Philips 55PUT6400

Sen, men bra?

Philips ställer upp i TV-kampen med sin billigaste 4K-modell hittills. Fast ibland lönar det sig att betala lite mer …

philips 55put6400 990

(Foto: Tillverkare)

Äntligen har vi en Philips-TV i testrummet! De har tagit tid på sig att bli färdiga med sina nya modeller med Android, men nu rullas det uppdaterade 2015-sortimentet ut i stor stil. På IFA-mässan fick vi se några av de hetaste nyheterna, bland annat den färgsprakande Ambilux och den knivskarpa toppmodellen i 9-serien. 55PUT6400 är däremot Philips billigaste 4K-modell och får därför klara sig utan de tuffaste finesserna. Det första vi lägger märke till är att Ambilight, Philips patenterade bakgrundsbelysning, lyser med sin frånvaro. Designen är också ganska så spartansk, men Philips har åtminstone haft råd med en vridbar metallfot.

 

Användning och finesser

55PUT6400 har bara inbyggd TV-mottagare för marknätet, så parabol- och kabelkunderna får räkna med att ha en extern box. Sådant finns det lyckligtvis gott om plats för tack vare fyra HDMI-ingångar. Den viktigaste finessen är det nya Android-operativsystemet som är utvecklat i samarbete med Google. Tidigare har vi haft lite klagomål på detta, men efter senaste uppdateringen verkar det som om pusselbitarna börjar falla på plats. Vårt intryck är åtminstone att Philips-TV:n laddar apparna snabbt. Dessutom tycks Philips ha gjort ett lite bättre jobb än Sony med att organisera sina menyer (inställningar och liknande) i kombination med Android-startsidan.

 

Bildkvalitet

Philips är kända för sin avancerade bildbehandling och genomgående höga kvalitet, men vi var lite nyfikna på att se hur långt en billig budgetmodell som 55PUT6400 skulle orka. Och det är ingen tvekan om att den har en bra bildkvalitet. Men räcker det för att klå årets tuffaste utmanare?

Första intrycket med Netflix 4K som källa är att Philips behärskar det knivskarpa formatet på ett bra sätt. Philips är kända för sina mjuka rörelser (de uppfann begreppet Natural Motion) och 55PUT6400 har en välfungerande interpolering som bidrar till att bevara skärpan även när bilden är i rörelse. Färgerna och kontrasten är bra, men når inte riktigt upp till Panasonic och Samsung i våra testbilder.

HDTV-sändningar i 720p/1080i är inte heller Philips-skärmens favoriter. Den uppskalade bilden är inte lika skarp som det Panasonic åstadkommer och känns rentav oklar ibland, även när vi fintrimmar brusreducering och andra inställningar. Vi insåg också att ljusfördelningen är ganska så ojämn, vilket märks på skuggeffekter (”dirty screen effect” på fackspråk eftersom det ser ut som om skärmen inte har en helt ren yta). Även om 55PUT6400 har många fina egenskaper så är det tämligen uppenbart att den inte hänger med resten av startfältet. En positiv egenskap är dock att vi uppmätte låg input lag (fördröjning i ingången) på runt 20 ms.

 

Ljudkvalitet

Vi testade Philips-skärmen med allt från nyheter till film, serier och YouTube-video och vårt allmänna intryck är att ljudet är av det tunnare och mer håliga slaget. Här finns vare sig särskilt mycket bas eller diskant. En extern soundbar är nödvändigt för att få fart på ljudet.

 

Slutsats

Philips har tagit fram ett billigt alternativ till sina toppmodeller, men intrycket är ändå att 55PUT6400 känns som en aning ”nedbantad” jämfört med de bästa i testet. Philips lyckas däremot bra med sitt nya Android-operativsystem, som är väl integrerat med övriga TV-funktioner. Det är främst ljud- och bildkvaliteten vi inte är helt nöjda med. Detta är visserligen den billigaste testdeltagaren, men de något dyrare utmanarna känns ändå som bättre och mer kompletta köp. Mycket handlar om små detaljer, men de är ändå tydliga när vi jämför med konkurrenterna sida vid sida.

Läs vidare
Exit mobile version