Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nu är nya Surface Pro här!

Surface Pro 3 är surfplattan som kan göra din bärbara dator överflödig, säger Microsoft. Och den släpps i USA idag.

Av / 2014-05-20 - 22:55
Nu är nya Surface Pro här!

laptop1
Surface Pro 3 fungerar lika bra som en ”riktig” bärbar PC, så man behöver inte ha med sig både och när man ska få saker och ting gjorda”, säger Surface-chefen Panos Panay.

”För tre år sedan sa folk att det skulle komma en teknologisk våg som hette surfplattor. Och att de skulle ta livet av PC:n. Om man tittar sig omkring så finns det gott om surfplattor. Men det finns ännu fler bärbara datorer”, sade Panos Panay som är chef för Microsofts Surface-avdelning. Och om sanningen ska fram så låg det bärbara datorer i knät på i princip varenda en av de inbjudna journalisterna som var med på presentationen som ägde rum i New York på tisdagskvällen svensk tid. Surfplattor fanns det däremot inte många av. Och det finns det ett skäl till.

joruanlistik2
Det fanns inte många surfplattor bland åskådarna. Och den som journalisten till höger på bilden har fick hon ett ögonblick tidigare av Panay.

”Surfplattor är gjorda för att titta på film, surfa på nätet och läsa böcker på. Laptops däremot, är gjorda för att man ska kunna uträtta saker”, sade Panay.

paa_vaegtet1
Laptops är smarta, men tunga. Framför allt om man ska ha en surfplatta i väskan också. Microsoft utlovar full PC-prestanda på 800 gram.

Panoos Panay upprepade gång på gång att Surface är surfplattan som ska kunna ersätta en laptop – till skillnad från alla nuvarande surfplattor. För det kan mycket väl vara så att vi stoppar ner en lätt och praktisk surfplatta i väskan. Men den ligger där bredvid den bärbara datorn. Enligt Microsoft har 95 % av alla som äger er iPad även en bärbar dator.

Tunnaste iCore-datorn hittills
Den statistiken vill Microsoft ändra på. Och lösningen ska vara Surface Pro 3. Den är större och starkare än sina föregångare och kör en fullversion av Windows 8.1 på en fullständig PC-maskinvara. Den 9,1 mm tjocka och 800 gram tunga surfplattan är den tunnaste datorn hittills som har en Intel Core-processor.

storrelse1
Surface 2 hade en 10,6-tums skärm. Nu har skärmen vuxit till 12 tum på diagonalen och 2:3-format. Samma storlek som ett A4-block.

Magnetiskt lock och steglös fot
Microsoft är oerhört stolta över tangentbordet och gångjärnet. Tangentbordet är ultratunt och går att klicka fast mot surfplattan. Foten kan justeras och placeras steglöst i valfri ställning. Vecket på toppen av tangentbordet kan låsas fast mot skärmen med magneter, så att ställningen är stabil.

kliklåg1

En annan teknisk finess, som gör hela skillnaden enlig Panay, är pennan. Den ligger inte bara i handen på samma sätt som en vanlig penna. Microsoft har också lyckats minimera fördröjningen när man skriver på skärmen, så att man inte upplever något ”lag” eller att strecken dyker upp på något annat ställe än exakt under pennspetsen. Det påstås göra det intuitivt att använda Surface Pro 3 som anteckningsblock. Den skrivna texten känns igen automatiskt och kan omvandlas till datortecken. En smart detalj är att man bara behöver klicka på pennan för att sätta på surfplattan och börja skriva.

noter1

Fakta
•    12-tums skärm, 2160 x 1440-upplösning, 256-punkters multitouch
•    Multipositions-stödfot med full friktion
•    Vikt: 800 gram
•    Tjocklek: 9,1 mm
•    45 % kraftigare ljud
•    Intel Core i3, i5 eller i7 med 4 eller 8 GB RAM
•    USB 3.0

Surface Pro 3 kommer till Sverige i augusti, samtidigt som den släpps i 26 andra länder. Följande priser gäller i USA, att lägga till en nolla brukar ge en fingervisning om vad de svenska priserna blir:

•    i3 med 64 GB: 800 dollar
•    i5 med 128 GB: 1 000 dollar
•    i5 med 256 GB: 1 300 dollar
•    i7 med 256 GB: 1 550 dollar
•    i7 med 512 GB: 1 950 dollar

Tangentbordet kostar 130 dollar och pennan 50. En dockningsstation kostar 200 dollar.

reklame1

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen