnaste och mest strömlinjeformade Windows-ultrabooken. Höga prestanda och den avgjort bästa skärmen vi har sett på någon bärbar dator.
Finns bara med 256 GB SSD och tangenternas slaglängd är lite för kort.
Läs hela testet

Apple MacBook Air 13

Föråldrad skärm

En toppkonfigurerad MacBook Air är ett riktigt kraftverk, men nu får Apple allt se till att släppa en Air-modell med bättre skärm!

Läcker kombination av höga prestanda, lång batteritid, massor av lagringsplats och användarvänlig design.
Skärmupplösningen och bildkvaliteten håller inte samma höga klass.
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mesh för det avancerade smarta hemmet

Mer behöver inte Wi-Fi 7 kosta

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Ljud & Bild