AU8075 är en av instegsmodellerna i Samsungs 2021-sortiment. 8000-serien har alltid varit populär, eftersom den finns i en lång rad olika skärmstorlekar, från 43 tum och ända upp till 85 tum – med bra priser per tum!
Samsung AU8075
Rent utseendemässigt är Samsung-skärmen lätt att känna igen, tack vare en slimmad, genomtänkt design som är ganska typisk för den koreanska tillverkaren. Hela baksidan är slät, utan att strömförsörjning eller något annat sticker ut, och anslutningarna pekar åt sidan. TV:n kan därför monteras nära väggen.
Själva användargränssnittet (Tizen) är det Samsung själva som har utvecklat och det är definitivt ett menysystem vi gillar. Både inställningar, källval och appar ligger snabbt tillgängliga på menyraden och TV:n reagerar snabbt på kommandon.
Som anslutningar är Samsung AU8075 utrustad med fyra HDMI-ingångar, men skärmfrekvensen är begränsad till 60 Hz. Det behöver inte vara någon kris, men är relevant om du är en hårdkokt konsolspelare. Å andra sidan är fördröjningen (input lag) bland de kortaste i testet, med låga 13 millisekunder.
Inget Dolby Vision
Samsung-skärmen är en av få i testet som inte stöder HDR-formatet Dolby Vision. Det innebär att Netflix-serier som Squid Game och andra måste ses i ”vanligt” HDR-format utan dynamiska metadata. Det är synd, eftersom billigare LCD-skärmar som denna kan tjäna på den extra kontrastinformationen för att anpassa bilden. Samsung stöder HDR10+, som är ett öppet alternativ till Dolby, men detta är inte lika utbrett i innehåll.
Ljud och bild
AU8075 är som sagt en av Samsungs instegsmodeller och det betyder att den får klara sig utan deras ”QLED”-teknik med kvantprickar. I stället används ett system som kallas Dynamic Crystal Color för att utöka färgåtergivningen från LCD-panelen. Själva bakbelysningen är kantmonterad.
Samsung-skärmen ger ett fint intryck rent bildmässigt, där till exempel bildskärpan och färgåtergivningen är utmärkt. Väljer du filmläget får du en neutral bild med fina färgnyanser. TV:n är dock lite blek i kontrasten och har inte heller testets bästa svärta.
På ljudsidan är AU8075 utrustad med standard-stereohögtalare, som inte ger något särskilt stort intryck. Ljudbilden är ganska platt, röståtergivningen är relativt luddig och instängd. De flesta kommer nog att föredra att uppgradera med en soundbar, till exempel någon av Samsung-modellerna i HW-S66/67-serien som vi har testat tidigare.
Sammantaget ger Samsung AU8075 okej prestanda för pengarna, men det märks att detta är en billigare modell som saknar en del praktiska finesser och mer avancerad bildbehandling.