HTC One kan något som inte många andra smartmobiler kan: väcka känslor. Strunta ett ögonblick i allt om specifikationer, styrsystem, appar och funktioner. I första hand handlar det om just känslor. Och även om det finns massor av Android-mobiler på marknaderna så är det långt mellan de riktiga godbitarna.
HTC One är en sådan godbit – här handlar det inte bara om en ännu en produkt i mängden, utan om ett läckert stycke industriell design. Den är faktiskt så snygg att vi knappt kan låta bli att pilla på den utan att få ett drömskt uttryck i ansiktet …
Det hör alltså till historien att vi inte låta bli att ha en smula positiva förutfattade meningar när vi nu ska göra vårt allra yttersta för att recensera HTC One helt objektivt enligt alla konstens regler. Fast rent subjektivt är det kärlek vid första ögonkastet. Vi kan gilla den med hjärnan, men vi älskar den med hjärtat.
Mer än 3 timmar
Att designen är fängslande är ingen slump – HTC har lagt ner åtskilliga mängder blod, svett och tårar på utvecklingen av den här smartmobilen. HTC One är gjord av ett enda stycke aluminium, urfräst och tillskuret av CNC-maskiner i en process som tar mer än 3 timmar per enhet. Unibody-skalet förstärks sedan av polykarbonat längs sidorna och skärmen täcks av stenhårt och repfritt Gorilla Glass 2 som helt saknar fogar och kanter och går ända ut till kanten av aluminiumskalet. Baksidan är svagt välvd – den så kallade ”kudd-designen” – så att telefonen är en aning tjockare i mitten än ut mot kanterna, och det gör att den ligger perfekt i handen och känns tunnare än den är. Tack vare effektiv design har HTC fått plats med en skärm på rymliga 4,7 tum, trots att telefonen inte känns särskilt mycket större än en iPhone 5 och dess 4-tumsskärm.
Konstruktionen innebär också att det är omöjligt att komma åt telefonens innanmäte på något sätt. På detta område liknar HTC One rivalerna iPhone 5 och Lumia 920, som inte heller tillåter att man byter ut batteriet eller utökar minnet med microSD-kort. Å andra sidan finns HTC One i versioner med både 32 och 64 GB minne. Dessutom utlovar den splitter nya Snapdragon 600-processorn en betydligt lägre strömförbrukning än S4 Pro-processorn som sitter i många Android-konkurrenter.
Bildkvalitet
HTC One har som sagt en 4,7 tum stor skärm och vi uppskattar faktiskt att den inte är större. Sonys och Samsungs flaggskepp skryter med 5-tumsskärmar med full HD-upplösning (1080 x 1920 pixlar), men den upplösningen lyckas HTC klämma in på 4,7 tum. Det innebär att HTC One har den högsta pixeltätheten (ppi) av alla mobiltelefoner som finns på marknaden just nu, och dessutom är den lite enklare att hantera med en hand än 5-tumskolosserna.
Att pixeltätheten är högre på HTC One (468 ppi) än på Sony Xperia Z (440 ppi) är dock bara en teoretisk fördel, man får ha väldigt god syn för att se skillnaden med blotta ögat.
Desto väsentligare är att vi tycker att HTC-skärmen är bättre än Sony-konkurrentens. Detta är helt enkelt den bästa skärmen vi har sett någonsin på en smartmobil, med knivskarpa bilder och gnistrande färger. Synvinkeln är också bättre än på Sony Xperia Z.
Kamera
HTC One har imponerande specifikationer på alla områden, så vi blir misstänksamma när vi konstarerar att kameran bara har ynka 4 megapixlar – åtskilligt mindre än konkurrenterna.
Men faktum är att det räcker gott, upplösningen är ett medvetet beslut från HTC som satsat på en större bildsensor med bättre ljuskänslighet än vad man brukar hitta i mobilkameror – enligt HTC fångar sensorn upp hela 300 % mer ljus än konkurrenterna, fast den uppgiften har vi naturligtvis svårt att bekräfta eller bestrida.
I praktiken verkar HTC One dock leverera varorna. I synnerhet på kvällen i dålig belysning blir bilderna betydligt bättre än med Sony Xperia Z, som vi använde som referens. HTC-mobilen passar också utmärkt för att ta makrobilder, till exempel närbilder av mat (som ju är en klassiker på Facebook). Allt ser så fräscht och aptitligt ut att man blir sugen att stoppa in handen i bilden och börja smaska i sig godsakerna.
Det är först när vi zoomar in nära i motivet som bilderna visar sina begränsningar när det gäller upplösning, men det uppväger kameran för genom att ha bättre kontrast och fler detaljer. Den ska också ha beröm för sin blixtsnabba slutare. Däremot är vi inte särskilt imponerade över ”HTC Zoe” som är en kamerafunktion som tar bilder som i själva verket är små filmsnuttar med ljud. Visst är det coolt att telefonen själv klipper ihop ”Zoe-bilder” till små filmer, men när det gäller kreativa kamerafunktioner når den inte upp till Nokia Lumia 920, som är vår referens på området.
Ljud
Å andra sidan har vi inte testat någon mobil som låter bättre än HTC One. Att HTC satsar på ljud är ingen nyhet – Beats Audio och allt – men HTC One är utrustad med stereohögtalare och en särskild förstärkare. HTC kallar det för ”BoomSound” och ljudet håller vad det lovar. Telefonen låter briljant, inte bara med hörlurar utan de inbyggda högtalarna spelar också imponerande högt och rent.
HTC One är utrustad med IR-sändare (som sitter i av/på-knappen) som kan styra TV:n (Sense-TV) men den funktionen har vi inte kunnat testa eftersom den inte är optimerad för den svenska marknaden ännu.
Användning
HTC:s nya startskärm kallas för BlinkFeed. Den påminner närmast om en blandning av de dynamiska panelerna i Windows Phone 8 och den populära Flipboard-appen. Man väljer själv olika innehåll, till exempel olika sociala nätverk, nyhetsmedier och annat, som dyker upp i en ”feed” som består av olika stora rutor (”Blinks”). Tillsammans utgör de ett slags rulle med dynamiskt innehåll man kan bläddra fram och tillbaka i.
BlinkFeed är visserligen en fin funktion men det är irriterande att HTC tvingar oss att använda den genom att göra den till startskärm som standard (vilket dock går att ändra på). Och så saknas det svenskt material som stöder funktionen, när det gäller exempelvis nyheter får man tills vidare nöja sig med de internationella varianterna som HTC samarbetar med.
BlinkFeed är en del av Sense 5.0, HTC:s eget gränssnitt som ligger ovanpå Android-operativsystemet. HTC One är den första mobilen som har version 5.0 och den största skillnaden mot tidigare versioner av Sense (och i övrigt mot standardversionen av Android) är att HTC One bara har två navigeringsknappar: Hem och Tillbaka. Den tredje knappen, menyknappen, har försvunnit. Detta kommer säkert att verka förvirrande för en del garvade Android-användare, men vi gillar det nya gränssnittet som på många sätt och vis har blivit enklare och mer överskådligt.
Prestanda
Här går det undan! Vilka operationer vi än utsatte HTC One för så gick det på nolltid. Om det uteslutande beror på Snapdragon 600-procesorn eller om det är förbättringar i mjukvaran som gör nytta är svårt att avgöra – troligtvis är det en kombination – men faktum är att HTC One har en blixtsnabb och felfri användarkänsla, helt befriad från smålagg och andra irritationsmoment. Till exempel startar telefonen på mindre än 5 sekunder när den är helt avstängd, vilket är det snabbaste vi har varit med om med någon smartmobil. Läckert.
Tekniska tester bekräftar våra subjektiva intryck. HTC One får hela 2641 poäng i Geekbench, vilket är det bästa resultatet vi har sett någonsin. Som jämförelse får Xperia Z 2135 poäng och LG Optimus G 2251 poäng.
Webbläsarprestanda ger HTC One 2310 poäng i Browsermark 2.0. Det är något lägre än iPhone 5:s 2446 och Samsung Galaxy S III:s 2408, men inte dåligt alls.
HTC One har 4G/LTE som i den europeiska versionen stöder frekvensbanden 800, 1800 och 2600 MHz. Det innebär att den kan användas i i stort sett samtliga skandinaviska operatörers nät, vilket ju är mycket praktiskt. Vi mätte LTE-hastigheten (med Speedtest.net från Ookla) och där klarar sig HTC också fint med en nedladdningshastighet (ett genomsnitt efter tio mätningar) på 62,7 Mbit/s och en uppladdningshastighet på imponerande 20,2 Mbit/s.
Vi har inte kunnat göra något tillfredsställande syntetiskt test av batterikapaciteten, men mycket tyder på att Snapdragon 600-processorn från Qualcomm slår föregångarna när det gäller energistyrning. Trots att vi pressade HTC One hårt och utsatte den för massor av filmvisning, långa samtal och LTE-surfning så lyckades vi inte få den att köra slut på batteriet. Inte ens med långa dagars testande.
Slutsats
HTC One träffar oss rakt i hjärtat och är så läckert och exakt byggd att den hör hemma på en utställning om industridesign! Skärmen på 4,7 tum har full-HD-upplösning och den högsta pixeltätheten (468 ppi) vi har skådat på någon mobiltelefon. ”Ultrapixel”-kameran tar läckra, skarpa och kontrastrika bilder och när det gäller ljudet så låter HTC markant mer potent än konkurrenterna.
Det nya Sense 5.0-gränssnittet bjuder på många fina finesser men det som lyfter användarupplevelsen allra mest är framför allt HTC:s grymma prestanda. HTC One är faktiskt den snabbaste telefonen vi har testat någonsin, vilket inte precis blir sämre av den långa batteritiden och stödet för LTE/4G.
Vi tvekar alltså inte en sekund att med både hjärtat och hjärnan kröna HTC One till den nya Android-kungen!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser