Samsung 98″ Q80C (TQ98Q80C)

Samsungs jätte-TV imponerar

De som har tillräckligt med plats och pengar för detta monster till TV kan se fram emot extraordinära filmupplevelser! Men i kulissen lurar en kinesisk konkurrent.

Samsung TQ98Q80C Top Gun scaled 1

Storleken räknas: Här ser du Samsung 98Q80C flankerad av två 55-tummare. För inte så länge sedan var det otänkbart att ha ett sådant monster i vardagsrummet. (Foto: Audun Hage)

Det råder en viss ”gigantomani” i TV-branschen just nu, flera tillverkare har hoppat på trenden att erbjuda enorma TV-skärmar för hemmabruk. TCL visade vägen med lanseringen av 98C735 förra året och nu vill Samsung också vara med på det storbildsroliga. Modellen vi har fått in för test – Samsung TQ98Q80C – är den allra största i Q80C-serien och mäter ganska exakt 98 tum!

98 tum, sa du?

Skärmstorleken på en TV mäts diagonalt och för den som undrar är en 98-tums skärm ungefär 125 centimeter hög och 218 centimeter bred! Mätt i areal motsvarar det ungefär 2,65 kvadratmeter, vilket är 33 procent mer än en 85-tummare.

TV-skärmar av den här storleken gick nästan inte att få tag i för bara några år sedan, men nu har priserna kommit ner till en nivå där fler har råd med dem.

Det här är inte TV-apparater för ”vanligt folk”, utan riktar sig till entusiaster som har ett över genomsnittet stort intresse för film, serier eller sport. Om du till exempel vill bygga en hemmabio eller ett underhållningscenter och har gott om plats så kan detta vara ett bra alternativ till projektor och filmduk, tack vare den fina ljusstyrkan.

Om inte annat har introduktionen av 98-tummaren förmodligen bidragit till att fler insett fördelarna med stora TV-apparater. För när du väl har upplevt synen av en gigantisk 98-tummare i butiken så väljer du nog något större än 55 tum nästa gång …!

Samsung TQ98Q80C

Den kolossala Samsung-skärmen har flera tekniska likheter med TCL 98C735 som vi har testat tidigare. Den har en LCD-panel med 4K-upplösning (3840 x 2160) som klarar bildhastigheter upp till 120Hz och på insidan sitter en direkt-LED-bakbelysning med lokal dimning.

Samsung specificerar inte hur många dimningszoner skärmen har, men vår erfarenhet säger oss att det är runt 200. Q80C har även ett färgfilter med kvantprickar (Quantum Dots, därav Q:et i modellbeteckningen) som bidrar till ett större färgspektrum. Bildbehandlingen styrs av en Neural Quantum Processor 4K.

Det här är inte Samsungs första 98-tummare. Den koreanska tillverkaren lanserade 8K-skärmen QE98Q950R redan 2019, men med en prislapp på ungefär sexhundratusen kronor(!) blev den naturligtvis ingen storsäljare.

Efter detta har vi sett modeller som 4K-skärmen 98QN90A för ungefär 150 000 kronor, och i och med introduktionen av 98Q80C sjunker priset till 80 000 kronor.

Men det är fortfarande en hel del mer pengar än konkurrenten från TCL (98C735), som kostade 50 000 kronor när den lanserades förra året, och där priset har varit nere så lågt som 30 000 kronor.

Vi kan nog räkna med att även Samsung-skärmen kommer att få ett något mer angenämt pris under höst- och vintersäsongen, men det blir knappast lika lågt som TCL:s. Den stora frågan är om Q80C kan erbjuda något mer för de extra pengarna?

Design

För en vara en så kolossal TV har TQ98Q80C en relativt slimmad formfaktor. Skärmen omges av en tunn metallram, där bilden sträcker sig nästan hela vägen ut till kanterna. Den är knappt 5 centimeter tjock från sidan, med en slät baksida som saknar utstickande delar.

En annan smart detalj med den här storskärmen är själva foten den vilar på. TCL 98C735 har en bred benställning med fötter monterade på kanterna, medan Samsung har valt en smal, central sockel till Q80C. Detta gör TV:n mycket lättare att placera.

Sockeln är gjord av en kombination av metall och hårdplast och klickas på plats utan skruvar. Den är ändå tillräckligt stabil för att skärmen ska stå stadigt.

Samsung-skärmen skiljer sig från mängden genom att ha en central sockel, som lättare får plats på olika bänkar och hyllor. (Foto: Audun Hage)

Saknar One Connect …

Q80C får däremot klara sig utan Samsungs separata One Connect-box och det är definitivt en miss på en stor skärm som denna. Dels för att den är tung att flytta på, dels för att kontakterna på baksidan kan vara lite svåra att komma åt.

Anslutningarna sitter på höger sida och är vända åt sidan för att spara plats. Det gör att skärmen kan hängas tätt intill väggen om man vill.

Om väggmontering är planen rekommenderar vi ett fäste som gör att man kan dra ut skärmen vid behov. TQ98Q80C behöver då ett VESA-väggfäste med måtten 600 x 400 mm.

Användarvänlighet och finesser

Q80C har Samsungs välkända Tizen-användargränssnitt, som erbjuder ett brett urval av appar och tjänster. Här hittar du en mängd olika streamingtjänster du kan abonnera på, plus Samsung TV+ som innehåller en rad gratis-TV-kanaler.

Samsungs menysystem har genomgått flera ansiktslyftningar och den nuvarande versionen är både tydlig och snabb att använda. De olika apparna laddas snabbt. Du kan också skräddarsy menyerna och flytta runt på inställningar och program du använder mest.

När det gäller anslutningar har Samsung Q80C en fördel mot TCL:s 98-tummare. Alla de fyra HDMI-ingångarna stöder 2.1-standarden och har kapacitet för 4K/120 Hz-videosignaler, medan TCL nöjer sig med att ha 2.1 på två av fyra ingångar. Det innebär extra utrymme för högupplösta videokällor som 4K Blu-ray, PS5 och Xbox Series X.

Samsung-skärmen har även ett välfungerande bildläge för spel, där vi mätte fördröjningen (input lag) till cirka 13 millisekunder. Det finns också en separat Game Bar med olika optimerade inställningar.

Däremot får Q80C, till skillnad från TCL, klara sig utan stöd för HDR-videoformatet Dolby Vision, för både filmer och spel. Det kan vara en brist på en sådan här skärm. Samsung stöder bara varianter som HDR10 och HDR10+.

”Kingsize”-bild

Först en varning: Det finns en stor risk för att soffan kommer att bli ditt hem efter den här 98-tummaren har flyttat in. Delvis på grund av ryggskott efter monteringen, men framför allt för att bildupplevelsen kan få dig att fastnat.

– Fasen, vilken enorm bild, till och med min 83-tummare ser ju ut som rena sovrums-TV:n om man jämför, konstaterar kollegan Geir Nordby skämtsamt.

Med en bild som fyller synfältet sugs vi omedelbart in i början av Top Gun: Maverick och det är lätt att glömma omvärlden för ett ögonblick. Och när Tom Cruise susar förbi i sitt jetplan ovanför Ed Harris huvud är det nästan så att vi duckar som ren reflex!

Samsung-skärmen fungerar även utmärkt för gaming. Faktum är att spela konsolspel på en jättestor 98-tums kan vara ganska beroendeframkallande! Här kommer du verkligen nära handlingen. Och i stället för att sitta klistrad vid en liten skärm kan du luta dig tillbaka i soffan och ändå ha full överblick.

Spelläget känns kvickt och responsivt och ger bra kontrast samtidigt som det tar fram massor av detaljer i de mörka delarna. Vi kan knappt tänka oss en bättre TV för skjutspel som Call of Duty och Gears och bilsimulatorer som Forza och Gran Turismo.

Samsungs ”Game Bar” har massor av inställningar för olika typer av spel. Vi kan för övrigt bekräfta att spel i 98 tum är rejält fett! (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

När den första ”chocken” över storleken har lagt sig är det naturligtvis dags att ta en mer kritisk titt på bildkvaliteten. Om inte kontrasten eller färgåtergivningen håller måttet är det ju ingen större idé att blåsa upp bilden till kingsize-format.

Som tur är kan vi konstatera att 98Q80C håller en hög nivå. Samsung tecknar upp en skarp, detaljerad och levande bild. Rörelserna är mjuka och skärmen lyckas även hålla bra fokus vid snabba panoreringar. Bildbehandlingen fungerar fint och gör ett bra jobb med att skala upp olika typer av videokällor och signalkvaliteter till 4K-kvalitet.

Rent allmänt är bildkvaliteten utmärkt. För att sätta saker i perspektiv hade vi två välrenommerade OLED-skärmar (Samsung S90C och LG OLED C3) stående bredvid som referens. Och även om dessa utan tvekan kan erbjuda en ännu mer exakt och nyanserad bildkvalitet så kommer TQ98Q80C imponerande nära på flera områden.

Färgåtergivning är en av Samsung-skärmens starka sidor. Q80C har både starka och nyanserade färger och av de många bildlägena föredrog vi filmläget som var det mest neutrala. För att njuta av den goda färgåtergivningen måste man dock sitta direkt framför skärmen, för ut mot sidan blir färgerna märkbart blekare och urlakade. Betraktningsvinkeln är alltså inte den bästa.

Samsung-skärmen har bra ljusstyrka, så länge man stänger av ”Eco mode” och strömsparfunktionen så att inte ljusstyrkan stryps av EU-reglerna. Utan begränsningar presterar Q80C cirka 700 nits med 10 % fönster och upp till 500 nits med hela skärmen vit. Det är ungefär i linje med TCL C735 som vi har testat tidigare, men långt ifrån avancerade modeller som Samsung QN95C som kan leverera upp till dubbelt så mycket.

När vi tittar på sport och film med mycket ljus ger det ett gediget intryck. HDR-effekter som solljus, eldslågor och liknande har också bra, om inte direkt bländande, intensitet.

Det är framför allt i kontrastrika scener med mycket ljus och mörker samtidigt som Q80C har en del utmaningar jämfört med OLED-skärmarna. Här verkar det som att Samsung föredrar att dämpa ljusstyrkan för att behålla en bra svärta i de mörka områdena. Vi löste detta delvis genom att ställa in den lokala dimningen till ”låg”.

Vi noterar också att Samsung-skärmen har en relativt blank yta, vilket kan vara olyckligt när den är så stor. Det kan därför vara en god idé att undvika placering nära fönster och/eller att använda ljusdämpande gardiner för att minska reflektioner av omgivningen.

 

Samsung-skärmen har utmärkt ljusstyrka och kontrast, vilket kommer väl till pass när det är dags för underhållning med filmer och serier. (Foto: Audun Hage)

Konkurrenter

Bortsett från ovan nämnda nackdelar, som är ganska typiska för LCD, tycker vi att Samsung-skärmen rent generellt har en bra bild. Men det är den inte ensam om.

Den stora frågan för många är nog hur Samsung-skärmen klarar sig jämfört med TCL 98C735 som vi testade förra året. Och här finns det definitivt fler likheter än skillnader: De två skärmarna levererar liknande prestanda när det gäller färg, kontrast och ljusstyrka.

Rent estetiskt råder det ingen tvekan om att Samsung Q80C är lite snyggare att titta på, om man nu kan kalla en 98-tums bjässe för snygg. Den är också den mest praktiska, tack vare den centrala foten som gör skärmen lättare att placera. Samsung har dessutom lite bättre anslutningsmöjligheter, bland annat med fyra HDMI 2.1-ingångar.

För vissa kommer Tizen-användargränssnittet också vara ett argument för att välja Samsung, även om många också föredrar Google TV.

Den största utmaningen är den stora prisskillnaden, för även om Samsung har ett par klara fördelar när det gäller design och användarvänlighet så kan det vara svårt att motivera den saftiga prisskillnaden mot TCL 98C735, eftersom bildkvaliteten överlag är så snarlik.

Ljudkvalitet

99 % av alla som överväger att skaffa en så här kolossal TV kommer förmodligen att matcha den med ett ljudsystem på samma nivå. Ändå är det trevligt att höra att Samsung har gjort ett hyfsat jobb med de inbyggda högtalarna.

Q80C har ett 2.2-kanaligt ljudsystem med 40 watt effekt. Högtalarna är placerade på undersidan, och på tillräckligt avstånd för att ljudbilden ska bli både stor och bred, med en viss stereoeffekt. Röster framträder väl och ljudbilden matchar skärmens storlek.

Med det sagt kan ljudet naturligtvis inte jämföras med kraften och klarheten i en soundbar eller ett separat högtalarsystem. Samsung-skärmen stöder Dolby Atmos-surroundljud via HDMI eARC, så det är enkelt att koppla in en kompatibel soundbar.

Slutsats

Den här gigantiska Samsung-skärmen ger bildupplevelser utan dess like. Här får du en TV som suger in dig i handlingen med en enormt stor, kontrastrik och färgstark bild.

En sådan här jätte-TV går inte att gömma undan, men Samsung har sett till att ge Q80C lite praktiska detaljer, i form av en mittmonterad fot, slimmad inramning och bra anslutningar.

Priset kan tyckas vara i styvaste laget jämfört med konkurrenterna på marknaden och det ska bli spännande att se hur det utvecklas under säsongen. En sak är i alla fall säker: har man väl vant sig vid synen av en 98-tummare så kan 85 tum kännas i minsta laget!

Läs vidare
Exit mobile version