Sony Bravia 8 (K-55XR80)

Bra på det mesta

Sonys senaste OLED-TV erbjuder fantastisk bild- och ljudkvalitet, men vi saknar framför allt en sak ...

insituUM65 009 scaled 1

Sony har under lång tid haft stora framgångar med lyxiga OLED-skärmar som förra årets A95L och A80L. Den senare har nu fått en efterträdare i form av 2024-modellen Bravia 8. Med avancerad bildbehandling i Sonys regi, och tillverkarens egen ljudteknik Acoustic Surface på insidan av OLED-panelen, är detta en intressant modell för kvalitetsmedvetna Sony-fans, som dessutom finns i skärmstorlekar upp till 77 tum.

Sony Bravia 8: Design

Utseendemässigt har Bravia 8 fått en märkbar ansiktslyftning i år: Borta är den lite klumpiga baksidan, som är utbytt mot en mer rejäl bakplatta. Men det är fortfarande en omisskännlig Sony-TV vi pratar om, med det karaktäristiska rutmönstret i kolsvart plast.

Bravia 8 har snygga fötter i mörk metall som kan monteras i två olika bredder och höjder. Den mer ”påkostade” baksidan har också den fördelen att man kan hänga skärmen lite närmare väggen. Sammantaget tycker vi att designen är tjusig och byggkvaliteten är förtroendeingivande, även om Bravia 8 inte är lika tunn som LG- och Samsung-skärmen i detta test.

Användning och finesser

På funktionsfronten har det inte skett några drastiska förändringar sedan förra generationen. Bravia 8 är fortfarande en Google-TV, vilket i praktiken innebär att du kan logga in med ditt Google-konto och få en användaranpassad innehållsmeny. Google TV-gränssnittet känns användarvänligt och överskådligt. App-urvalet är felfritt och många av de andra tillverkarna har lärt sig av Google i senare generationer.

Sony har också gjort ett bra jobb med att integrera sitt eget menysystem ovanpå Googles, så att du snabbt kommer till inställningarna. Bravia 8 har det senaste systemet som först introducerades på A95L, där du kan ställa in olika preferenser för bild och ljud beroende på vilken typ av TV-innehåll du tittar på. Formatstödet är bra och eftersom det populära Dolby Vision-formatet finns inkluderat garanteras optimal återgivning av ett brett utbud av HDR-innehåll.

Tyvärr ligger Sony fortfarande lite efter konkurrenterna när det gäller anslutningar. Bravia 8 har en enklare kretslösning där endast två av de fyra HDMI-ingångarna stöder 4K/120 Hz-videosignaler. Som bekant stöder Samsung och LG 4K/120 Hz på alla fyra.

Detta är ingen kris om du inte är en avancerad gamer, men är något som konkurrenterna redan har haft i flera modellgenerationer och vi pratar trots allt om en helt ny 2024-modell i den dyrare änden. Från en tillverkare som också har en fot i gamingbranschen.

Bravia 8. (Foto: Sony)

Bildkvalitet

Sonys toppmodell A95L från 2023 finns kvar i sortimentet även 2024 – en TV som vi fortfarande anser vara en av de allra bästa. Lillebror Bravia 8 använder samma videobehandling som flaggskeppet, kombinerat med en enklare OLED-panel från LG.

Första intrycket är att Bravia 8 har alla välkända OLED-kvaliteter, i form av utmärkt kontrast och bottenlös svärta. Du behöver inte oroa dig för ojämna skuggor eller ”ljusläckage”. Men Bravia 8 har också ett par unika egenskaper som hjälper till att framhäva de små och fina detaljerna i bilden, utan att lägga till överdriven skärpa eller brusreducering. Skärpan är imponerande även för en 4K-TV. Bilden ser helt enkelt ut som en tavla!

Nyckelordet här är Sonys avancerade men skonsamma bildbehandling, som är ytterst trogen filosofin att manipulera det ursprungliga bildmaterialet så lite som möjligt. Färgåtergivningen är exemplarisk, med sömlösa färgövergångar och en snörrät färgbalans, vilket också bekräftas av våra mätningar.

Vi noterar också att Sony-skärmen har väldigt mjuka och sömlösa rörelser. Vanligt TV- och sportinnehåll återges skarpt och flimmerfritt. Men även traditionella långfilmer bevarar den autentiska biokänslan.

Apropå biokänsla rekommenderar vi att kolla in streamingtjänsten Sony Pictures Core som ingår när du köper en ny Bravia-TV. Den har både nyare filmer och äldre klassiker från arkivet som serveras i extra hög streamingkvalitet.

Jämfört med de senaste Samsung- och LG-modellerna är det dock tydligt att Bravia 8 har lite svagare ljusstyrka. Det märks på olika typer av TV-innehåll, men framförallt på HDR-filmer där man kan tappa lite ”gnista” i de ljusaste HDR-effekterna. Detta gäller även i inställningar som ”Dolby Vision Ljus” och med energibesparing och liknande avstängt.

Så även om Sony hävdar att de har åstadkommit en något starkare ljusstyrka i den här OLED-generationen så hade man kunnat önska sig att de drämde till med ännu mer, till exempel med en ännu ljusare ”MLA” OLED-panel. Fast det hade nog kostat mer pengar!

Ljudkvalitet

Bravia 8 har Acoustic Surface-ljudteknik, som är en annan Sony-specialitet. Det sitter speciella högtalarelement alldeles bakom skärmen, som vibrerar och skickar ut ljudet rakt igenom OLED-panelen.

Ljudet är klart och tydligt med bra röstförståelse, men kan verka lite tunnare än smalare än hos LG och Samsung som har kraftfullare högtalare. Men det ger ändå en intressant effekt i och med att ljudet verkar komma exakt från föremålen du tittar på.

Ljudbilden lyfts en aning och kan verka mer exakt placerad i förhållande till handlingen, jämfört med de andra TV-skärmarna där ljudet oftast kommer lite underifrån. Sony utnyttjar detta extra mycket om du väljer en soundbar av samma märke och kan använda dig av funktionen Acoustic Center Sync.

 Slutsats

Med Bravia 8 har Sony gjort ännu en utmärkt och välgjord OLED-TV, med många av de välkända kvaliteterna i behåll. Vi gillar särskilt Sonys noggranna bildbehandling som visar TV-innehållet från sin bästa sida utan att överdriva. I kombination med gedigen byggkvalitet och ett modernt användargränssnitt är detta en TV som kan skänka mycket ägarglädje i åratal. Därför är det lite synd att den behåller det ”gamla” chipsetet och färre DMI-ingångar med full bandbredd – lite uppdaterad teknik hade gjort Bravia 8 ännu mer framtidssäker.

 

Läs vidare
Exit mobile version