Hisense är en nykomling på den nordiska TV-marknaden, men definitivt ingen liten aktör: den kinesiska tillverkaren är enligt uppgift den fjärde största i världen. Nu har flera av TV-modellerna landat i Norden och vi har tagit en titt på en av instegsmodellerna, 65A7GQ.
Hisense 65A7GQ
Det är först och främst styrningen som gör att Hisense skiljer sig från mängden. De har nämligen valt bort Android och i stället utvecklat ett eget operativsystem (VIDAA U). Vi var nyfikna på hur det skulle stå sig mot de mer etablerade plattformarna och blev faktiskt positivt överraskade. TV:n reagerar snabbt på fjärrkontrollkommandon och har röststyrning som förstår svenska. Du kan använda rösten för att göra praktiska saker som att byta videokälla och annat.
Däremot märks det på app-utbudet att detta är ett relativt nytt system här i Norden. Viktiga tjänster som Netflix och YouTube finns på plats, men VIDAA-systemet får (åtminstone tills vidare) klara sig utan lokala streamingtjänster som SVT Play.
Hisense-modellen är också lite sparsamt utrustad på anslutningsfronten, med bara 3 HDMI-ingångar och ingen av dem stöder de senaste ”2.1”-funktionerna fullt ut. 65A7GQ är alltså ingen given gaming-skärm.
Ljud och bild
Hisense 65A7GQ har en IPS LCD-panel med direkt LED-bakbelysning, men utan lokal dimning. Betraktningsvinkeln är bra och gör att man kan sitta ut mot sidan av TV:n utan att färgerna blir för bleka. Ljusstyrkan är däremot ganska svag och det märks att kontrasten är lägre än på testets bästa TV-apparater.
Även om 65A7GQ stöder HDR-format som Dolby Vision så saknar den krut i de ljusaste nyanserna, och en effektfull serie som Squid Game tappar därför en del av sin glöd. Bilden ser också ganska oskarp ut ibland, särskilt under snabba rörelser i den populära Formel 1-dokumentären Drive to Survive. På pluskontot har Hisense A7GQ ett bra filmläge med fina och neutrala färger. Ändå är detta först och främst en bra skärm för vanligt TV-tittande, snarare än mörka filmkvällar.
På ljudsidan är Hisense A7GQ utrustad med stereohögtalare och 2 x 10 watts förstärkareffekt. Ljudet är ganska tunt, men tillräckligt klart i dialogerna, och inte lika instängt som hos vissa testdeltagare. Det finns också stöd för Dolby Atmos-surroundljud, om du skulle vilja koppla in en passande soundbar.
Hisense A7GQ är testets billigaste TV och för under 10 000 kronor får du en stor skärm med ett smart användargränssnitt. Vi blev glatt överraskade av VIDAA-systemet som verkar lovande rent användarmässigt. Den allmänna bildkvaliteten är dock ljussvag och har låg kontrast. Många kommer därför att tjäna på att satsa på en lite mer påkostad modell.