Det franska TV-märket Thomson har gjort en imponerande comeback på den europeiska marknaden. Med ett brett utbud av modeller byggda i Europa hoppas de kunna återuppliva forna tiders storhet. Enligt Thomson själva fokuserar de på byggkvalitet och smart design – och det ska inte behöva kosta en förmögenhet.
Thomson QLED Pro är en relativt ny modell i mellanklassen som lockar med många käcka finesser, inklusive Dolby Vision och 144 Hz för en rimlig peng. Och sådant behövs om man ska hävda sig på en allt tuffare TV-marknad!
Thomson QLED Pro: Design
Vi har redan goda erfarenheter av den billigare UG5-modellen från Thomson som vi testade före jul. När vi packar upp den lite dyrare storebrodern QG7, med tilltalsnamnet ”QLED Pro”, är det lätt att se att den tillhör samma familj. Den har ett slimmat men gediget metallskal och en mittmonterad vridbar fot som gör TV:n användbar och lätt att placera. Kvalitetsintrycket är felfritt och det känns som om skärmen är byggd för att hålla.
Google TV
Thomson-skärmen är baserad på det populära Google TV-användargränssnittet, som används av en lång rad TV-märken. Den största fördelen med Google-plattformen är att den har ett brett utbud av appar. Du får i stort sett alla globala streamingtjänster, plus de lokala nordiska, och listan uppdateras regelbundet. Så länge du är knuten till ett Google-konto kan du få personliga innehållsrekommendationer. Familjemedlemmar kan ha var sin användarprofil och det går att använda röststyrning (Google Assistant) via mikrofonen i fjärrkontrollen.
TV:n känns med andra ord enkel och logisk att styra, men det bör nämnas att Thomson inte har gjort några större förändringar i det vanliga menysystemet. Det finns inga särskilt avancerade eller originella inställningsmöjligheter här, på gott och ont.
”QLED-TV”
Jämfört med UG5 har QLED Pro fått ett par viktiga uppgraderingar på insidan, främst i form av en mer avancerad ”QLED” LCD-panel. Skärmen har ett färgfilter bestående av kvantprickar (Quantum Dot LED) som bidrar till ett bredare färgspektrum och bättre ljusutbyte.
Dessutom har uppdateringsfrekvensen ökat från 60 till 144 Hz. Detta gör Thomson-skärmen mer mottaglig för moderna videoformat och inte minst gaming. Dessutom gör det möjligt att ha bättre interpolation (mjukare rörelser).
QLED Pro har även direkt LED-bakbelysning, men det handlar om en relativt enkel konstruktion med få lysdioder och utan lokal dimning. Med andra ord kan skärmen inte blända dig med starkt ljus eller tända och släcka individuella områden på panelen för att ge bättre svärta. Sådant brukar kosta mer pengar.
Stöder Dolby Vision och Dolby Atmos
Ett annat välkommet tillskott i Thomson QLED Pro är HDR-formatet Dolby Vision, som lyste med sin frånvaro på lillebror UG5. Till skillnad från vanlig HDR10 innehåller Dolby Vision dynamiska metadata – extra information i videosignalen – som bidrar till att optimera ljusstyrkan, kontrasten och färgerna i innehållet.
Utan lokal dimning kan man förstås hävda att Thomson-skärmen inte har så stor nytta av HDR, men enligt vår erfarenhet är Dolby-versionen att föredra ändå, eftersom den ofta ger en bättre bild än HDR10-versionen.
Bildkvalitet
Så hur ser det ut i praktiken? Tja, direkt från fabrik är Thomson-skärmen (i likhet med många andra) inställd på ett strömsnålt Eco-läge. Nackdelen med detta är att det stryper ljusstyrkan och kontrasten, och inte riktigt visar vad TV:n är god för. Så det första vi gjorde var att ändra bildläget till Standard (trots upprepade varningar om högre strömförbrukning!).
Standard-inställningen visar sig vara ett bra ”allround”-bildläge som fungerade med det mesta TV-innehållet. Då imponerade Thomson med en skarp, kontrastrik och behaglig bild med tillräcklig ljusstyrka för TV-tittande dagtid. Dessutom var rörelserna mjuka och flimmerfria.
När man byter till streamingtjänster som Netflix blir Dolby Vision HDR-läget aktiverat för filmer. Då kan man njuta av moderna filmer, eller nyare serier som ”La Palma” med utmärkt kontrast- och färgdetaljer.
Jämfört med lillebror UG5 och många andra råder det ingen tvekan om att färgåtergivningen är starkare och mer nyanserad. Men du bör ändå sitta rakt framför skärmen, eller vrida den åt det håll du sitter. Betraktningsvinkeln är ganska snäv – ut mot sidorna blir färgerna märkbart blekare, vilket är typiskt för LCD-skärmar.
Dessutom märkte vi att ”Standard”-färgtemperaturen var ganska kall och gav ett påfallande blågrönt skär i bilden. Inställningen ”Varm” var därför bättre. Menyerna har inte mycket mer att erbjuda när det gäller justeringsmöjligheter: Thomson kunde gott ha gett tillgång till mer avancerade färg- och kalibreringsinställningar för erfarna användare.
När det gäller total ljusstyrka och kontrast är detta ingen ”OLED-killer”. Thomson-skärmen saknar som sagt lokal dimning, så även om svärtan är bra kan du inte förvänta dig kolsvarta bakgrunder. Ljusstyrkan är också måttlig (uppmätt till cirka 500 nits), så du blir inte direkt bländad av HDR-effekterna. Om det är målet bör du hellre lägga några tusenlappar till på en OLED- eller MiniLED-TV.
Thomson har dock en fördel när det gäller rörelser, som är imponerande mjuka och är en klar fördel när man tittar på exempelvis sport. Tack vare uppdateringsfrekvensen 120/144 Hz och extra videobearbetning kan skärmen skapa en märkbart jämnare bild än många konkurrenter i prisklassen som stannar vid 60 Hz. Med två HDMI 2.1-kompatibla ingångar kan du koppla in spelkonsoler eller en speldator och njuta av spel i upp till 4K/120 Hz, eller 144 Hz med lägre upplösning. Det är definitivt något som familjens gaming-fantaster kommer att uppskatta!
Ljudkvalitet
Thomson har även avsatt plats för dugligt ljud i den kompakta skärmen. Det sitter relativt kraftfulla högtalare på undersidan av skärmen, som säkerställer tydligt och starkt tal. Musik och ljudeffekter framträder tydligt. Däremot märkte vi ingen stor skillnad i ljud mot lillebror UG5. QLED Pro har dock fått Dolby Atmos-processning, även via de inbyggda apparna. På så sätt kan den lättare kopplas till en extern, Atmos-kompatibel soundbar och lyfta ljudet markant.