Många som fotograferar mycket med mobilen upplever att bildkvaliteten inte räcker till. Mobilkamerornas tekniska begränsningar ger inte lika bra skärpa, färgåtergivning och brusegenskaper i lite ljus som en systemkamera.
Men att köpa en spegelreflex lockar inte alla. Den kan verka stor och klumpig. Å andra sidan är en kompaktkamera för begränsad. Den kan inte byta ut objektivet mot en telezoom om man vill fotografera vilda djur. Eller sätta på en bred vidvinkel för landskapsbilder.
Den bästa kompromissen är därför en kompakt systemkamera. Då får man utbytbar optik, mycket bättre ergonomi, många praktiska funktioner och mycket högre bildkvalitet än både mobil- och kompaktkameror ger.
Bilderna blir lika bra som med en spegelreflex och kameran har inbyggt wifi. För trådlös överföring av bilder, delning till sociala medier och trådlös fjärrstyrning.
Här är 20 tester av andra kameror.
Bättre bilder
De kompakta systemkamerorna har bättre bildsensorer med större bildyta som fångar upp mer ljus än mobilen klarar av. De är flexiblare också, tack vare utbytbar optik och ett brett urval av blixtar, handgrepp, undervattenshus och andra tillbehör.
Men de är mindre och lättare än en typisk spegelreflex. En av anledningarna är att en kompakt systemkamera inte har någon spegel framför bildsensorn. Utan spegel mellan kan objektivet flyttas närmare sensorn och göras mindre och lättare.
Vissa av de små systemkamerorna har elektronisk sökare. Den visar motivet i realtid, precis som en optisk sökare i en spegelreflex, men också alla inställningar man gör och är enklare att använda i dåligt ljus.
Det är nästan ingen skillnad i funktionerna heller. Därför är en kompakt systemkamera en bra kompromiss mellan en kompaktkamera och en spegelreflex.
Canon EOS M3 för 7 000 kronor är bara Canons andra spegellösa systemkamera. Men den är mycket bättre än sin föregångare och har betydligt bättre ergonomi, en ny 24 Mp-sensor och ett mycket modernare autofokussystem.
Fujifilm XA-2 för 5 000 kronor är testets minsting, men en av de snabbaste i klassen och klarar bildserier med 60 bilder i sekunden. Den spelar in 4K-video också, fast bara med 15 bilder/s.
Olympus OM-D E-M10 för 6 600 kronor utsågs till Årets systemkamera 2014 och är en given kandidat. Den är snabb, med 8 bilder/s och snabb autofokus, även om designen ser ut att komma från 1970. Inbyggd sökare är ett plus.
Panasonic Lumix GF7 för 5 500 kronor är precis som Fuji-kameran en trådlös selfie-kamera, fast med pekskärm och ett superkompakt objektiv som gör den lätt att ta med sig.
Samsung NX500 för 7 500 kronor är resultatet av en blandning av den proffsiga NX1 med 4K och 28 Mp och den kompakta NX300. Bildkvaliteten är felfri, men det återstår att se om det räcker.
Sist men inte minst har vi Sony a6000 för 6 800 kronor. Den andra testdeltagaren med inbyggd sökare. Här får du snabb fokus, 11 bilder/s och ett rejält handgrepp. Men ingen pekskärm.
Vilken som passar just dina behov bäst kan du ta reda på genom att fortsätta läsa.
Testkriterier och betyg
Alla kameror gick igenom samma checklista. Vi har undersökt greppvänlighet, hur enkelt det är att komma åt de viktigaste funktionerna, responstid, fokushastighet och precision samt naturligtvis kamerans, skärmens och optikens kvalitet.
Testbilder togs med våra sedvanliga testplanscher och färgkartor under kontrollerade ljusförhållanden. Vi undersökte skärpa, upplösning, optisk kvalitet, färgåtergivning och brus.
Bildkvaliteten granskades på en kalibrerad 27-tums iMac-skärm och en Panasonic 65AX900-TV med 4K-upplösning.
Alla betyg är satta efter en granskning av olika egenskaper. Viktigast är bildkvalitet och därefter användarvänlighet, funktionsnivå, kvalitetsintryck och prestanda. Kvaliteten på videoinspelning räknas dock inte med i betygsättningen.
Nikon 1 J5
Blixtsnabb och kompakt
Nikon krossar de övriga med blixtsnabb fokus och hastighet, men är inte helt felfri.
Samsung NX500
Ulv i fårakläder
Samsung-kameran har en bildkvalitet av proffsklass och filmar 4K-video.
Canon EOS M3
Canon för massorna
Äntligen har Canon en uppdaterad spegellös systemkamera som vi skulle kunna tänka oss.
Panasonic Lumix GF7
Enkel nybörjarkamera
Panasonic har lyckats göra det enkelt att ta bra bilder, men GF7 har sina begränsningar.
Fujifilm XA-2
Prisvärd inträdesbiljett
För nybörjaren är kameran från Fujifilm ett bra val, så länge man känner till dess begränsningar.
Olympus OM-D E-M10
Den bästa allround-kameran
M10 är ett av de bästa alternativen, oavsett om man är nybörjare eller erfaren fotograf.
Sony a6000
Bäst på det mesta
Sony-kameran skiljer sig från mängden genom att vara mer välgjord än de flesta systemkameror.