FIFA World Cup, även känt som fotbolls-VM, är inte bara världens största sportevenemang. Det är också världens mest sedda direktsända TV-program. Vart fjärde år sitter fler än en miljard fotbollsgalna åskådare som klistrade framför skärmarna. Inte så konstigt att alla TV-tillverkare har satt till alla klutar för att ha sina splitter nya och förbättrade TV-modeller klara i butikerna i god tid till avspark i Rio!
TV-marknaden, eller ”djungeln” som vi brukar kalla den, är kanske mer oöverskådlig än någonsin just nu, man kan välja mellan allt från budgetskärmar med Full-HD via de ultraskarpa, enorma 4K-skärmarna till de toppmoderna OLED-skärmarna. Den snabba tekniska utvecklingen har lett till att de traditionella Full-HD-TV-apparaterna har blivit oerhört prisvärda. För mellan 10 000 och 20 000 kronor kan du få en toppmodern och välutrustad storskärm på 55 tum eller ännu mer, med alla viktiga smartfinesser ombord. Och det är just den här kategorin vi har siktat in oss på i årets första stortest av TV-apparater!
Sport-TV
Den här gången tittar vi extra mycket på TV:ns ”sportsliga” egenskaper. Men vad är det egentligen som kännetecknar en bra sport-TV? För det första måste den ha en viss storlek, helst 50 tum eller större, så att både du och resten av soffgänget kan få bra upplevelser. Skarp och kontrastrik måste den också vara, så att du hänger med på varenda liten händelse på planen. Färgåtergivningen är också viktig, men behöver inte nödvändigtvis vara hundraprocentigt korrekt, fotbollsplanen badar ju ändå i ljus och det skadar inte med lite starkare färger för inlevelsens skull. Mjuka och jämna rörelser är ett annat viktigt moment: dagens TV-format med 50 Hz bildfrekvens (50 bildrutor i sekunden) fungerar utmärkt till de flesta TV-program, men leder till problem när kameran ska följa den snabba bollen. Hastiga panoreringar kan orsaka ”hackningar” och en ojämn bildåtergivning, så de mer påkostade TV-apparaterna försöker kompensera för detta genom att lägga till extra bildrutor (en teknik som kallas för interpolering eller rörelsekompensation). Detta görs med varierande framgång, och det krävs en bra bildbehandling för att bilden inte rentav ska bli sämre.
Den viktiga svärtan
Vi har som vanligt undersökt totalegenskaperna vid vanligt TV-tittande i form av serier och film. Alla LCD-LED-skärmar har ett inbyggt handikapp: de är beroende av en separat ljuskälla (i detta fall lysdioder som sitter i kanten runt skärmen) bakom själva LCD-panelen, vilket gör det svårt att återge svart (det vill säga fullständig frånvaro av ljus). Detta var plasmaskärmarnas stora styrka och de nya OLED-skärmarna går ett steg längre genom att de kan tända och släcka varje enskild pixel, utan att behöva bakbelysning. Ur den synvinkeln är ingen LCD-TV helt perfekt, och det måste man ta hänsyn till när man pratar om skärmarnas svärta.
Användarvänlighet och ljudkvalitet …
… är också viktigt för totalupplevelsen. Ljudet är som många mycket riktigt hävdar halva upplevelsen men det är bara att fåtal TV-apparater som har ett särskilt inspirerande ljud. Som regel läggs det mest pengar på bilden, medan ljudet kräver assistans från en separat anläggning. Men det finns undantag.
Appar och smarta finesser blir allt viktigare: de kan antingen bidra till att göra TV-tittandet bättre, eller göra det sämre. Allt beror på hur bra menysystemet och fjärrkontrollen fungerar och styr de många finesserna.
Testet
Till det här jämförande testet har vi samlat ihop vad vi har kunnat hitta i form av aktuella 2014-modeller. Alla TV-märken har individuella lanseringsplaner och modellurvalet bygger på vad som fanns att få tag i vid testtillfället. Priserna varierar därför, och alla modeller är inte direkta konkurrenter till varandra. Alla märken är inte heller representerade (bland annat hann inte Philips och Sharp vara med den här gången). Vi kör därför en ny omgång TV-test i nästa nummer. Häng med på nätet, surfplatta och papper!