Tado Wireless Smart Radiator Termostat X Starter Kit

Ny design och smartare teknologi

Ny version av Tados populära termostater har uppladdningsbara batterier, avancerad teknologi och uppdaterad design, men kräver övervägande för befintliga användare.

Tado X hovedbillede scaled 1

Tyska Tado har släppt en ny version av sina populära digitala termostater. De nya enheterna kallas Tado X och stöder både Matter och Thread, vilket förbättrar räckvidden och tillförlitligheten och gör det möjligt för enheterna att interagera med andra Matter-aktiverade Smarta Hem-enheter. Designen är också ny. Medan de gamla enheterna hade ungefär samma form som Danfoss-termostater, har Tado X-enheterna en T-formad design. På ena sidan finns skärmen, som vaknar till liv med en beröring. På den andra finns det inbyggda batteriet, som kan tas ut och laddas med USB-C. Tado hävdar att de nya enheterna i genomsnitt kan sänka din uppvärmningskostnad med 22 procent.

Men räcker det med en ny design, Thread och Matter för att motivera en uppgradering?

Den hammarformade designen tog lite tid att vänja sig vid. Lyckligtvis kan både enheten och skärmen roteras, så att man själv kan bestämma om man vill läsa skärmen uppifrån eller från sidan. (Foto: Mikael Hansen)

Lätt som en plätt – men köp en adapter i metall

Vårt testkit bestod av Wireless Smart Radiator Thermostat X Starter Kit och ytterligare två termostater. Installation och montering är så enkelt att även min gamla pappa kan räkna ut hur man gör. Anslut först den medföljande Tado Bridge X till ett eluttag och installera sedan Tado-appen på din mobiltelefon. Använd WPS eller appen för att ansluta Bridge till ditt nätverk och sedan kan du ansluta de enskilda termostaterna. Om du, som jag, har ett befintligt Tado-system måste du först radera ditt gamla ”hem” i appen, eftersom de gamla enheterna inte är kompatibla med de nya.

Så här ser den medföljande Bridge ut. Placera den i mitten av ditt hem för bästa täckning och anslutning till termostaterna (Foto: Tado)

Varje termostat måste fysiskt monteras på en radiator. Detta görs med hjälp av de medföljande plastadaptrarna, så i teorin kan du enkelt skruva fast termostaten på plats.

Tado X levereras med dessa plastbeslag så att du enkelt kan montera dem på din radiator. (Foto: Mikael Hansen)

Jag skulle vilja ge en tydlig rekommendation här! Som mångårig användare av Tado har jag märkt att de medföljande plastadaptrarna inte har varit av bästa kvalitet och därför inte har klarat trycket när termostaterna stängt och öppnat värmen. Resultatet har blivit att termostater har fallit av och landat på golvet medan värmen har varit helt uppskruvad – ibland på natten. Det var ganska irriterande, men jag hittade en lösning som jag nu förmedlar vidare. Köp en Honeywell Home RA-adapter från din VVS-återförsäljare online. De är tillverkade av metall och får därför ett fast och ordentligt grepp om termostaterna så att de stannar där de ska.

Efter en del problem med de gamla plastbeslagen köpte jag den här metalladaptern. Nu sitter termostaterna där de ska. (Foto: Mikael Hansen)

Den nya T-formade designen innebär att du kan välja lite hur du vill att skärmen ska vara vänd. Vill du läsa från sidan eller uppifrån? Displayen kan roteras genom att hålla fingret på skärmen i några sekunder. Det är en smart idé och även om jag inte älskade designen till en början har jag vant mig vid den. När termostaterna har fästs på radiatorn måste de anslutas till ditt system. Skanna QR-koden, som finns både på ett medföljande kort och på undersidan av batteriet, så är du igång på nolltid.

När det gäller batteriet måste jag ge Tado beröm. Jag har spenderat mycket pengar på AA-batterier genom åren. Tanken på att helt enkelt ladda ett uppladdningsbart batteri som enkelt kan tas bort är oerhört tilltalande. Tiden får utvisa hur länge de håller i praktiken, men Tado säger att de bör hålla i ett år.

Automatisering och abonnemang

När du har installerat och anslutit alla termostater är det dags att justera värmen. Det gör du enklast via appen, som också ger tillgång till flera avancerade och mer eller mindre automatiska funktioner. Men du kan också justera varje termostat direkt genom att vrida på ringarna runt skärmen. Ringarna på de nya enheterna har betydligt fler skåror än på de gamla, så man måste vrida mycket på dem för att stänga av eller höja värmen. Den inbyggda displayen i varje termostat har högre upplösning och färger. Tyvärr är den lite långsam på att reagera när man trycker på den. Den gamla modellen var lite rappare här.

Som synes har jag vridit mina termostater med skärmen uppåt. (Foto: Mikael Hansen)

I praktiken kommer du dock förmodligen inte att behöva röra själva termostaterna alltför mycket. Appen gör allt och ger en bra överblick

Tanken bakom smarta termostater är att de i princip kan tänka själva. Ställ in önskade temperaturer i appen och enheterna skruvar själva upp och ner efter behov. Med Tados smarta programvara är det också möjligt att ytterligare optimera förbrukningen så att du inte slösar bort värme när du vädrar eller är borta från hemmet. Det är här de 22 procenten kommer in i bilden. Programvaran innehåller smarta funktioner som låter dina termostater ”tänka själva” och skruva upp och ner värmen efter behov. Dessa funktioner var tidigare helt gratis, men ingår nu delvis i ett årligt abonnemang som kallas Auto-Assist. Här får du också tillgång till extrafunktioner som Care & Protect, som ”övervakar” ditt värmesystem, och Energy IQ, som ger bättre insikt i och visualisering av din förbrukning.

Jag frågade Tado varför en sådan här sak nu skulle kosta pengar. Anledningen sades ligga i programvaran, som måste hållas uppdaterad. Jag är inte helt nöjd med svaret och tycker att det borde ingå i inköpspriset.

Slutligen bör jag nämna att jag under mitt test upplevde periodiska avbrott i anslutningen mellan den inkluderade Bridge och termostaterna placerade i min lägenhet. Detta hände till och med två gånger medan jag skrev det här testet. I appen visade sig en eller flera av termostaterna plötsligt vara ”offline”.

Tados app ger en bra överblick och enkel åtkomst för att justera värmen. (Foto: Tado)

Jag kan inte säga om det har varit ett ”Error 40”, utan kan bara konstatera att den nya och gamla Bridge har varit anslutna till samma uttag och att det inte fanns några liknande problem med de gamla termostaterna. Problemet löses genom att batterierna tas ur och sätts i igen, vilket naturligtvis inte är hållbart i längden. Betong och metall i väggarna kan försvaga trådlösa signaler och kan möjligen vara boven i dramat. Jag har flyttat runt lite på routern och Bridge för att se om det löser problemet.

Här syns den nya och den gamla modellen sida vid sida. (Foto: Mikael Hansen)
Läs vidare
Exit mobile version