Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Externa grafikkort för bärbara spelmonster

AMD och Razer jobbar på en standard.

Av / 2016-03-11 - 14:50
Externa grafikkort för bärbara spelmonster

De senaste åren har bärbara datorer blivit mycket kraftigare. Tunnare, lättare och mer effektiva. Problemet är grafikkortet (GPU), som av naturliga skäl är för litet för att hänga med när det blir dags för Call of Duty och andra krävande spel. Det finns bärbara gaming-datorer, men de är stora och klumpiga och blir snabbt varma – och har usel batteritid om man jämför med en smal och smärt laptop för mer vardagliga sysslor. Det finns ett skäl till att stationära speldatorer både har ett och två enorma grafikkort som drar 45–80 watt och ibland har helt egna kylsystem.

Läs också: En superdator under skrivbordet

Den goda nyheten är att överföringshastigheten i kabelstandarder som USB-C och Thunderbolt har blivit hög, så nu kan man på allvar börja fundera på att använda externa grafikkort. Med ett sådant kan man ta med sig sin bärbara dator när man åker på jobb och semester, och när man kommer hem kan man förvandla den till ett spelmonster genom att koppla in den till en turbostation!

AMD vill standardisera ett externt GPU-gränssnitt så att man bara kan koppla in ett stationärt grafikkort i ett externt kabinett. Den första implementeringen är Razer Core, ett externt kabinett som har både Thunderbolt 3- och USB-C-anslutningar. Det går att stoppa i vilket grafikkort som helst och sedan koppla in en bärbar dator.

Inte första gången
Det har gjorts försök med externa grafikkort förut, men äldre versioner av Thunderbolt har inte haft tillräcklig bandbredd för att utmana stationära speldatorer. Generation 3.0 har dock fler banor med PCI Express 3.0. Betrakta det som en motorväg där inte maxhastigheten höjs utan i stället får fler filer. Sådant underlättar markant för att trafiken ska flyta på!

AMD vill ha en standardiserad implementering av externa grafikkort. Drivrutiner, operativsystem, anslutningar och kablar är redan standardiserade. Razers externa Core-kabinett passar alltså utmärkt och är kompatibelt med både AMD- och Nvidia-grafikkort.

Med andra ord går vi en lysande spelframtid till mötes!

Källa: extremetech.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Rulla till toppen