TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony Bravia XR-75Z9J

Kanonstark 8K-skärm

Med knivskarp 8K-upplösning och avancerad bildbehandling levererar Sony Z9J en bildupplevelse av sällan skådat slag. Men vi saknar mer 8K-innehåll!

Av / 2021-09-12 - 07:00
Sony Bravia XR-75Z9J

Ljud & Bild tycker

  • Sony Z9J har en imponerande kontrastrik och färgstark bild och är bland det bästa vi har sett med en traditionell LCD-skärm.
  • Sony-skärmen saknar (fortfarande) stöd för 8K-video från YouTube, vilket begränsar tillgången på innehåll i det knivskarpa formatet.

Sony har serverat ett antal läckra TV-skärmar till oss videofantaster den senaste tiden: OLED-flaggskeppet A90J är en av modellerna som har imponerat mest på oss hittills. Nu är turen kommen till Bravia Z9J, som är det häftigaste Sony kan leverera på LCD-fronten i år.

Z9J är en del av Sonys exklusiva Master-serie och finns bara i stora storlekar på 75 och 85 tum, där priset sträcker sig upp till 100 000 kronor för den största.

Förutom en knivskarp LCD-panel med 8K-upplösning har TV:n Sonys intelligenta Cognitive XR-videoprocessor och det senaste Google-gränssnittet. Tillsammans med potenta inbyggda högtalare utlovar Sony TV-upplevelser utöver det vanliga!

Sony Bravia XR -75Z9J – Design

Bravia Z9J har många likheter med förra årets toppmodell ZH8. Vi snackar om en tämligen kraftig, industriell mastodont-TV.

Sony-skärmen är definitiv större än en elegant OLED-TV som A90J. Den är också tjockare om livet än till exempel Samsungs QN900A med MiniLED-teknik. Detta beror på att Sony använder en konventionell LED-bakbelysning i sin toppmodell, vilket tar betydligt mer plats.

Annons

 

Sony-Z9J-unboxing-1-scaled OLYMPUS DIGITAL CAMERA Sony-Z9J-unboxing-2-scaled Sony-Z9J-unboxing-4-scaled Sony-Z9J-unboxing-5-scaled Sony-Z9J-design-scaled Sony-Z9J-unboxing-6-scaled P9010744-scaled
<
>
Sony-skärmen har en ganska så massiv framtoning, men byggkvaliteten går det inte att klaga på. (Foto: Audun Hage)

Men Sony har ändå ett par smarta grepp på designfronten: de medföljande fötterna kan ställas antingen brett eller smalt för att passa på olika TV-bänkar. Skärmen kan också höjas ett snäpp för att ge plats åt en soundbar. Väggmontering går naturligtvis också, via standard-VESA-fäste. Då måste du dock se till att den sitter säkert fast, 75- och 85-tummarna väger 46 respektive 62 kilo!

 

Sony Three way stand
Sony Z9J kan ställas i tre olika positioner beroende på hur mycket plats man har på TV-bänken. (Foto: Sony)

 

Användning och funktioner

Z9J levereras med Sonys premiumfjärrkontroll. Den har en borstad front, ligger bra i handen och är dessutom utrustad med bakgrundsbelysta knappar. Knapparna ger också bra taktil återkoppling när vi trycker på dem – mycket bättre än den lite trista standardfjärren som ingår till de billigare modellerna från Sony.

Android-användargränssnittet har fått en ansiktslyftning och finns här i den nya versionen som heter Google TV. Menysystemet har blivit mer överskådligt och app-utbudet är felfritt.

 

Sony-Z9J-Google-TV-scaled Sony-Z9J-apps-scaled P9060763-scaled
<
>
Google-plattformen har ett brett urval av appar. (Foto: Audun Hage)

 

Sony har också sett till att uppdatera årets modell med bättre anslutningar. Z9J har fyra HDMI-ingångar, varav tre stöder 2.1-standarden. Med en bandbredd på 48 Gbit/s kan den ta emot videosignaler upp till 8K/60p eller 4K/120p. Alltså är detta en TV som passar för moderna spelkonsoler som PS5 och Xbox Series X.

Däremot är det en besvikelse att Sony – trots att detta är en Google-TV – fortfarande inte stöder den viktiga AV1-videokodeken helt och hållet. Den krävs för att spela 8K-video från YouTube och var något vi efterlyste i föregångaren ZH8 från 2020. Årets modell har visserligen stöd för AV1 i 4K-upplösning, men däremot lyser stöd för 8K – ironiskt nog – fortfarande med sin frånvaro i Z9J.

YouTube är fortfarande en av få källor till äkta 8K-innehåll. Därför är det lite förvånande att årets modell inte har fått stöd för detta från början. Det är värt att påpeka att konkurrenter som LG och Samsung stödde AV1 med 8K-innehåll redan i förra årets modeller. Vad händer, Sony?

Bildkvalitet

Oavsett om källmaterialet har hög eller låg upplösning är Sony-skärmen lyckligtvis utrustad med en kraftfull videoprocessor som får det mesta videoinnehåll att se riktigt läckert ut. Vi har redan positiva erfarenheter av Sony XR-bildprocessorn från modeller som A90J och A80J, och den kommer verkligen till sin rätt på en stor skärm som denna. Sonys bildbehandling har fått vissa ”kognitiva” färdigheter för att analysera och optimera bildsignalen.

P9060782 scaled

En långfilm som Once Upon a Time … in Hollywood (Netflix, 4K UHD) ser verkligen mästerlig ut på Sony Z9J. Tarantino-filmen tar oss tillbaka till Hollywood på 60-talet och det känns nästan som att få in en liten bit av soliga Kalifornien i vardagsrummet! Sony-skärmen formligen glöder mot oss och de färgrika scenerna har en imponerande livlig ljusstyrka och kontrast, utan att det tippar över och känns överdrivet. Närbilderna av Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) och hans stuntman Cliff Booth (Brad Pitt) är verkligen knivskarpa, utan att det känns överdrivet eller onaturligt. Bravia Z9J är konsekvent trogen mot originalet, utan att vräka på med konstgjord skärpa eller övermättade färger.

Sony Z9J Movie set scaled
Sony Z9J har en mycket färgrik men ändå neutral och filmiskt korrekt bild. Här från Tarantino-filmen ”Once Upon a Time… in Hollywood”. (Foto: Audun Hage)

Vi var naturligtvis tvungna att kolla in gangsterfavoriten The Irishman, som serveras i Dolby Vision HDR-format. Den här filmen av Martin Scorsese har en aningen dystrare färgsättning än Tarantinos Hollywood-epos, vilket kan få den att se lite blek och urlakad ut på mindre kapabla skärmar. Men inte här! Sony Z9J presenterar filmen med en vacker, färgrik bild som är full av nyanser. Nyanserna i rött är extra imponerande, Jimmy Hoffas kostym och slips har oerhört realistiska toner. Skärpan och detaljrikedomen är suverän, vi kan skymta sömmar och andra små detaljer i Robert De Niros sidenskjortor.

Rörlighetsskärpan är också bland det bästa vi har sett: Sony-skärmen återger 24 Hz-långfilmer med en naturlig filmkaraktär som är väldigt trogen mot originalet, utan att bilden bryts upp och känns hackig.

Bra ljusstyrning

Ingen tvekan om saken: den allmänna bildkvaliteten tillhör definitivt highend-klassen. Dessutom bidrar den bländande ljusstyrkan (cirka 2 000 nits) till att bilden ser strålande ut i ljusa omgivningar. Däremot har Sony Z9J vissa begränsningar när det gäller svärta och detaljer i mörka scener.

LCD-skärmen är utrustad med LED-bakbelysning som ger relativt bra ljuskontroll. Sony-skärmen lyckas få fram detaljer i mörka scener och kan återge starka HDR-scener utan att ljuset blöder över i de mörka områdena. Men Z9J kan naturligtvis inte riktigt mäta sig med OLED-teknikens ljusprecision.

Sony Z9J Leonardo scaled

Sonys egen A90J har till exempel en ännu djupare, mer kolsvart svärta som kommer mer till sin rätt i ett mörkt filmrum. En konkurrent som Samsung QN900A (test är på gång) har också en mer finmaskig och precis ljusfördelning tack vare dess många zoner med MiniLED-ljus.

Sony har valt den mer traditionella lösningen med större lysdioder, som måste fördela ljuset till färre enskilda zoner. Det kan orsaka små skuggeffekter (halo/gloria) runt ljusa föremål mot mörka bakgrunder. Däremot är Sony Z9J definitivt bland de mest exakta LCD-skärmarna vi har sett av denna typ. Här finns till exempel ingen påtaglig ljusblödning runt undertexterna, som man får tåla på LCD-skärmar med färre zoner.

Ljudkvalitet

Även i år använder sig Sony av sin så kallade Acoustic Multi Audio-teknik för ljudet. Bravia Z9J är utrustad med strategiskt placerade högtalare under, ovanför och på sidan av skärmen. Tillsammans med fiffig digital ljudbehandling ska detta ge en mer exakt lokalisering av ljudeffekterna från olika ställen i handlingen.

Vi har tidigare blivit imponerade av Sonys Acoustic Surface-teknik i OLED-modellerna, där ljudet kommer rakt ut ur skärmen. Och Z9J ger faktiskt ett liknande intryck också här: Dua Lipas röst är väl förankrad i mitten av bilden medan publiksorlet kommer in från sidorna. Den allmänna ljudkvaliteten är också mycket bra, med utmärkt klarhet och talförståelse. Även ljudeffekterna har fin fyllighet, tack vare extra bashögtalare på baksidan.

Sony-skärmen har också en bonusfunktion som gör att man kan använda skärmens inbyggda högtalare som centerhögtalare i en större ljudanläggning. Det finns separata högtalarkontakter på baksidan som man kan koppla till utgången på sin surroundförstärkare.

Slutsats

Sony är kända för att lägga extra kraft på sina toppmodeller och Z9J är ingen besvikelse: bildkvaliteten är mästerlig, med nyanserad färgåtergivning och fängslande detaljrikedom. Sony-skärmen är dessutom en riktig ljuskanon som får HDR-innehåll att se riktigt spänstigt och levande ut! Däremot är det en liten besvikelse att Sony (fortfarande) inte har fått ordning på stöd för YouTube-video i 8K-upplösning.

Det råder ingen som helst tvekan om att detta är en TV för särskilt intresserade och krävande entusiaster: 75 000 kronor för något som trots allt är en relativt traditionell LCD-TV kan verka i saftigaste laget 2021, speciellt som konkurrenter som Samsung kan locka med en tunnare och modernare 8K-MiniLED-TV. Vi får inte heller glömma bort att Sonys egen 83-tummare XR-83A90J, med alla dess OLED-kvaliteter, också ligger på samma prisnivå som Z9J.

Vilken Bravia-TV som är bäst beror i slutändan på dina egna behov. Om du föredrar bottenlös och kolsvart svärta för mörka filmkvällar har OLED helt klart sina fördelar. Om du däremot letar efter en skarp, färgrik TV med massor av ljusstyrka så är Sony Z9J en ytterst potent kandidat!

Karakter
Sony Bravia XR-75Z9J
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild