Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Med den här smartmobilen får du tillbaka privatlivet

Blackphone är en ny smartmobil som lovar att användaren får säkra telefonsamtal, SMS och videosamtal som inte går att avlyssna.

Av / 2014-01-19 - 12:10
Med den här smartmobilen får du tillbaka privatlivet

Efter Edward Snowden avslöjade omfattningen av övervakningen som vanliga människor utsätts för av bland annat den amerikanska säkerhetstjänsten NSA och den brittiska motsvarigheten GCHQ är det osäkrare än någonsin hur mycket privatliv vi egentligen har när vi kommunicerar med varandra via internet och telefon.

Tillhör man dem som vill kunna säga vad de vill utan att män i mörka kostymer och svarta solglasögon lyssnra på allt man har på hjärtat, kan svaret vara Blackphone.

Det är en smartmobil som utvecklats i samarbete mellan Geeksphone och Silent Circle. Det förstnämnde är ett spanskt företag som är känt för att ha lanserat den första mobiltelefonen med Firefox OS, och Silent Circle är ett amerikanskt företag som sysslar med kryptering – grundarna Mike Janke är en före detta Navy Seal-elitsoldat och Phil Zimmerman är berömd för att ha tagit fram krypteringsverktyget PGP.

Blackphone kör en säkerhetsoptimerad version av Android, som kallas för PrivatOS, och telefonen sägs ge säkra och icke avlyssningsbara samtal och SMS. Exakt hur tekniken fungerar avslöjas inte.

Blackphone lanseras officiellt på Mobile World Congress som går av stapeln i Barcelona i slutet av februari, då hoppas vi få reda på mer.

Här är en videopresentation av Blackphone och intervjuer med bland annat Phil Zimmerman.

http://vimeo.com/84167384

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen