Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Så placerar du högtalarna

Har du köpt drömhögtalarna men vet inte riktigt hur du ska ställa dem? Här är ett par heta tips.

Skrivet av / 2015-01-22 - 10:03
Så placerar du högtalarna

Vi får ibland frågor från läsare som funderar på det här med högtalarplacering. Högtalare är ju trots allt mekaniska skapelser och ljudet från dem påverkas i hög grad av rummet de står i. Tak, väggar och golv reflekterar och orsakar både önskade och oönskade ekon. Det gäller att försöka handskas med alla efterklanger så att man får ett så bra ljud som möjligt.

Har du en möjlighet att påverka rummets akustik så bör du överväga att göra det. Bäst låter det i ett rum som är ordentligt möblerat, så att alla ekon dämpas. Det går också att köpa basfällor och dämpplattor, men låt oss hålla oss till ett normalt möblerat vardagsrum.

Svensk högtalarplacering
Illustration från KEF.

För enkelhets skull går vi igenom hur man placerar två högtalare, i en stereoanläggning. Men samma principer går att använda för flera högtalare i en hemmabio. Centerhögtalaren kan däremot inte stå på så många olika ställen. Den får stå där den måste.

Symmetri är viktigt
Rummet som högtalarna ställs i bör vara symmetriskt, så att varje högtalare har samma avstånd till sidoväggarna. Högtalarna bör också vara symmetriskt placerade, så att du och högtalarna utgör hörnen i en liksidig triangel. Med andra ord är det lika långt från dig till varje högtalare som det är mellan högtalarna. Om lyssningsplatsen är lite längre bak är inte så farligt, men du bör inte sitta närmare – så att högtalarna står längre från varandra än avståndet till lyssningsplatsen. Då blir inte stereoperspektivet lika sömlöst, eftersom högtalarna står för långt från centrum av ljudbilden.

Placering i förhållande till väggar
Jag har också lärt mig ett trick av Ludwig Swandberg, som på den tiden jobbade hos en hifi-importör men som på senare tid har jobbat som recensent på tidningen Hifi & Musik.

För att hitta optimal placering i rummet är knepet att ställa sig intill väggen där högtalarna ska stå, med ansiktet vänt mot andra sidan rummet. Prata högt och lyssna på hur basljuden från väggen du står vid beter sig. Ta ett steg ut från väggen och hör hur klangen ändras. I takt med att du går längre och längre ut från väggen kommer du att höra hur den ger mindre klang ifrån sig – och det är bra. Men går du för långt hör du hur väggen på andra sidan rummet resonerar tillbaka mot dig i det högre frekvensregistret. Det är inte bra. Ta ett pyttelitet steg tillbaka igen, och sedan ett framåt, tills du hittar den optimala skärningspunkten där det finns minimalt med resonanser från båda väggarna. När du har hittat denna punkt markerar du den med en tejpremsa. Sedan upprepar du samma procedur från sidoväggarna. Där punkterna möts ska högtalarna stå. Det kan hända att du måste göra lite korrigeringar efteråt.

Sedan måste du jobba med invinkling, tills du hör att stereoperspektivet sitter som gjutet. Detta kan ta tid beroende på vilken spridningskaraktär högtalarna har. Går högtalarna att vinklas vertikalt kan det ta ännu längre tid, men belöningen är desto större när arbetet är färdigt.

Subbas
Om du har en subbas i anläggningen finns det att bra knep för att ta reda på var den ska stå. Ställ den helt sonika där du själv ska sitta och sätt på musik du känner igen väl – gärna med en hel del tung bas. Gå sedan runt i rummet och lyssna tills du hittar den plats där basen är tydligast. Där ska subbasen stå!

Lycka till!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

2 reaktioner på ”Så placerar du högtalarna”

  1. En vän till mig säger att själva skivspelarens placering måste vara precis mittemellan högtalarna annars påverkas ljudet negativt. Stämmer det?

    1. Naturligtvis spelar det ingen roll var skivspelaren står. Det handlar ju om att signalen ska nå högtalarna samtidigt och likadant. Och det gör den. Skillnader med olika sladdlängder är så små att det inte ens är värt att nämna (om man håller sig inom, säg, 10 meter).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

Rauna är tillbaka

Engelsk legend återvänder efter 63 år

PMC släpper aktiva högtalare

KEF tuffar sig med nya subwoofers

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

Småstenar för skrivbordet

Golvhögtalare som har allt

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen