Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Elon Musk vill bygga en stad på Mars

Tesla-grundaren vill sätta igång med utforskning och kolonisering av Den röda planeten.

Av / 2015-01-27 - 18:10
Elon Musk vill bygga en stad på Mars

Vi har redan hör talas om projektet Mars One, som ska skicka fyra människor till Mars för att påbörja koloniseringen av vår grannplanet. Elon Musk har liknande planer med sitt SpaceX-initiativ. Men inte bara med en handfull människor – Musk vill flytta miljontals människor, och tonvis med material, till Mars.

Det har från början stått klart att Mars One har varit en enkel resa, de som åker måste leva resten av sitt liv i ensamhet på en annan planet. Musks SpaceX forskar däremot på rymdteknik som går ut på att skeppen både kan landa, starta och återvända. Det betyder att astronauterna inte för evigt måste lämna familj och vänner. Eftersom det går att resa tillbaka till Jorden hoppas Musk att resan ska vara lockande för betydligt fler.

Internet till hela världen
Mars-resorna är dock långtifrån mogna att förverkligas. I en närmare framtid är det troligare att Musk gör allvar av sina planer på att ge hela världen internet från satelliter. Rykten gör gällande att Google håller på att investera flera miljarder i SpaceX för att få ut ett stort antal satelliter i omloppsbana. Denna investering skulle förmodligen i så fall ersätta internetjättens egna planer på att göra samma sak. Google har nämligen tidigare berättat att de vill ge världen internet med väderballonger och har dessutom köpt upp satellittillverkaren O3B för samma ändamål.

Nu verkar det som om SpaceX kan få uppdraget. Både att förse hela världen med internet och kolonisera Mars förutsätter dock att Elon Musk och SpaceX lyckas revolutionera kostnaderna för att skicka upp satelliter och farkoster ut i rymden.

Källa: Marketwatch.com

Bild: NASA

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

Hyperloop i Italien

0
Rulla till toppen