Att installera iRobot Roomba j7+, nu döpt till Märtha, är förvånansvärt enkelt. Jag laddar ned appen iRobot och här kan du välja svenska (danska/norska) och jag kan även få Märtha att tala svenska. Detta är naturligtvis inget måste men jag tycker ändå att det ger ett extra plus – alla kanske inte är familjära med exempelvis engelska trots allt. iRobot Roomba j7+ kopplar upp sig på nätverket utan att bråka en endaste gång och allt är bara sådär härligt supersmidigt – tjohoooo!
På tillbehörslådan, som innehåller strömsladd, ett extra filter samt en extra roterande borste sitter en liten snabbguide för installationen. Denna finns visserligen inte på svenska men texten är kort, enkel med tillhörande lättförståeliga illustrationer. Det finns även en tjockare och mer innehållsrik instruktionsbok, inte heller denna på något av de nordiska språken, där du kan lära känna din nya städhjälp på djupet om du skulle önska.
Vi kör igång!
Märtha ska använda kamera och LED-lampa för att lokalisera och undvika hinder och sägs bli smartare och smartare ju mer hon används. Jag kör igång iRobot Roomba j7 för att låta den bekanta sig med de två utvalda rummen som är på ca 45 kvm tillsammans. Den där kameran och LED-lampan ger jag inte mycket för, Märtha saktar visserligen ned något i närheten av ett hinder men likväl stöter hon emot hindret lite för distinkt för att det ska vara ok.
Efter avslutad provrunda åker Märtha tillbaka till laddstationen och under ca 3 sekunder tömmer dammsugaren sig i laddstationen med ett fasligt oväsen. Jag känner mig faktiskt lite förbryllad över hur oförsiktig denna robotdammsugare är. Via appen informerar iRobot Roomba j7 mig att det behövs fler städrundor innan jag får möjlighet att anpassa kartan enligt mina önskemål och behov. Så jag skickar iväg Märtha igen, med förhoppningen att hon ska vara lite mer försiktig denna gång – men icke. Stolsben körs emot och blomkrukor får sig en törn.
Däremot är det inga som helst problem med mattan, faktum är att Märtha älskar mattan och gärna uppehåller sig där.
iRobot Roomba j7+ i vardagen
I appen kan du, precis som väntat, schemalägga när och var du vill ha det städat. Och när dammsugaren väl lärt sig kartan går det utmärkt att lägga in no-go-zoner och även ange zoner som du vill ska rengöras extra noga.
Märtha är den som under testets gång städade minst golvyta och hörn är inte hennes starka sida. Kan hända att Roomba j7 lär sig över tid – vem vet?
Någon ljudnivå anges inte och när jag ställer frågan får jag svaret: ”Roboten kör när du inte är hemma och därför upplyser iRobot inte om detta.” Otroligt märklig inställning med tanke på att det väl är jag som konsument som avgör om jag vill vara hemma eller ej när det dammsugas? Dessutom kan det ju vara så att jag har fysiska begränsningar som gör att jag inte kan lämna hemmet… Nej, tänk om och tänk rätt!
I sin marknadsföring trycker iRobot på P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise och såhär förklaras detta på hemsidan: ”Vår nya robotdammsugare Roomba j7/j7+ upptäcker och undviker att städa upp små olyckor som din lurviga kompis råkat lämna på golvet. Du behöver inte längre oroa dig för potentiella pooptastrophies.” Med tanke på hur extremt oförsiktig Märtha är när det kommer till föremål såsom till exempel stols- och bordsben känns detta som ett skämt – men naturligtvis provar jag! Nu har, som tur väl är, mina katter inte för vana att lämna pooptastrophies så jag simulerar med två leksaksmöss. Och tro det eller ej – iRobot Roomba j7+ väjer undan i god tid. Hur är det ens möjligt att en robotdammsugare ljudligt stöter emot väggar, bordsben med mera men skickligt undviker pooptastrophies eller i detta fall två kattleksaker?
Slutsats
iRobot Roomba j7+ behöver nog tid på sig för att lära känna miljön och även om den får ”med beröm godkänt” när det gäller själva dammsugningen finns det lite tussar kvar i hörnen. Robotdammsugaren förvånar genom att vara så oförsiktig med möbler och liknande men samtidigt smidigt undvika pooptastrophies på ett strålande sätt. Poop-utvecklaren och övriga teknikteamet skulle behöva träffas till nästa uppdatering. Till dess skulle jag, framförallt med tanke på priset, rekommendera att du lägger till någon tusenlapp till och satsar på Ecovacs Deebot X1 Omni istället. Då får du även en bra moppfunktion och dina möbler blir inte påkörda.