Samsung är en av de största TV-tillverkarna i världen och har ett bredare sortiment än de flesta. Q75- och Q77-serien är några av de billigaste modellerna i det så kallade QLED-segmentet. Den här TV:n kan skryta med ett stort urval av finesser och en slimmad, iögonfallande design. Utöver 55-tummaren vi testar här finns modellen i storlekar upp till 75 tum – utan att priset skjuter i höjden.
Obs! Samsung-modellen säljs med två olika modellnummer, med väldigt snarlika specifikationer. Q77B säljs hos Elgiganten medan modellen som säljs hos Power heter Q75B.
Samsung Q75B/Q77B
Samsung-skärmen har den tunnaste inramningen av alla testdeltagare och är nog i våra ögon den snyggaste rent visuellt. Skärmen är bara ett par centimeter djup och köper du Samsungs slimmade väggfäste (Slim Fit Wall Mount – extrautrustning) kan den dessutom hängas helt intill väggen.
Modellserien är välutrustad på utrustningsfronten, inte minst när det gäller gaming. Alla de fyra HDMI-ingångarna är av typen 2.1, med stöd för 4K/120 Hz-videosignaler. På så sätt är man garanterad kompatibilitet med de senaste spelkonsolerna. Det finns även möjlighet till cloud gaming direkt på TV-skärmen, där man till exempel kan ladda ner Xbox-appen och koppla in en spelkontroll via Bluetooth. Väldigt listigt!
Det finns i princip bara en praktisk funktion som lyser med sin frånvaro: Dolby Vision HDR-formatet med dynamisk metadata, som Samsung fortfarande inte stöder i någon av sina modeller. Det är lite synd, eftersom vi vet att billiga LCD-skärmar kan utnyttja den extra, anpassade kontrastinformationen.
Bild och ljud
På bildsidan använder Q75B/Q77B en kantbelyst 120 Hz-kompatibel LCD-panel, som drivs av Samsungs egen Quantum 4K-videoprocessor.
Skärpan är lysande och vi lägger märke till att Samsung-skärmen hanterar alla typer av TV-innehåll, från lågupplöst till högupplöst, på ett bra sätt, med mjuka, sömlösa rörelser och lite brus. Bildbehandlingen är generellt sett bra.
Men vi ser också att kontrasten hänger lite efter de allra bästa testdeltagarna. Det märks särskilt på innehåll i HDR-format, där både Philips och TCL ”drar ifrån” när det gäller ljusstyrka och kontrastdetaljer.
Ljusa effekter som solsken, lampor och annat sticker inte ut med samma intensitet och TV-sändningar med vintersport kan kännas lite plattare än hos de bästa. Dessutom är färgåtergivningen lite ojämn direkt ur kartongen, med ett svagt grönskär jämfört med konkurrenterna. Vi lyckades jämna till det här en del genom att kalibrera bilden, men Samsung-skärmen är ändå inte lika välbalanserad som de allra bästa i testet.
På ljudsidan är skärmen utrustad med en uppsättning små högtalare längst ned och det märks även på ljudet att det finns begränsat med plats. Ljudbilden är något smalare och tunnare än hos de bästa och kan precis som i de flesta TV-aparater tjäna mycket på hjälp av en extern högtalare.
Här har Q75B/Q75B ett äss i rockärmen eftersom den kan överföra Atmos-surroundljud trådlöst via Wi-Fi (kräver en kompatibel Samsung-soundbar). Det är en lösning vi har testat och kan rekommendera, inte minst för att den ger en ren och snygg installation.
Sammanfattningsvis är Samsung Q75B/Q77B en välutrustad TV, full av användarvänliga finesser, men den ligger en smula efter testets allra bästa på generell bildkvalitet.