Ryobi ONE+ 3-i-1 (RHFC18BL-0)

Gör varken städningen lättare eller snabbare

Rengöringen av golven är okej, men rengöringen av maskinen är en otrevlig affär.

ryobi 3 in 1 TOP

Foto: Ryobi

Det är svårt att konstruera produkter som ska göra två saker samtidigt, åtminstone om de ska göra båda bra. Det var något vi märkte i somras i vårt stora test av skaftdammsugare. De flesta av dem var bra dammsugare, men de som även försökte sig på att vara moppar lyckades inget vidare med det. Nu senast var det Bosch som också föll på den detaljen. Vår jakt på en kombinerad städmaskin som faktiskt fungerar har lett oss till Ryobis 3-i-1-skaftdammsugare, som ärligt talat mer är en mopp som också kan dammsuga. Kanske det är lösningen?

Vi har aldrig sett något behov av detta, även om det skulle gå. (Foto: Ryobi)

Tillbehör

Eftersom det är en allt-i-ett-maskin finns det inga munstycken eller egentliga tillbehör att tala om. Däremot har den ett förvaringsställ som även fungerar som rengörings- och torkstation. Man får dock med en extra borstrulle att byta med, vilket är praktiskt om man vill dammsuga men rullen inte har hunnit torka sedan senaste moppningen. Den, samt det extra dammfiltret, kan smart nog förvaras i stationen så att man slipper leta efter dem. I kartongen följer även med en liter av Ryobis rengöringsmedel. Det känns generöst jämfört med många konkurrenter som bara skickar med ett litet varuprov.

 

Vad man dock inte får med i kartongen är något batteri eller laddare. Det beror på att maskinen ingår i Ryobis ONE+ serie där hela 200 olika verktyg använder samma batteri och laddare. Alltså säljs många av dem utan batteri för att man helt enkelt inte behöver ett till. Är detta den första Ryobi-maskinen får man dock räkna med att köpa till laddare och batteri, där 5 Ah kapacitet kostar dig 1 800 kr till. Ett sådant batteri ger dig 38 minuters städning.

Läs också Flexibel och tanken är god Några riktigt fiffiga finesser, men paradnumret håller bara halva vägen.

Användning

På lagom avstånd från det bekväma handtaget sitter tre knappar som styr maskinens funktioner. Förutom strömknappen är det en som ökar sugstyrkan om man har ett smutsigt underlag, samt knappen som slår på och av vattentillförseln. Maskinen har även en lampa som gör att man lättare ser smutsen om den har samma färg som golvet.

Lampan gör det lätt att se skräpet även när belysningen inte räcker till. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

På varsin sida av maskinen sitter de två tankarna, den ena för rent vatten och den andra för smutsvattnet. Konstruktionen gör ju att rent vatten tillförs borstrullen och sedan skrapas och sugs smutsen bort medan den roterar. Det är ju ett mycket bättre system än både de moppar som har en trasa, eller till och med dem som har roterande moppar. Där smetar man ju faktiskt mest runt smutsen tills man manuellt rengör dem.

Det är lätt att ta loss behållarna för rent och smutsvatten. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Det är lätt att ta loss tankarna för att rengöra dem. De tål faktiskt maskindisk, vilket Ryobi ska ha ett plus i kanten för. Däremot fastnar det smuts lite här och där som man måste torka bort, och om det hamnat något äckligt i tanken som man inte vill hälla ner i avloppet så måste man gräva ur det för hand, vilket känns otrevligt. Det fastnar även en del geggigt skräp i munstycket som man behöver torka bort när man byter borstrullen. På det hela taget känns det som att tiden man sparar på att använda maskinen istället för att moppa manuellt, förlorar man på att i stället behöva göra ren maskinen.

Städning

Visst kan man dammsuga med Ryobi 3-i-1, men den är helt klart inte konstruerad för det. Den har inget speciellt dammsugarmunstycke utan suger helt enkelt upp det som borstrullen sopar upp från golvet. Åtminstone om man aktiverar turboläget, vilket sänker batteritiden, får den upp det mesta från golvet. Problemet är att den inte har någon avskiljning av torr smuts och smutsvatten. Allting hamnar i samma tank och det är lätt att föreställa sig hur det blir. Det är som att tömma dammsugarpåsen i mopphinken. Geggigt och otrevligt att ta hand om.

Den här geggan kan man ju inte hälla i avloppet, den måste avskiljas manuellt och skopas ner i soppåsen. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Som mopp är den okej men vi tycket nog att man måste gå över fläckar väldigt många gånger innan den lyckas gnugga loss dem. Ofta får man ta bort det sista manuellt.

Eftersom borstrullen är så korthårig lyckades den inte heller göra ren vår dörrmatta av gummi utan blötte bara ner ytan. Och det är det stora problemet med moppningen, att den inte så mycket torkar av golvet som blöter ner det. Trägolv ska ju torkas med fuktig mopp, inte dyblöt. Aldrig har vi sett sådana vattenränder och rent av pölar efter en moppning. Det ska väl inte vara meningen att man måste gå efter med en mopp för att få golven torra?

Ska det verkligen bli så här mycket vatten kvar på det känsliga trägolvet? (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Maskinen är även ganska tung och klumpig. Det stora munstycket kommer inte in under badkaret och det är hopplöst att försöka göra rent runt toaletten. Även om badrumsgolvet blev ganska rent fick vi avsluta manuellt längs kanter och i hörn, vilket lite tog bort poängen med att skaffa en dyr städmaskin för att få det skinande rent i hygienutrymmena.

Läs vidare
Exit mobile version