Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Apple Music nu även till Mac och PC

Använder du iTunes är det dags att uppgradera. Då får du nämligen Apple Music med på köpet.

Av / 2015-07-02 - 13:38
Apple Music nu även till Mac och PC

När du hämtat version 12.2 av iTunes till din Mac eller PC får du tillgång till Apple Music, precis som på iPhone och iPad. Har du redan aktiverat Apple Music via en iOS-enhet så följer inställningarna med över till iTunes om du loggar in med samma Apple ID som på ”iPrylen”.

Skærmbillede-2015-07-01-kl.-15.58.13

Vid första anblicken ser iTunes ut som det brukar, men om du väljer musik-ikonen längst upp till vänster så ser du att det har tillkommit ett par alternativ på menyraden till höger, som tillhör den nya streaming-tjänsten.

iCoud eller iTunes Match?
När du har uppdaterat iTunes får du frågan om du vill aktivera det så kallade iCloud-musikbiblioteket. Du kan antingen ersätta ditt musikbibliotek i iTunes med biblioteket ute i molnet eller att sammanfoga de två biblioteken. Innan din hjärna kokar över av förvirring så ska vi förklara hur de två alternativen fungerar.

iCloud-musikbiblioteket analyserar all musik du redan har i iTunes. Det är ingen skillnad på om du har köpt musiken genom iTunes eller har ”rippat” dina gamla CD-skivor. När tjänsten har gått igenom vilka låtar du har så kan du lyssna på den på alla dina enheter via iCloud-biblioteket. Om en viss låt inte redan finns i Apple Music-samlingen så laddas den upp från din samling till iCloud.

Men är inte det precis samma sak som man redan kan göra med iTunes Match? Jo, nästan. Det finns 43 miljoner låtar i Apples musikbibliotek i iTunes, medan Apple Music ”bara” har 30 miljoner låtar som kan streamas. All musik som laddas upp till iTunes Match blir tillgänglig i 256 kbit/s AAC-format, oavsett vilket format låtarna hade från början (bortsett från sådana låtar som inte redan fanns i iTunes-katalogen, de finns kvar i det format de hade när de laddades upp).

Skærmbillede-2015-07-01-kl.-15.58.29
Så här ser nya Beats 1-radion ut i iTunes till Mac.

Samma uppgradering av ljudkvalitet och format görs med iCloud-musikbiblioteket i Apple Music, men eftersom urvalet är 17 miljoner låtar mindre än i iTunes så kan färre låtar uppgraderas till 256 kbit/s AAC om du har dem i lägre kvalitet. Resultatet är dock att du kan streama alla 30 miljoner låtar från Apple Music-katalogen plus alla dina egna låtar som inte redan var en del av streaming-tjänsten.

Med iTunes Match kan du bara strömma låtar från iCloud om du redan ägde dem innan du laddade upp dem med iTunes Match. Å andra sidan är iTunes Match betydligt billigare än Apple Music, och har du en gång uppgraderat en låt och laddat ner den till iTumes-biblioteket på din dator så behåller låten sitt nya format, även om du säger upp iTunes Match-abonnemanget.

Skærmbillede-2015-07-01-kl.-15.58.48
Här är Connect, som påminner en smula om den gamla Ping-tjänsten som Apple tog livet av 2012.

Apple Music kommer till Android-produkter längre fram under 2015.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ABBA i Atmos-format

Från The Bear till Bruce Springsteen!

Nu kan du länka till alla musiktjänster på en gång

Apple: Mixa i Dolby Atmos, få mer betalt!

Nu kan du mixa in Volvoljud i din musik

Spotify-appen förnyad

The Boss kommer tillbaka!

U2 intog Vegas med stor framgång

Väcker Elvis till liv

Vill skanna din hjärna med Atmos-ljud

The Sphere: Världens största LED-display - mitt i Las Vegas

The Boss är i Sverige nu!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen