Adrenalinet pumpar genom kroppen. Jag är på väg ner för Vallée Blanche i Chamonix Mont Blanc. Snö och grenar yr genom luften. Var det egentligen så smart att åka offpist? Skit i det, det här blir en supercool film!
Ja, för jag har naturligtvis en kamera i pannan som filmar hela härligheten – som bara ett par minuter senare hittar till Facebook till alla vänners stora förtjusning. Man är väl en skrytmåns!
I många år var det amerikanska GoPro som hade kameran alla skidåkare, skateboard-åkare och wakeboard-surfare ville ha när de skulle föreviga sitt dödsförakt på video. Men mycket har hänt med actionkamerorna sedan den första GoPro kom ut på marknaden 2002, i dag finns det ett brett urval av tillverkare och kameror i olika prisklasser och kvaliteter.
Gemensamt för dem alla är att de kan sättas fast precis där du vill ha dem, till exempel på bröstet, på huvudet, i vindrutan på bilen eller på en skidstav. Därifrån ger de udda och annorlunda klipp som både ser snygga ut i de digitala fotoalbumen och funkar som skryt för vännerna. Möjligheterna är stora, det är bara fantasin som sätter gränserna.
En actionkamera måste – vilket namnet ger en antydan om – tåla lite av varje. Konstruktionen är mer rejäl än vanliga kameror och tål därför en hel del stryk. Viktigast är dock att den är smuts- och vattentät, så du inte behöver oroa dig för att tekniken ska gå sönder när du är ute och surfar eller åker skidor. Därför är de flesta kamerorna utrustade med ett speciellt hus av plast, som gör att de fungerar under vatten och överlever extrema förhållanden. Sådana hus ingår oftast till de dyraste modellerna men är extrautrustning till de billigaste.
Hos en del tillverkare är huset överflödigt eftersom själva kamerorna är så stabilt byggda att de inte behöver det extra skyddet. Det är ett stort framsteg eftersom det extra skalet av plast annars inte bara gör kamerorna större utan även täcker för mikrofonen och gör det lite krångligare att sköta kameran.
Pekskärm och röststyrning
Precis som i andra produktkategorier har tillverkarna av actionkameror behövt förnya och förbättra sig i flera omgångar för att hålla uppe kundernas intresse. Varför köpa en ny actionkamera om den man haft i flera år fortfarande funkar fint och gör bra inspelningar?
Svaret är ny teknik och nya möjligheter!
När det gäller actionkameror innebär detta funktioner som röststyrning, pekskärmar och trådlös anslutning till datorn och mobilen. En del saker är ”bra att ha” medan andra utgör betydande förbättringar för hur man använder och styr kameran. När kameran sitter fastspänd på huvudet är det till exempel inte alltid så lätt att trycka på rätt knapp. I stället pratar man med kameran och talar om för den att starta inspelningen innan man susar ner för pisten. Via wifi och Bluetooth kan man upprätta en trådlös anslutning till mobilen eller datorn. Telefonen fungerar som sökare och fjärrstyr kameran. Apparna som ingår gör att man kan överföra och redigera filmerna direkt – en snabb vända i redigeringsprogrammet och sedan rätt upp på Facebook!
Filma i 4K
Ett annat område som actionkamerorna har gått framåt på är högre upplösning, precis som vi sett i TV-apparater och i vanliga kameror. Men precis som med TV:n hemma är det inte bara upplösningen som spelar roll, man måste tänka på hur många bildrutor som visas per sekund. Detta kallas ”fps” (frames per second).
De senaste och dyraste actionkamerorna, som filmar i 4K, är begränsade till 30 bildrutor per sekund. De billigare och äldre generationerna får nöja sig med 15. Det säger sig självt att ju fler bilder som tas i sekunden, desto bättre blir filmen. 30 per sekund är acceptabelt men 60 är ändå bättre. Vill du ha en helt sömlös bild så bör du därför stanna vid 1080p-upplösning och välja 60 fps eftersom 4K-upplösning med 60 fps inte finns ännu. Det är dock på gång och förväntas dyka upp på marknaden någon gång senare i år.
Du får vad du betalar för
De senaste teknologiska landvinningarna finns som sagt främst i kamerorna som kostar lite mer. Men du får mer än trådlös teknik, GPS, röststyrning och annat om du betalar lite extra. Optiken, som egentligen är det viktigaste i en kamera, blir bara bättre ju högre upp du kommer, vilket helt konkret leder till ett bättre resultat i form av snyggare filmer. Som vanligt hänger pris och kvalitet ihop. Av just det skälet har vi valt att titta närmare på tre nya actionkameror i den dyrare änden från GoPro, Sony och Garmin. De här tre representerar några av de bästa på marknaden just nu och är utrustade med den senaste tekniken.
Hur vi testade
Vi har utsatt de tre kandidaterna för lite av varje. De har monterats i vindrutan på bilar, suttit på ett cykelstyre och på en hjälm, samt hängt i gimbal (kardanupphängning) och teleskopstång. Så långt det har varit möjligt har vi filmat under liknande förhållanden för att ge ett rättvisande underlag för vår bedömning.
Kamerorna går att montera fast på alla tänkbara och otänkbara ytor tack vare en mängd olika små fästen. De brukar vara gjorda av en bit plast och ett par skruvar och finns i en lång rad kvaliteter och prisklasser. Kan monteras på både djur och människor.
Sony FDR-X3000R
För dyr och krånglig
Sony har bra bildkvalitet men krånglar till det för mycket med extern sökare och komplicerad navigering.
GoPro Hero5 Black
GoPro behåller ledningen
En kamera från GoPro har länge varit ett säkert val. Så är det med Hero5 Black också!
Garmin VIRB Ultra 30
GoPro har fått en värdig utmanare
Klokt nog förlitar sig Garmin på sina spårningsmöjligheter, vilket ger produktkateorin ett nytt perspektiv.