TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Panasonic Lumix GX80

Utmärkt folkkamera

Panasonics mest användbara systemkamera tar skarpa stillbilder och knivskarp 4K-video.

Av / 2016-07-08 - 06:00
Panasonic Lumix GX80

Ljud & Bild tycker

  • Hög bildkvalitet och snabb autofokus ger detaljrika bilder. 4K-video är en välkommen bonus i en kamera som är lika bra för amatörer som för entusiaster.
  • Saknar vädertätning och mikrofoningång. Sökaren hade kunnat vara större.

Med tanke på att priserna stiger allt mer är det glädjande att konstatera att Panasonic har lyckats bygga en helt komplett kamera som kan tillfredsställa både amatörfotografer och entusiaster. Utan att den kostar skjortan

De senaste systemkamerorna är mer avancerade än tidigare, alltså kostar de mer att tillverka och det har bidragit till att priserna skjuter i höjden. För både Panasonic och konkurrenterna innebär det att deras bästa kameror kostar mer än 10 000 kronor. Att de bästa är de dyraste är inte i sig någon sensation, men det har inte funnits så mycket att rapportera om i prisklassen strax under. Det blir det ändring på nu.

Panasonics nya Lumix GX80 är den första kameran under 10 000 kronor på länge som vi reservationslöst rekommenderar till alla, från småbarnsfamiljer till entusiaster med större fotobudget.

Det finns betydligt billigare systemkameror – alltså med utbytbar optik – men ingen som kombinerar 4K-video med stillbildsegenskaper av lika hög kvalitet som GX80. Det är en kamera som somliga tycker påminner om Panasonics dyrare Lumix GX8, Olympus PEN-F eller Sonys a6300. Samtliga är ett par tusenlappar dyrare, men den stora frågan är om de är bättre.

Jag är inte så säker på det. För titta här, GX80 har allt: en ny 16-megapixlars bildsensor utan lågpassfilter (och alla vet att skärpan blir bättre utan filter) och 4K-video. Och du kan ta en snabb bildserie med 30 bilder/s i 8,3 Mp (4K-upplösning) och plocka ut stillbilder genom att dra fingret längs pekskärmen på baksidan.

Annons

Vridbar pekskärm och elektronisk sökare med 2,76 Mp-upplösning finns också. Och det går att välja fokus EFTER bilden är tagen.

Det finns ännu mer, men detta är några av de viktigaste argumenten för att välja just den här kameran i stället för någon av de ovan nämnda konkurrenterna.

Vridbar pekskärm gör kameran mer användarvänlig, detsamma gäller sökaren. (Foto: Tillverkare)
Vridbar pekskärm gör kameran mer användarvänlig, detsamma gäller sökaren. (Foto: Tillverkare)

Enkel och komplex

Att köpa en systemkamera kan kännas som en oöverskådlig process, men faktum är att de allra flesta av dem har en mycket fin bildkvalitet oberoende av om de kostar 5 000, 10 000 eller 15 000 kronor. Oftast är det större skillnader på antalet funktioner och egenskaper, som väderskydd, bildhastighet och ergonomi.

De allra modernaste filmar 4K-video utöver vanlig HD-video. Det ger mycket skarpare filmer, som kan visas i 8 megapixlars upplösning på 4K-TV:n i vardagsrummet. I dagsläget är GX80 den enda systemkameran i den här prisklassen som har 4K-video. Den har också Panasonics ”post-fokus”-funktion där du bara väljer var någonstans bilden ska vara skarpast efter den är tagen. Du pekar bara på skärmen där du vill ha skärpan, så lagras bilden.

Med tanke på det synliga släktskapet med Panasonics större, dyrare och tyngre GX8 är det naturligt att man även här får fler knappar som kan programmeras för att aktivera de funktioner man föredrar. Detsamma gäller på pekskärmen, som har fem sådana funktioner, utöver de fyra fysiska, programmerbara knapparna på kamerahuset.

Vilket leder oss till ergonomin. Till skillnad från i storebror finns det ingen vridbar sökare, utan en fastmonterad. Det gör kameran mindre och lättare, och sökaren är faktiskt bättre – ljusare, skarpare och med mindre flimmer – än i den dyrare GX8. Personligen skulle jag föredra ett något större handgrepp, men det som finns är enormt mycket bättre än det på Olympus PEN-F, som ligger i en högre prisklass. På den vinklingsbara pekskärmen kan du välja fokusområde och göra inställningar, bläddra i bilder och som sagt välja bild från 4K-Photo och Postfocus. Skärmen har dock ingen utlösarfunktion, som Olympus kameror har.

GX80 har ingen vädertätning men känns stabilt byggd och har snabb tillgång till de två inställningshjulen. Det finns också en inbyggd 90-graders vridbar blixt, blixtsko – och naturligtvis wifi för enkel trådlös delning av bilder till mobilen.

Kameran är den första från Panasonic som kombinerar inbyggd femaxlars med objektiv som har optisk bildstabilisator. Den kombinationen innebär att kameran passar bättre med objektiv som har olika brännvidd. Den elektroniska är optimal för video och stillbilder med kort brännvidd, men den optiska passar bättre för optik med lång brännvidd.

Kortaste slutartiden är bara 1/4000 sekund, men 1/16000 med elektronisk slutare. Panasonic säger att en ny elektronisk slutarstyrning ska orsaka mindre slutarvibrationer. Det antar vi är en fördel med längre slutartider, om inte annat.

Bildhastigheten är inte oäven, upp till åtta bilder i sekunden i serie, eller sex om man har fokusspårning med fokusering mellan varje bild. Batteritiden anges till 300 bilder per laddning, vilket naturligtvis är en smula måttligt, och kameran saknar märkligt nog mikrofoningång.

Lumix GX80 finns i svart, svart/silver och brun/silver. Priserna börjar på 6 000 kronor. (Foto: Tillverkare)
Lumix GX80 finns i svart, svart/silver och brun/silver. Priserna börjar på 6 000 kronor. (Foto: Tillverkare)

Stabil bildkvalitet

Kameran går att köpa utan objektiv för dem som redan har optik som passar. Standardobjektivet är den lilla Lumix 12–32 mm-zoomen, men det går också att köpa huset med en 14–140 mm-zoom eller Panasonics fina 20 mm/f1,7. Under testet använde jag flera objektiv, bland annat standardzoomen och Lumix 15 mm/f1,7, och det gav en enastående bildkvalitet.

Utan lågpassfilter går det att få fram lite bättre detaljskärpa och GX80 är den klart bästa av Panasonics systemkameror hittills, bildkvaliteten slås bara av GH4 och GX8. Det innebär att den är fullt i klass med spegelreflexer från Canon och Nikon i motsvarande prisklass.

Skärpan är utmärkt, även med den enkla standardzoomen. Den är jämn över stora delar av bildytan och ger ett tilltalande djup i bilderna som skapar ett naturligt uttryck. Bilddynamiken är inte riktigt i klass med det bästa jag har sett, det finns en aning igengrodda mörka partier och ljusmätningen har en tendens att underexponera så att bilderna blir mörkare än i verkligheten. Detta är dock enkelt att kompensera för och alltså ingen allvarlig brist.

Brus kontrolleras väl upp till ISO 3200, gränsen går vid ISO 6400, i bra ljus, något lägre i dåligt ljus för då syns färgbruset lite för bra. Till exempel på bilder tagna inomhus i varierande belysning.

Byter man från HD-video till 4K så ser man hur mycket bättre videofilmerna blir på en bra TV. HD-video ser grumligt ut jämfört med 4K och kamerans bildprocessor gör ett utmärkt jobb med 4K-filerna som är knivskarpa, färgrika och har lite flimmer.

Kamerans autofokus är som förväntat mycket tystgående och snabb, och fokusspårningen fungerar utmärkt när det finns tillräckligt med ljus. Med objektiv som har begränsad ljusstyrka kan det vara en utmaning att använda fokusspårningen i miljöer med dåligt ljus. Då kan manuell fokusering vara att föredra, och kameran har bra hjälpmedel med fokuslinjer (peaking) som hjälper fotografen att ställa in skärpan.

För fotografer som vill ha ett praktiskt reseobjektiv finns en stor 14–140 mm-zoom. (Foto: Tillverkare)
För fotografer som vill ha ett praktiskt reseobjektiv finns en stor 14–140 mm-zoom. (Foto: Tillverkare)

Folkkamera

Panasonic Lumix GX80 är måhända inte världens allra bästa kamera, men den är definitivt ett av de allra bästa köpen för under 10 000 kronor. Den kan det mesta och den kan det bra, vi tycker faktiskt att detta är Panasonics bästa allroundkamera. GX80 kan användas av såväl amatörer som erfarna fotografer och skänker mycket fotoglädje hur kräsen man är än när det gäller bildkvalitet. Ett bättre köp än det här är svårt att hitta bland dagens små systemkameror.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Ljud & Bild