När man ska välja en robotdammsugare finns det många parametrar att ta med i beräkningen, beroende på vilka behov man har. För vissa räcker det bra med en enkel apparat som dammsuger och laddar sig, medan man manuellt får skaka ur dammbehållaren i soppåsen. Andra vill ha det lite mer avancerat med dammtömning till ett pris som fortfarande är bra. Sen finns det dem som vill bry sig så lite som möjligt om städningen, allt ska bara göras automatiskt som om man hade städhjälp. Det är i den senare kategorin som Samsung nu går all in med sin Bespoke Jet Bot Combo AI (pust). Den är en del av Samsungs satsning på smarta vitvaror som vi kikade på i våras.
Design och konstruktion
Robotdammsugaren har en ganska klassisk cirkulär form med två drivhjul på det bredaste stället och så en roterande borste mellan dem. Tyvärr är det inte en speciellt effektiv placering eftersom borsten faktiskt bara är hälften så bred som maskinen. Det gör att den måste köra väldigt många vändor med överlappning för att inte missa något. Exempelvis har Dyson en halvmåneform med borsten i fronten där den täcker nästan hela bredden. Bakom borsten sitter de två roterande mopparna.
Som de flesta mer påkostade robotdammsugarna idag använder sig Bespoke Jet Bot Combo AI av LiDAR (”ljusradar”) för att kartlägga hemmet. Naturligtvis känner den av om den kör in i något och har lyckligtvis även en kantsensor så att den inte ramlar ner för trappor. Men den har faktiskt även en kamera med AI-igenkänning av föremål så att den kan undvika sladdar och påsar som annars lätt trasslar in sig. Samsung anger sugkraften till 6000 Pa vilket förvånande nog är i nivå med billigare konkurrenter, snarare än de påkostade som har det dubbla.
Det är när vi kommer till basstationen som vi inser att det här är påkostade grejer. Det är den största vi har sett, vilket gör den svår att gömma undan. Lyckligtvis har den en väldigt avskalad, nästan skandinavisk, design. Det finns tre behållare i stationen: en för rent vatten, en för smutsvatten och en för damm. De har alla rejäl kapacitet vilket gjorde att vi bara behövde bry oss om vattnet med ett par veckors mellanrum och dammsugarpåsen lyckades vi inte fylla under testperioden trots två långhåriga katter i hemmet. Men det stannar inte där, för stationen tvättar dessutom moppen med ånga och torkar den efter städningen för att slippa illaluktande moppar.
Installation och mobil-app
Det mesta är faktiskt monterat redan i kartongen, så det enda man måste göra är att haka fast rampen och tvättplattan inne i basstationen. Förutom att plocka bort en massa tejp och transportsäkringar, så klart. Medan man låter Bespoke Jet Bot Combo AI stå och ladda i stationen kan man ladda ner Samsung SmartThings som vi känner till från företagets alla andra smarta hem-produkter. Därmed är integrationen med andra system som Google och Amazon Alexa redan på plats. Appen finns på de skandinaviska språken och har hjälpartiklar om man undrar hur något fungerar.
Det första vi gjorde i appen var att be roboten ta en runda och kartlägga hemmet, vilket den gjorde ganska bra. Förutom att den inte klarade att köra över tröskeln till sovrummet eller kontoret, då de är ganska höga. Det var irriterande, men vi kan inte klandra den för det då många andra stött på samma problem. När det var dags att dela in bostaden i rum undrade vi dock varför den tog med sovrummet på kartan när den inte lyckades köra in där. På kartan kan man även lägga till förbjudna zoner som långhåriga mattor eller altanen, zoner den ska städa extra noga, redigera möbler den tyckt sig känna igen samt ställa in klättrings-zoner. Enligt appen ska detta vara trösklar eller mattor som roboten gett upp på i normalläge. Tyvärr innebar det för oss bara att roboten klättrade halvvägs över tröskeln och sedan gav upp fast det såg ut som att den hade kunnat klara det.
Hur svårt kan det vara att åka runt ett bordsben? (Video: Jonas Ekelund, L&B Home)
Man kan naturligtvis även ställa in scheman för städning och tider när den ska vara tyst. Det går att ställa in vilken sugstyrka och hur mycket vatten som ska användas, till och med per rum, vilket uppskattas. Sen kan man välja om den ska köra i ett sicksack-mönster eller om den först ska köra runt väggarna och sedan ta öppna ytor eller tvärtom. Här någonstans började vi tröttna på inställningar. Skulle inte detta vara en smart maskin som tänkte åt oss? Vi skulle dock ha gått in i ytterligare undermeny där man exempelvis kan ställa in om den ska gå över fläckar en extra gång (varför skulle man inte vilja det?). Där fanns det nämligen en inställning för att städa om och om igen tills batteriet tog slut. Vilket roboten gjorde de första gångerna då det är det förinställda beteendet. Det höll på att driva oss till vansinne innan vi lyckades stänga av det. Vi hade förväntat oss att Bespoke Jet Bot Combo med sin AI städade tills det var rent, inte tills den fick slut på ström.
Städning
För att börja med det positiva gillar vi verkligen att den använder roterande dynor för att moppa. Då gnuggar den ju bort fläckar precis som om man moppar själv. Många andra robotdammsugare har bara en mikrofiberduk under som de ineffektivt torkar av golvet med. Smutsvattnet i basstationens tank talade sitt tydliga språk om hur effektivt det var. Däremot verkade inställningen ”moppa fläckar en gång till” inte göra någonting alls, för den lämnade glatt fläckar efter sig.
Vi är inte lika positiva till dammsugningen. Som redan nämnts har roboten en ganska liten borste och sugstyrkan är inte speciellt imponerande. Elakt nog använde vi oss av laserlampan på Dyson gen5detect Absolute för att inspektera städresultatet och nog fanns det både damm och katthår kvar på golvet. Den lyckades till och med vispa bort hårtussar och dammtussar med den roterande borsten och sedan blåsa i väg dem med utblåset på dammsugaren. Allra värst var dock när den ansåg att en hårtuss var ett hinder och stolt körde runt den och lämnade den för manuell uppsopning. Bespoke Jet Bot är dessutom väldigt rädd för att skrapa emot kanter, vilket gör att den lämnar så mycket marginal att det helt enkelt inte blir städat längs kanterna, speciellt i kök med överhängande skåp.
Apropå hinder så blev vi inte speciellt imponerade av AI-objektigenkänningen. I majoriteten av fallen hade den fel. Den var exempelvis 64 procent säker på att en papperskasse var en mugg.
Artificiell… vadå?
Men det som gjorde oss mest förvånade var den högst förvirrade navigeringen. Roboten åkte ofta i helt ologiska mönster över golvet vilket gjorde att städningen tog onödig tid. Eller så missade den helt att moppa delar av golvet för att den var så oorganiserad. För att inte tala om att den envisades med att åka fram och tillbaka över tröskeln till vardagsrummet innan den ens var klar med hallen. Varför inte ta ett rum i taget? Den kunde också bli väldigt frustrerad över något så enkelt som ett bordsben. Vi trodde faktiskt att AI skulle innebära att den lärde sig. Första gångerna åkte den glatt in under vårt låga soffbord men sen vägrade den konsekvent och ansåg plötsligt att det var omöjligt att komma åt där. Den fick dessutom för sig att vår dörrmatta, som är av gummi och gjord för att kunna sköljas av, inte ens tålde att dammsugas.
Mer oroande är dock att Bespoke Jet Bot Combo AI verkar ha kvalitetsproblem. Efter 12 veckors testande hittade vi plötsligt stora pölar med vatten på parkettgolvet, vilket inte alltid är så bra för gamla trägolv. Som om den sprungit läck. De sista gångerna vi städade lyckades den inte tvätta moppen utan att larma om att tvättstationen var full av vatten. Något man åtgärdar genom att ligga på knä och suga upp vattnet med en trasa. Det känns som motsatsen till enklare städning. Märkligare var att den en tidig morgon började larma högljutt om samma problem trots att städningen gjordes kvällen innan. Det var då vi slutligen helt tappade tålamodet med den och bestämde oss för att denna kan vi inte rekommendera.
Slutsats
Samsung Bespoke Jet Bot Combo AI har på pappret mycket som talar för den. Laddningsstationen är en av de bästa vi sett, med automatisk tömning av damm och smutsvatten, samt ångrengöring och torkning av moppen. Lösningen med roterande moppar är bland de mest effektiva vi har testat. Roboten har en app kopplad till Samsungs smarta hem och är smockfull av finesser. Och så har den ju AI, så nog borde den vara smart. Vad vi i stället får är en robotdammsugare som vimsar omkring lite på måfå, vilket gör att den städar ineffektivt och slarvigt. Till råga på allt börjar den slumpvis larma om vatten i spillbrickan vilket den fortsätter med tills man åtgärdar det. Samsung, om det ska vara så här städar vi hellre manuellt. Kom tillbaka när roboten fått högre IQ än ett blöjbarn.