Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nytt från Mark Levinson

En sak är säker: allt det här ska passera vårt testrum! Eller vad sägs om Mark Levinsons första integrerade på år och dag, en 32-bitars DAC, SACD-spelare med extra allt och en förförstärkare i tudelat kabinett?

Av / 2012-01-13 - 22:25
Nytt från Mark Levinson

Gratis blir det väl inte, men så är ju Mark Levinson – och har alltid varit – tvättäkta High End. Ända sedan begynnelse för 40 år sedan har de bara ägnat sig åt grym elektronik. Och det är likadant den här gången.

No 52 heter den tunga förförstärkaren som huserar i två kabinett. Den är naturligtvis byggd som två diskreta monodelar, med en rejäl strömförsörjning med spänningsregulator och filter vardera. Plus lite till. Förförstärkaren har flera balanserade och obalanserade ingångar, skivspelaringång för MM- och MC-pickup samt utgång för extern hemmabioprocessor.

No 52 ska kosta 25 000 dollar. Vad det blir i svenska kronor vet vi inte, men räkna med närmare kvartsmiljonen.


No 585 är den första integrerade förstärkaren sedan No 383 som kom för 12 år sedan. 585:an påminner om sin föregångare men har annan färgkombination på fronten.

Precis som i förförstärkaren finns ingång för MM- och MC-pickup och vanliga analoga ingångar – dessutom sex digitalingångar!

Förstärkaren har en 32 bit/192 kHz-digitalomvandlare som ska lyfta ljudet från de flesta digitala signalkällor. Och så finns en HDMI 1.3-ingång för HD-ljud, USB-port, AES/EBU-ingång och koaxiala digitalingångar. Plus USB-utgång och digitalutgångar.

No 585 lämnar 2 x 225 watt och har bass management och både låg- och högpassfilter för anslutning av subbas. Priset blir 10 000 dollar.


SACD-spelaren No 519 med dubbla 32 bit/192 kHz-omvandlare är billigare. Den kostar bara 8 000 dollar och har fyra digitalingångar, USB-port och såväl AES/EBU- som HDMI 1.3-utgång som överför DSD-format från SACD till en extern D/A-omvandlare – eller den integrerade förstärkaren No 585.


D/A-omvandlaren No 560 är ännu billigare, bara 6 000 dollar. Den har dubbla HDMI-ingångar med DSD-stöd, tre USB-ingångar, två optiska och två koaxiala ingångar. Och AES/EBU.

Mark Levinson har delat upp konstruktionen i avskilda digitala och analoga kretsar, med separata strömförsörjningar för att minimera störningar. Och så har omvandlaren asynkron klockning för att reducera jitter.

Vi har redan lagt in ett par beställningar …

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen