LG OLED88Z9

OLED på steroider

LG har tagit sin bästa OLED-TV, blåst den upp till 88 tum och vässat upplösningen till 8K. Resultatet är som man kan förvänta sig: magiskt!

LG OLED88Z9 8K

I dagens TV-bransch måste man slå på stortrumman för att sticka ut. Till och med helt vanliga och ”folkliga” TV-skärmar har numera utmärkt bildkvalitet, och även de största 4K-skärmarna har sjunkit kraftigt i pris: Ja, 75-åriga farmor har också råd med en 75-tummare om hon vill.

Vad betyder detta i praktiken? Tja, först och främst att TV-tillverkarna måste tänka stort när de lanserar en ny showoff-produkt. Men också att du som är en nyrik fotbollsspelare, e-sport-ikon eller bitcoin-miljonär (!) måste gräva djupare i plånboken för att få en TV utöver det vanliga.

Om pengar inte är något problem kan det vara frestande att rekommendera LG:s helt nya flaggskeppsmodell OLED88Z9. Den är redo för butikerna och har fått ett officiellt pris på … håll i dig … 300 000 kronor. Just det, trehundratusen för en TV! Å andra sidan får man bildupplevelser som är tämligen unika i dag.

88-tums OLED med 8K-upplösning

 

LG Signature OLED88Z9. (Foto: LG)

LG:s OLED-TV-apparater har redan hunnit blivit en favorit hos många bildfantaster.

Även om ärkerivalen Samsung lurar i bakgrunden med sina QLED-skärmar är det ingen tvekan om att LG-modeller som C9 och E9 har satt en standard för bildkvalitet, framför allt när det gäller svärta, kontrast och betraktningsvinkel.

Med toppmodellen OLED88Z9 har LG tänjt på tekniken till sitt yttersta – så långt de kommer i dagsläget. Den har en 88 tum stor OLED-panel, som är den största LG levererar, och är dessutom den allra första med knivskarp 8K-upplösning. Två världsnyheter på en gång, alltså!

8K OLED-paneler har visserligen visats upp på mässor tidigare, men bara som prototyper inkopplade till en kraftfull dator. Det är först nu som tekniken har hittat till en TV du faktiskt kan köpa.

För ordningens skull ska det nämnas att vårt test är baserat på en kortare session med LG-skärmen under en presentation i Stockholm strax före jul. Efter att press och inredningsbloggare hade sett sitt fick vi en närmare titt i lugn och ro med vårt eget utvalda testmaterial. Även om vi i normala fall föredrar att testa TV-apparater hemma i vårt testrum så gör vi ett undantag i det här fallet. Det har också sina praktiska fördelar, eftersom Z9 väger mer än 100 kilo och är nästan två meter bred!

 

Design

Trots att den är en gigantisk 88-tums TV så är LG-skärmen estetiskt vacker att titta på och glider lätt in i inredningen.

Det råder ingen som helst tvekan om att OLED88Z9 är stor! Ändå har den i likhet med de flesta OLED-skärmar en elegant och modern formfaktor. Själva panelen är lite tjockare än de mindre modellerna, förmodligen för att kunna behålla formen och undvika att den buktar. Men det är ingen tvekan om att TV:n är stilig att titta på rent visuellt. Det enda som kanske stör lite är den spegelblanka ytan, som är känslig för såväl feta fingrar som reflektioner från omgivningen.

Elektronik, anslutningar och högtalare sitter dolt i den stilrena sockeln. LG-skärmen går tyvärr inte att väggmontera.

Det hör också till historien att Z9 inte går att montera på väggen: i stället säljs den med en stilfull rektangulär sockel i borstad metallfinish. Där sitter också allt i form av högtalare, elektronik och anslutningar. Eftersom sockeln har en öppning i mitten kan det vara lockande att placera en TV-mottagare och andra videokällor där – även om det bryter en smula mot det estetiska.

 

Användning och finesser

När det gäller styrning och användargränssnitt är OLED88Z9 på pricken lik vilken som helst av alla moderna LG-modeller. Den levereras med operativsystemet WebOS (4.0) som vi redan har god erfarenhet av. LG har dock sett till att uppgradera fjärrkontrollen till en snyggare variant i borstad metall. Den har samma funktioner som vanliga Magic Remote med muspekare, men känns helt klart mer exklusiv att ta på och hålla i handen. Vi ser fram emot att LG skickar med den här till framtida premium-modeller!

LG-skärmen spänner musklerna även på anslutningsfronten: som en av få TV-apparater på marknaden har den fyra stycken HDMI 2.1-kompatibla ingångar. Detta betyder att var och en av videoingångarna är kapabel att ta emot 8K-signaler med upp till 60 bilder per sekund, eller 4K-video med upp till 120 bilder per sekund! I dagsläget finns det inga format som levererar detta, men det säger en hel del om framtida kompatibilitet med externa 8K-videokällor när sådana kommer.

HDMI 2.1 erbjuder annat godis också, som eARC-ljudreturkanal för högupplöst ljud och inte minst Auto Low Latency Mode (ALLM) och Variable Refresh Rate (VRR) som ger kortast möjliga input lag och smidiga prestanda för spel.

88Z9 är också utrustad med en extern ”uppgraderingsbox” som kan bytas ut om LG släpper fysiska uppgraderingar till Z9 i framtiden.

 

Bildkvalitet

Så till pudelns kärna: hur bra ser OLED88Z9 egentligen ut i verkligheten? Tja, när du kombinerar alla välbekanta OLED-kvaliteter, fyrdubblar upplösningen och blåser upp bilden till två meters bredd så ser allt som förväntat extremt häftigt ut. Men det tar lite tid att smälta alla intryck.

Vid första anblicken ser Z9 egentligen ”bara” ut som en OLED i XXL-format. Alla kända fördelar finns på plats: superstark kontrast, bottenlös svärta och bred betraktningsvinkel med jämna färger var du än sitter. Allt detta är naturligtvis en bra start, fast inte direkt banbrytande.

Det är först och främst med bildskärpan som Z9 verkligen spränger gränser. Jag har testat flera 8K-skärmar, inklusive flaggskeppsmodeller från Samsung och Sony med LCD-teknik, och visst ser de lysande ut. Men dra mig baklänges så bra 8K ser ut på en OLED-skärm!

Det är uppenbart något med upplösningen, frånvaron av onödiga filter framför skärmen samt det faktum att varenda en av de 33 miljonerna (!) små pixlarna lyser självständigt, som gör att bilden ser helt magisk ut. Bilden verkar fullständigt slät, homogen och helgjuten.

Att betrakta 8K-skärmen från normalt tittavstånd på ungefär 3 meter påminner faktiskt förvånansvärt mycket om att se den verkliga världen genom ett fönster. Även om bilden saknar 3D-effekt känns den ändå tredimensionell på grund av den extrema skärpan. Man kan flytta blicken och ”se inåt” i bilden, som om den är verklig. Frånvaron av synlig pixelstruktur gör illusionen ännu trovärdigare.

Vår session hos LG bestod främst av typiska 8K-demoklipp från ett USB-minne. Då snackar vi om målinriktade produktioner som är gjorda för att imponera, ofta med långsamma, panorerande scener och närbilder av natur och djurliv. Det ser naturligtvis otroligt läckert ut, men det är inte välpolerade bilder av orangutanger vi har kommit för att se. Vi bryr oss mycket mer om ”real world content”, alltså serier och filmer man kan titta på redan idag!

En film som The Irishman ser extremt bra ut på LG-skärmen. Robert de Niro är i högform efter att ha druckit ur den digitala ungdomens källa.

En tryckning på fjärrkontrollen tar oss till Netflix och storfilmen The Irishman. Den serveras i 4K-upplösning med HDR-videokvalitet (Dolby Vision) och är ganska representativ för innehåll som är lätt tillgängligt för de flesta. Här sätts LG-skärmens AI-uppskalning på prov när den ska fylla 8K-skärmen med skarpa bilder, och det klarar den med glans. Bildbehandlingen gör ett extremt bra jobb, hade vi inte vetat bättre så kunde det lika gärna ha varit en äkta 8K-film vi tittade på.

Undertecknad har redan hunnit se Scorseses/De Niros mästerverk ett par gånger, men på LG-skärmen ser jag detaljer som jag missat hittills på mindre kapabla TV-apparater. Inte så konstigt egentligen, eftersom vi antagligen sitter framför en TV som är lika bra eller bättre än vad teknikerna använde i studion! Både aggressiv klippning och slarviga CGI-effekter är lätta att se här. Men även små detaljer i handlingen blir tydligare. Som att Frank Sheeran (spelad av De Niro) darrar lite när han berättar om sina minnen från kriget. Eller att Joe Pesci rynkar lite extra på näsan varje gång han pratar om att någon ska ”plockas”. Här känns det som om man komma oerhört nära inpå handlingen.

 

Blankt glas

Perfektionister som vi är har vi som vanligt ett par saker vi vill klaga på. Liksom de flesta OLED-skärmar har 88OLEDZ9 ett relativt blankt panelglas, som har en tendens att reflektera mycket av omgivningen. Och det syns naturligtvis extra tydligt när skärmytan är mer än två kvadratmeter! Hotellrummet som LG valt för presentationen hade många fönster med utsikt över Stockholms stad. De var naturligtvis tvungna att mörkläggas för att undvika reflektioner och få full glädje av bildkvaliteten.

Det är inte heller någon tvekan om att Z9, precis som de flesta OLED-skärmar, trivs bäst i dämpade, ljuskontrollerade miljöer. Även om kontrasten från 0–100 % är strålande så är den maximala ljusstyrkan begränsad till cirka 700 nits. Det är bara hälften av vad Sony KD-85ZG9 eller Samsung QE82Q950R lyckas klämma fram. Alltså passar LG-skärmen allra bäst i rum där man har en möjlighet att skärma av ljuset, speciellt när man tittar på film. Fast då måste vi påpeka att ingen av dessa rivaler håller jämna steg med OLED-skärmens suveräna svärta. Under rätt förhållanden kan vi knappt tänka oss en bättre TV för filmälskare än värstingen från LG.

 

Ljudkvalitet

Även om det knappt syns med blotta ögat är LG OLED88Z9 utrustad med ett riktigt dugligt ljudsystem. Dolda i sockeln sitter högtalare som fyrar av ljudet genom den rektangulära öppningen. Längst ner sitter två särskilda bashögtalare som bidrar med ett fundament till ljudet. På papperet stöder ljudsystemet Dolby Atmos 3D-ljud, men det finns inga dedikerade högtalare för höjdeffekter.

Vi vill inte påstå att ljudet är i klass med den knivskarpa bilden, men det är milsvida bättre än vanliga TV-apparater. Högtalarna har ett varmt och fylligt ljud, med en distinkt och tydlig återgivning av röster. Det finns också tillräckligt med bas för att göra ljudeffekter och gitarr och bastrummor fängslande. Vi tog en vända med Boz Scaggs livekonsert från YouTube och hittade takten direkt.

Här finns det med andra ord inget behov av att fundera på en soundbar-högtalare. Ska man uppgradera ljudet från LG-skärmen är det mer naturligt att tänka på ett tvättäkta surroundsystem med separata högtalare.

 

En skymt av framtiden

Efter den första ordentliga titten på LG:s 8K-TV måste jag erkänna att ribban har höjts. Men den största aha-upplevelsen fick jag kom hem och tittade på min ”ordinära” 75-tums 4K-TV! Den en gång helt toppspecade skärmen verkade plötsligt inte lika häftig längre, och irriterande nog lägger jag numera märke till pixelstrukturen och små ”sågtänder” som jag knappt visste fanns! Så kan det alltså gå: när man väl har sett 8K ordentligt så finns det uppenbarligen ingen återvändo. Ribban har höjts!

 

Slutsats

Det blev dessvärre en relativt kort session med LG:s allra första och största 8K OLED-TV. Men intrycket kvarstår, som inbränt på näthinnan! Kombinationen av extrem skärpa och kolossal kontrast skapar en bild som är ”to die for” för filmentusiaster och andra som brinner för magnifika bildupplevelser.

LG OLED88Z9 har ett pris som gör den ouppnåeligt för vanliga löntagare. Men om du har lust och råd så är det ingen tvekan om att det här är en av de allra, allra grymmaste TV-apparaterna som går att köpa för pengar.

 

Läs vidare
Exit mobile version