Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Den här TV:n täcker hela väggen

Samsung The Wall heter inte så för skojs skull. Den är 146 tum stor och varje pixel gör sitt eget ljus.

Av / 2018-01-08 - 16:46
Den här TV:n täcker hela väggen

Vi är vana vid att TV-apparater har kryptiska namn med en lång kombination av siffror och bokstäver. Och även om Samsungs nya 146-tummare förmodligen också har en sådan beteckning någonstans på baksidan så gillar vi smeknamnet mycket bättre: The Wall. Vad ska man annars kalla en TV som täcker nästan hela väggen?

Test: LG:s 105-tums TV är en bio dröm för 750 000 kronor!

 

MicroLED

Förutom den enorma storleken använder Samsung en ny skärmteknik som de kallar för microLED. De har redan demonstrerat tekniken med en stor ”Cinema LED”-skärm som ska ersätta filmduken i biosalonger, och nu ska tekniken skalas ner och ta plats i vardagsrummen.

Test: Bang & Olufsens första OLED-TV

Tekniken är i stort sett densamma som Sonys CLEDIS (Crystal LED Integrated Structure), men medan Samsungs QLED-teknik bygger på en konventionell LCD-panel, fast med färgfilter med eviga ”kvantprickar” i stället för pigment som degraderas, så avger varje microLED-pixel sitt eget ljus. Det betyder att man kan undvika LCD-panelen helt och hållet. På så sätt får man lika oändlig svärta som med OLED, fast helt utan inbränning och nästan ingen degradering ens efter flera års användning. MicroLED-tekniken är dessutom modulbaserad så att man enkelt kan sätta ihop flera moduler till den skärmstorlek man vill ha.

 

8K

Samsungs ”The Wall” är marknadens första officiella TV-skärm med microLED-teknik. Upplösningen är hela 8K, eller 7680 × 4320 pixlar. Sammanlagt fler än 33 megapixlar, med andra ord. Skärmen är naturligtvis en smart-TV och fullt utrustad med både HDR och en massa annat. Med andra ord: kanske den tyngsta TV:n du aldrig kommer att få se.

Priset? Det vågar vi inte tänka på, men Sonys konkurrerande teknik kostar visst något i stil med 600 000 kronor per dag. kvadratmeter. I så fall kan ”The Wall” med sina sex kvadratmeter hamna på 3,5 miljoner …

Läs hela pressmeddelandet här

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen