Julgransljus på sommaren?
”Fairy lights” är det poetiska engelska namnet på vad vi svenskar mer prosaiskt kallar för en ljusslinga – eller helt enkelt julgransljus. Och med ett så vackert namn är det lätt att föreställa sig dansande älvor av ljus en sommarkväll i trädgården. Vilket förmodligen är anledningen till att WiZ, som är ett systerbolag till Philips Hue, valde att släppa slingan på marknaden i sommarhettan i stället för att vänta till vintern.
WiZ Smart Fairy Light (med smeknamnet Magical Sparkling Color) är en 20 meter lång ljusslinga med 160 RGB-lysdioder placerade längs den flätade svarta plastsladden. I änden hittar man en platt kontrolldosa med en enda knapp och en nätadapter.
Med andra ord ser den precis ut som ljusslingorna man kan köpa billigt i snabbköpet när det lackar mot jul. Men som tur är är den lite mer avancerad.
Först och främst är den smart och kan styras från mobilen. Antingen direkt via WiZ egen app eller som en del av ett smart hem. Vilket också innebär att den kan kopplas upp på det trådlösa nätverket. Och till skillnad från Philips Hue-produkter kan WiZ ljuskällor kopplas direkt till Wi-Fi utan att det behövs en mellanstation i form av en ”bridge” eller en hubb.
Långt framme med Matter
WiZ är en av tillverkarna som har varit snabbast på att stödja Matter-standarden. När man öppnar lådan med ljuskedjan hittar man en lapp med en QR-kod som gör det möjligt att koppla WiZ Smart Fairy Light direkt till Google Home utan att använda WiZ-appen. Vill man det, eller tänker göra det någon gång i framtiden, måste man spara lappen eftersom koden är unik och det är omöjligt att komma åt Matter utan den.
Appen erbjuder flera alternativ
Det går dock att få WiZ Smart Fairy Light uppkopplad via WiZ-appen utan att ha lappen med QR-koden. Och det finns goda skäl till att använda WiZ-appen tillsammans med Google Home. I Google Home kan man nämligen bara justera färgen och ljusstyrkan för hela kedjan. De roliga funktionerna finns i WiZ-appen. Där hittar man fler än 20 ljusanimationer i färger och nyanser av vitt.
Man kan också använda WiZ-appen för att få ljuset att pulsera och ändra färg i takt med musik med hjälp av mobiltelefonens mikrofon. Och man kan definiera scener där ljus och färger ändras i hela rummet eller hela hemmet. Ljuset kan också ändras under dagen. Till sist kan julgransljuset – förlåt, Smart Fairy Light – fungera som en rörelsesensor. Alla nyare ljuskällor från WiZ kan upptäcka rörelser i rummet med hjälp av kreativ användning av skillnaderna i Wi-Fi-mottagning som orsakas av reflektioner från människor i rummet.
Mindre avancerad än Philips Hue
Det ligger nära till hands att jämföra WiZ Smart Fairy Light med Philips Hue Festavia. Båda är smarta ljusslingor på 20 meter och båda kan få igång julstämningen eller skapa en fin atmosfär på terrassen. WiZ-slingan kostar hälften så mycket som Festavia, men har å andra sidan mer begränsade effekter.
Philips Hue Festavia kan skapa glidande, animerade färggraderingar där varje lysdiod längs hela kedjan har sin egen färg, medan WiZ Smart Fairy Light är uppdelad i åtta lika stora zoner. Och de 20 lysdioderna i varje zon har alltid samma färg och ljusstyrka. Detta ställer vissa krav på upphängningen, som helst ska matcha övergångarna mellan färgzonerna. En annan skillnad är att det ”bara” finns 160 lysdioder i WiZ-slingan jämfört med 250 i Philips Hue Festavia.
De tekniska skillnaderna hindrar inte WiZ Fairy Lights från att vara en kul ljusslinga och det tar bara några minuter att drapera stämningen över buskarna på uteplatsen. Å andra sidan är kedjan inte gjord för att tas med. Den behöver ju Wi-Fi för att fungera, så den passar bara inom räckhåll för det smarta hemmets router.
Slutsats
WiZ Smart Fairy Light är en avancerad ljusslinga som kan sätta en stämningsfull belysning som vida överträffar den vanliga ”dumma” ljusslingan från stormarknaden. Slingan kan styras tillsammans med andra ljuskällor och enheter i det smarta hemmet. WiZ-appen är dock oumbärlig eftersom den ger många fler möjligheter och låter dig byta från mild avkoppling till blinkande discoljus på några sekunder.
Men detta är också en ganska dyr ljusslinga och vill man verkligen leka med ljuset är frågan om man i stället ska gå hela vägen och skaffa den lite dyrare, men betydligt mer avancerade Philips Hue Festavia från samma tillverkare.