Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Offroad-bärbar får energin från solen

SOL Laptops kan köras helt utan att vara i närheten av ett vägguttag. De inbyggda solpanelerna levererar alls ström som behövs. Och så är den vattentät!

Av / 2014-10-23 - 21:21
Offroad-bärbar får energin från solen

Vi har redan berättat om de bärbara datorerna från kanadensiska SOL, som laddas upp av inbyggda solpaneler och som påstås kunna arbeta helt utan extern ström. Det verkar dock som om det tagit längre tid än förväntat att bli färdiga med konstruktionen och få den godkänd.

Men nu verkar allt vara klart, SOL har öppnat sin nätbutik och tar emot beställningar. Man får till och med 10 procents rabatt om man beställer före 1:e november!

Priserna har dock gått upp en hel del. Från början planerade SOL att sälja standardmodellen för 350 kanadensiska dollar (2 300 kronor) och marinversionen som tål vatten skulle kosta 400 dollar (2 600 kr).

Nu har däremot grundmodellen, SOL L, i stället hamnat på 550 dollar (3 600 kr) och den vattentäta versionen SOL M på 638 dollar (4 200 kr). Dessutom finns en superversion, SOL S, som kostar 722 dollar (4 700 kr). Men alla säljs alltså med rabatt månaden ut. Och även om man lägger på frakt, tull och svensk moms så är priserna förvånansvärt låga – faktisk på samma nivåer som en rejäl surfplatta eller mobil utan solfångare.

sol_2_web-460x343
 När solpanelerna är utfällda laddas datorn på ett par timmar – beroende på årstid och väder.

Solpaneler i locket
Gemensamt för alla tre modeller är de hopfällbara solpanelerna som ligger gömda i locket och som laddar datorn på ”några få timmar”. Exakt hur få beror förmodligen på hur högt solen står på himlen och på väder och temperatur. Man kan också haka loss hela solfångarpaketet och arbeta inomhus samtidigt som solfångaren ligger utomhus på balkongen och laddar upp datorn via en kabel.

SOL berättar att marinversionen är rejält vattentät, inte bara skyddad mot regn. Den tål att vara under vatten i ”ungefär 50 minuter”.

SOL_M1-460x214
SOL M tål att vara under vatten i nästan en timme.

SOL L-modellen har operativsystemet Ubuntu 10.14 medan SOL M har Windows 7. Superversionen SOL S har också Ubuntu 14.04. Alla modeller kan dock köpas med olika konfigurationer av RAM-minne, hårddisk och operativsystem.

Processorn är antingen en Intel Atom eller Intel Celeron på 1,8–2,4 GHz, internminnet är 2–4 GB och hårddiskarna mellan 320 och 500 GB. Skärmen är 13,3 tum stor och har 1080p-upplösning. SOL-datorerna är alltså inga fartdårar men kan å andra sidan förväntas köra länge på en uppladdning.

store.solaptop.com

sol_1_web-460x343
Långt till närmaste vägguttag? Inga problem, enligt SOL, det är bara att ta med sig datorn på expedition och lämna sladden hemma.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen