Sony är långt ifrån världens största TV-märke, men hamnar ofta bland de allra bästa när det gäller bild och ljud. Den japanska tillverkaren hade några av TV-apparaterna vi minns mest från 2020, inklusive 8K-modellen ZH8 och den prisvärda A85. Å andra sidan lyste de med sin frånvaro i den absoluta highend-klassen med OLED-skärmar.
Den så kallade ”Master Series” KD-65AG9 som vi testade året innan fick nämligen aldrig någon direkt efterträdare 2020. Sonys dåvarande toppmodell fick mycket beröm för bildkvaliteten, men fick också utstå lite kritik för ganska så dålig ljusstyrka.
Sony har tagit god tid på sig, men nu är toppmodellen för 2021 äntligen klar. Och den här gången verkar de ha laddat kanonen ordentligt: nykomlingen A90J är bestyckad med en extra ljusstark OLED-panel som drivs av en supersmart videoprocessor (Bravia XR). Den har också bättre anslutningsmöjligheter, plus den helt nya Google TV-plattformen. De som köper den här toppmodellen kan dessutom se fram emot Bravia Core, som är Sonys exklusiva strömningstjänst. Det finns med andra ord mycket att se fram emot här!
Sony Bravia XR A90J finns i 55, 65 och 83 tum. I det här testet har vi tagit oss an 65-tummaren XR-65A90J, men det mesta är sig likt i hela serien.
Design
Ända sedan första generationen har Sonys OLED-skärmar haft en distinkt, minimalistisk design – lyxiga utan att vara pråliga. A90J rättar in sig i ledet med en smal ram i svart metall.
Årets modell har en ny sockel: i stället för en mittmonterad fot har A90J två små fötter som monteras längst ut i kanterna. Med dessa på vilar TV:n bara ett par millimeter ovanför bordsytan och står stadigt. Å andra sidan kräver de en lika bred TV-bänk: Sony har inte gjort plats för att fötterna ska kunna monteras i mitten av skärmen på 55- och 65-tumsmodellen – däremot ska det gå att göra på 83-tummaren.
Om du planerar att lägga en soundbar framför TV:n så har du också en möjlighet att montera fötterna på ett alternativt sätt som höjer upp skärmen en smula. Annars går det givetvis att väggmontera TV:n (300 x 300 mm i VESA-mått).
Baksidan på Sonys OLED-skärm är lite tjockare på mitten för att ge plats åt elektronik och högtalare. Detta innebär att TV:n sticker ut lite grand när man hänger den på väggen.
Användning och finesser
Bravia XR-65A90J är faktiskt den första 2021-modellen vi har i testrummet. Den är dessutom den första TV:n vi testar som har det senaste Android-gränssnittet från Google – som även kallas för Google TV.
Den nya Google-plattformen kännetecknas av en ny startmeny som ger full översikt över de mest använda apparna, samt TV-kanaler och anslutna enheter. Det ger också direkta rekommendationer för innehåll, baserat på preferenser och vad man tittat på tidigare.
Användarupplevelsen påminner mycket om dagens YouTube-app, fast utökad till alla typer av TV-innehåll. Sony-skärmen har även Google Assistant inbyggt, så att man kan prata direkt med den utan att behöva använda fjärrkontrollen.
Den nordiska versionen av Google-plattformen befinner sig fortfarande i ett tidigt skede och till en början verkade allt inte lika intuitivt – till exempel var vi tvungna att ta lite omvägar för att hitta Google Play Store och ladda ner nya appar. Sony A90J levereras dock med relevanta strömningstjänster som Netflix, Disney+ och Amazon Prime Video förinstallerade.
Sony-skärmen har också fått nya HDMI-ingångar, som bland annat stöder 4K-video med 120 bilder per sekund – perfekt för PS5 och Xbox Series X. Men bara två av ingångarna är HDMI 2.1-kompatibla, de återstående två är begränsade till 2.0. Just detta tycker vi är lite snålt av Sony, när till exempel LG har full bandbredd i alla fyra ingångarna.
Vi uppmätte fördröjningen (input lag) till cirka 16 millisekunder i spel-läget.
Ny fjärrkontroll
A90J levereras med Sonys nya premiumfjärrkontroll. Den har ett läckert utförande i borstad metall. Knapparna är bakgrundsbelysta och årets modell har uppdaterats med genvägsknappar för YouTube, Netflix, Disney+ och Amazon Prime Video.
I övrigt lägger vi märke till att TV:n reagerar snabbt på kommandon och Sony har gjort ett bra jobb med att implementera sina egna funktioner och inställningar ovanpå det nya Google-gränssnittet.
Bravia Core
En annan nyhet i årets toppmodeller är Bravia Core – Sonys egen strömningstjänst. Den är reserverad för de senaste 2021-modellerna med Bravia XR-processor och erbjuder färska långfilmer från Sony Pictures Entertainment.
Alla som köper en Bravia A90J får ett 2-årsabonnemang på Bravia Core, plus 10 så kallade ”Movie credits” på köpet. Tjänsten har många klassiska Sony-titlar, men för att titta på nyare filmer måste man betala med en av sina krediter. Sonys nya strömningstjänst kan för övrigt skryta med hög bildkvalitet (Hi bit PureStream, med upp till 80 megabit per sekund).
Vi tog en snabbtitt på den nya tjänsten, som till en början kändes lite ofärdig. Menystrukturen var lite udda och ologisk att navigera i. Vi kämpade en del för att få överblick över innehållet och upplevde ibland att tjänsten laddades långsamt eller tappade kontakten med servern. Detta beror förmodligen på att vi testade Sony-skärmen innan den var tillgänglig officiellt i butikerna.
Bildkvaliteten är däremot oklanderlig: flera av filmerna finns i 4K HDR-format och Bravia Core utmärker sig med genom kunna strömma med mycket hög bithastighet (upp till 80 megabit per sekund). Vi nådde inte riktigt upp i den hastigheten i vårt fall, men däremot 50–60 Mbit/s, och en titt på bland annat Vin Diesels Bloodshot had en imponerande skarp bild som var påfallande befriad från kompressionsbrus. Mer av detta, tack!
Tyvärr verkar Bravia Core vara en ganska smal investering ännu så länge, den är reserverad för de som köper de senaste TV-modellerna och gäller till exempel inte Sonys 2020-modeller. Man kan inte heller förlänga abonnemanget eller köpa fler krediter än man får när man köper TV:n. Lite konstigt, men vi antar att det (som vanligt) har med filmrättigheter att göra.
Häng med här på ljudochbild.se för ett mer ingående test av Bravia Core längre fram när tjänsten är helt färdig.
Topptrimmad bildpanel och processor
Sony är redan kända för sin fina bildbehandling och till 2021 års årgång har de utvecklat en helt ny videoprocessor. Den nya XR-processorn bygger på så kallad kognitiv intelligens – avancerad kunskap om hur människor ser och fokuserar synen på olika föremål. Processorn delar upp skärmen i flera zoner, hittar den antagna fokuspunkten i bilden – till exempel ett ansikte – och optimerar sedan färger, kontrast och skärpa precis där det behövs.
A90J har också fått en helt ny OLED-panel: Enligt vad Ljud & Bild erfar handlar det inte om den så kallade Evo-panelen som LG använder i sina nya toppmodeller, utan om en annan variant som Sony har modifierat. Sony hävdar att de har åstadkommit betydligt högre starkare ljusstyrka genom smartare bildbehandling och inte minst bättre kylning: det sitter nämligen ett tunt kylelement av aluminium bakom bildpanelen som hjälper till att leda bort värme. På så sätt ska panelen tåla mycket starkare ljusstyrka utan risk för permanent inbränning.
Bildkvalitet
Så till själva russinet i kakan: hur TV:n ser ut i praktiken! När vi testade föregångaren KD-65AG9 år 2019 var vi i stort sett strålande nöjda, med ett undantag: ljusstyrkan från OLED-panelen var ganska så medioker. Jämfört med konkurrenterna hade Sony valt en konservativ, försiktig bildestetik, vilket gjorde att krävande HDR-scener helt enkelt såg lite tama och livlösa ut. ”Behöver mer krut”, skrev vi.
Sony tycks ha lyssnat på kritiken, för just ljusstyrkan är något de har lyckats förbättra i A90J. Och inte bara lite! Redan när Sony-loggan lyser mot oss för första gången märker vi att den här TV:n är av en annan kaliber.
Medan tidigare OLED-modeller har kunnat verka lite svaga och bleka i soliga rum har Sony A90J gott om kraft. Den lyser upp rummet på ett sätt som påminner direkt om en ljusstark LCD-TV! Vitt blir riktigt vitt och till och med sändningar från skidskytte-VM, med mycket snö över hela skärmen, ser övertygande och kontrastrika ut i ett ljust rum. Detta kommer helt klart att utöka användningsområdet, från ren ”bio-TV” till en TV som hanterar alla slags användarscenarier.
En annan positiv bieffekt av den generösa ljusstyrkan är att HDR-effekterna får betydligt mer intensitet. Högdager-effekter som solljus, eldslågor och liknande ser nästan glödande ut!
Grym kontrast
Actionfilmen Extraction (Netflix) har några krävande scener som gillar att återkomma till: bildkvaliteten är läcker och serveras i Dolby Vision HDR-format. Delen där legosoldaten Tyler jagas genom staden Dhaka börjar i dagsljus, går genom skuggiga gränder och vidare till beckmörka underjordiska tunnlar. Scenerna kännetecknas av snabba panoreringar och scenförändringar från mörkt till ljust, vilket sätter både skärmen och videobehandlingen på stenhårda prov.
Det går inte att klaga på Bravia A90J här: Sony-skärmen behärskar faktiskt de krävande scenerna bättre än någon annan TV vi har sett hittills! Den kan vara bländande stark i ett område och kolsvart i ett annat, utan att dränka detaljer i brus eller överdriven svärta (black crush). Utan bakbelysning (det är ju trots allt en OLED vi pratar om) finns det inte heller några problem med halo-effekter. Det ser helt enkelt brutalt bra ut när en OLED får ordentlig ljusstyrka!
Vi var naturligtvis nyfikna på vilken inverkan den nya ”superintelligenta” XR-processorn skulle ha på bilden: Hade Sony gått i fällan och lagt på för mycket konstgjorda festligheter eller skulle allt fortfarande se naturligt ut? Lyckligtvis är svaret det senare.
Trots massor av avancerad bildbehandling verkar Sony-processorn fungera på ett ytterst diskret sätt. Medan många av konkurrenterna har en tendens att överdriva kontrast, färger och skärpa, har Sony landat på en bild som ser skrämmande realistisk ut samtidigt som den behåller en neutral färgbalans.
Rörelserna är också utmärkta: I säsong 1, avsnitt 7 av Cobra Kai finns det några små krusningar i vattnet som kan få vissa TV-apparater att bryta upp bilden. Men Sony-skärmen fångar de pyttesmå rörelserna i den här scenen på ett mästerligt sätt.
I dessa strömningstider är det glädjande att se att Sony har fått till en mycket effektiv brusreducering. Hur bra strömningstjänsterna än har blivit så kännetecknas de ofta av en variabel bithastighet som kan leda till blockliknande artefakter och förvrängning. Sony-skärmen är väldigt bra på att minimera sådant brus, utan att kladda till de små detaljerna.
Sammantaget hittade vi väldigt lite att klaga på när det gäller bilden. A90J ger oss en känsla av att sitta med en exakt studiomonitor, där man verkligen kan vältra sig med alla sorters videoinnehåll.
Konkurrenter?
Detta är den första 2021-modellen vi har på testbänken, och listan över potentiella utmanare är lång. En modell som vi har höga förväntningar på är LG:s nya G1 med nyutvecklad ”Evo”-panel, som utlovar en betydande förbättring av ljusstyrkan. Sony har däremot åstadkommit en förbättring genom bättre kylning och bildbehandling.
En annan OLED-utmanare är Panasonic JZ2000, som tar över efter den superläckra GZ2000 från förra året. Men den stora ”snackisen” i år är naturligtvis de nya QLED Neo-modellerna från Samsung, som utlovar betydligt bättre ljusstyrning och kontrast än tidigare generationer. Hur A90J klarar sig mot alla dessa highend-utmanare återstår att se, men Sony har lagt ribban högt!
Ljudkvalitet
A90J använder Sonys vid det här laget välkända Acoustic Surface Audio-högtalarsystem, där ljudet kommer direkt från skärmen genom små, osynliga högtalarenheter förankrade i själva bildpanelen. Årets modell har ett aningen uppgraderat system, med starkare ljudtryck och bredare frekvensomfång än sina föregångare.
Vi har god erfarenhet av den här ljudlösningen från tidigare modeller och A90J låter imponerande bra den också. Att ljudet kommer från exakt samma plats som bilden ger en fängslande realistisk effekt som bidrar till att suga in oss mer i handlingen.
Sony-skärmen har ändå, trots de senaste förbättringarna, vissa begränsningar jämfört med traditionella soundbar-högtalare. Vi märker att ljudet låter lite mer pressat och ansträngt när vi vrider upp volymen. Och även om klangen i sig är tillräckligt fyllig så saknar vi lite tryck i den djupaste änden av basen.
Här får Sony-skärmen se sig besegrad av Philips OLED935, som har en ännu större och klarare ljudbild. Denna kan också utökas med en extra subwoofer om man är sugen på djupare bas.
Sony-skärmen har inte heller några inbyggda Atmos-höjdkanaler, som vi till exempel hittar i Panasonics toppmodell HZ2000 och kommande JZ2000. Vill man ha tvättäkta tredimensionellt Atmos-ljud får man ta till en extern soundbar. Sony har gjort det enkelt via HDMI eARC-ljudutgången. Dessutom är det då praktiskt att de inbyggda högtalarna inte syns.
Slutsats
Har Sony lyckats förbättra sin nya flaggskepps-TV för år 2021? OM de har! Bravia XR A90J kombinerar en markant uppgraderad bildpanel med en ytterst effektiv videoprocessor, vilket resulterar i oerhört läcker bildkvalitet. Alla sedvanliga OLED-fördelar finns på plats, med gnistrande färger och bottenlös svärta. På samma gång är ljusstyrkan avsevärt förbättrad jämfört med tidigare modeller. Tack vare upp till 1300 nits i de ljusaste områdena kan A90J leverera bländande realistisk HDR-video i både mörka och ljusa omgivningar.
Den inbyggda, osynliga högtalarlösningen fungerar bra.
Med HDMI 2.1-kompatibla ingångar (fast bara två av dem) är Sony-skärmen även redo för gaming. Lägg sedan till en välfungerande smart TV-lösning och smart fjärrkontroll, så har du en snudd på optimal allroundskärm för alla sorters TV-underhållning.
Bravia XR-A90J: Kalibrering
Sony Bravia XR A90J stöder automatisk kalibrering via PC-programmet Calman Autocal. Kalibreringsprogramvaran riktar sig främst till professionella eller erfarna användare som vill ha en så korrekt bild som möjligt. Dessutom är det bra för att kontrollera att TV:n håller vad den lovar!
I Sonys fall gick processen smidigt: Genom att ladda ner appen Calman for Bravia fick vi automatiskt kontakt mellan PC och TV via Wi-Fi.
Direkt ur kartongen hade vårt testexemplar en relativt neutral färgbalans, med bara en antydan till för mycket blått, aningen för lite grönt och en svag dragning mot magenta och blått.
Mätningarna i Custom-läge (SDR) hade en total deltaavvikelse på 2,4 i gråskala, 2 i på färgrymd, vilket är godkänt. Gott om väl inom toleransen för konsumentskärmar på delta 3,0.
Efter en snabb kalibrering fick vi gråskaleavvikelse på 0,4 och färgrymdavvikelse på 0,6. Vilket är snudd på perfekt. Mätningarna i HDR-läge var också mycket precisa, även efter att vi bara kalibrerat SDR fick vi 0,8 i deltaavvikelse i det synliga dynamikområdet, mindre än 1 i gråskala och 1,6 i färgrymd. Det är ungefär lika bra som en professionell studiomonitor!
Med sättet som Bravia TV-apparaterna är inställda på behöver man bara göra en enkel SDR-kalibrering (2,2 gamma), sedan beräknar TV:n automatiskt andra lägen som HDR och så vidare baserat på mätningen man har gjort. Detta eliminerar behovet av omfattande HDR-kalibrering. Smart och tidsbesparande!
Vi upplevde också i praktiken att kalibreringen gick snabbt och smidigt utan att vi behövde ta till många manuella knep eller göra felsökning för att hitta rätt. Vilket tyder på att Sony och Calman har gjort sina hemläxor.
Ljusstyrkan är också imponerande: I helt kalibrerat custom-läge (HDR) uppmätte vi Bravia A90J till hela 1300 nits på 10 % skärmyta. Det är betydligt mer än Panasonics HZ2000, som tidigare har klockat in på ungefär 900 nits i liknande mätningar. Sony sätter alltså nytt banrekord!
Skärmyta | Ljusstyrka (nits) | Kommentar |
1 % | 1450 | Sjunker till ca 900 efter 5 sekunder |
5 % | 1450 | Sjunker till ca 900 efter 5 sekunder |
10 % | 1300 | Sjunker till ca 900 efter 5 sekunder |
50 % | 330 | |
100 % | 200 |
En annan sak vi lade märke till under mätningarna är att Sony-skärmen inte verkar vara känslig för inbränning. De ljusa testfönstren brukar ofta lämna en tillfällig skugga efter sig på skärmytan, men här försvann de ganska så omedelbart utan irriterande eftersläpningar – vilket förmodligen kan tillskrivas en effektivare kylning.
All kalibrering är utförd av Gorm Sørensen @ ProCal.