Roborock Q Revo

Underhållsfri – nästan

Roborock är lite bortskämda med strålande betyg och fanfarer. Nu ska de delta i ett grupptest, där de dessutom har högsta prislappen.

Roborock inledning

Jag, eller i ärlighetens namn mina kollegor, har testat en del Roborock-robotar de senast åren. Både Roborock S7 MaxV Ultra och Roborock S8 Pro Ultra har fått strålande betyg och den sistnämnde kammande hem utmärkelsen Årets bästa smart home-produkt i kategorin städning och inredning.  Nu har jag plockat in Roborock Q Revo i ett grupptest för att se hur den står sig i konkurrensen. Behöver jag säga att förväntningarna är höga?!

Roborock Q Revo aka Robban. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Ladd-/töm-stationen är störst i testet, men så innehåller den också två vattenbehållare. En för rent vatten och en för smutsigt. Det är lite snålt med tillbehören. I min kartong hittar jag enbart en extra dammsugarpåse. När robot och laddstation är på plats installerar jag Roborock-appen och lägger till min nya vän, som jag döper till Robban.

På ovansidan sitter de båda vattenbehållarna. En för rent vatten och en för smutsigt. Jag kan avslöja att det är väldigt smidigt att bara fylla på den rena vattenbehållaren och låta Robban göra resten. Däremot funderar jag lite över det inte finns ett lock över behållarna? Det spelar naturligtvis ingen roll för städupplevelsen, men rent estetiskt blir det ju snyggare. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Appen

Varför ha en app när man kan ha två? När det gäller att styra Robban kan jag välja mellan Roborock eller Xiaomi-Home. Kan upplevas som lite förvirrande men allt klarnar när man inser att Xiaomi äger Roborock. Jag väljer Roborock-appen, helt enkelt eftersom robotdammsugaren heter Roborock. Känns logiskt liksom.

Läs också Tänd ett milt ljus i vintermörkret Mörkare tider väntar, men med en väckningslampa, eller wake-up light, kan du mjukstarta morgonen med ljud och ljus. Vi har testat fyra stycken, och i synnerhet en av dem gör jobbet perfekt.

Appen är enkel att använda och navigera sig igenom och lägger du bara ned lite tid på din nya städhjälp kan du personifiera den in i minsta detalj.

Jag kan välja mellan en rad olika sugeffekter. När Robban ska städa, när han absolut inte ska städa och hur noga han ska vara.

I grundinställningarna städar Roborock Q Revo först alla kanter för att därefter ta övrig golvyta. Jag upplever Robban som strukturerad och han diskar av 53 kvm på 59 minuter. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Jag kan lägga in no-go-zoner, no-mopp-zoner och är olyckan framme kan jag be honom städa och/eller moppa en mindre specifik yta. Jag kan ange golvtyp i varje rum och har jag inget bättre för mig kan jag pyssla med att placera ut vilka möbler som står var i hemmet. Jag är inte helt säker på varför jag ska tala om för Robban att det är just en soffa i vardagsrummet och en säng i sovrummen. Han ska ju bara städa golvet, inte puffa kuddar och bädda. Men det kanske kommer till nästa uppdatering!

Ett litet minus är att appen inte finns på de nordiska språken, vad jag kan lista ut i alla fall.

Dags för städning

Enligt uppgift ska Robban känna av och undvika hinder på golvet. Allt för att jag inte ska behöva plocka undan. Jag skulle nog vilja påstå att det helt och hållet beror på storleken på föremålet. Vid första städrundan blir katternas mat och vattenskålar inkörda i hörnen. Han kör även emot stolsben och är allmänt ganska oförsiktig.

I första städrundan råkar Anton och Harrys matplats rätt illa ut. När Robban är klar är mat- och vattenskål upptryckta i hörnet. (Foto: Åsa Warme Hallén)

När jag går in i kartan efter avslutad städrunda har dock Robban markerat katternas matplatser som hinder. Och vid nästa städrunda undviker Robban smidigt kattskålarna, helt på egen hand. Även stolsbenen får vara ifred. Han är smart, den där Robban!

I appen har Robban markerat båda katternas matplatser som ”föremål som är i vägen”. Det finfina med Robban är att han själv undviker dessa områden vid nästa städning, utan att jag manuellt behöver lägga in några no-go-zoner i appen. Hurra! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Om/när roboten upplever att det finns ett ”farligt” hinder – typ en trappa – gör den dig uppmärksam på det och föreslår själv i appen att du ska sätta en no-go-zon. Nu har jag inga sådana fällor i mitt hem så jag kan inte gå i god för att det fungerar, tyvärr.

Läs också Välstruket utan krångel Strykning tillhör inte min passion. Kan Steamery Cirrus X Handheld Steamer vara min räddare? Upp till bevis!

Roborock Q Revo städar snabbt och effektivt och även vår matta under vardagsrumsbordet får sig en rejäl genomkörare. Robban ökar automatiskt sugeffekten när han känner av att han befinner sig på en matta. Detta går såklart att ändra i appen som så önskas.

Jag ska erkänna att jag hade höga förväntningar på Robban. Kanske för höga. Generellt kan jag säga att en robotdammsugares svaga punkt har gått från hörn till trösklar. Efter att ha preppat området vid en tröskel med diverse smuts är det bara att inse att detta inte Robbans starkaste sida. Bild till vänster: Före. Bild till höger: Efter. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Jag har insett att en robotdammsugares svaga punkt för rengöring är området runt trösklar. Och även om Robban är en klippa på det mesta så räcker han inte riktigt till här.

Roborock Q Revo har gummiborste vilket gör att det inte fastnar lika mycket hår. Något som jag tackar speciellt för. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Moppning

Precis som övriga deltagare i testet så kan Robban moppa mina golv. Det som utmärker Roborock Q Revo från de andra är att den har roterande moppar. Mopparna snurrar 200 varv/minut så det är ju inte så svårt att räkna ut att moppningen faktiskt kan få kallas moppning, och inte våttorkning som i de flesta andra fall när man fäster en duk på undersidan som får åka med längs golvet.

Robban jobbar med dubbla moppar som snurrar med 200 varv i minuten. (Foto: Åsa Warme Hallén)

När han är ute på moppuppdrag åker han dessutom tillbaka till laddstationen med jämna mellanrum för att tvätta och rengöra mopparna. Älskar det!

Läs också Mer bakning, mindre diskning Kenwood försöker få med så mycket disk som möjligt i samma kastrull. Kenwood Titanium Chef Patissier XL är en dyr maskin, men billigare än sin storebror Cooking Chef XL. Är den ett billigare alternativ eller en kompromiss?

Inte nog med att mopparna tvättas, de värms också upp till 45 grader för att hålla dem extra fräscha och undvika dålig lukt. Enligt reklamen ska ”mopparna torkas fullständigt” men det lyckas inte Robban komma helt i mål med.

Jag ska verkligen inte klaga på moppningen. Robban klarade visserligen inte mitt kaffetest till 100 procent men i det stora hela gör Roborock Q Revo ett riktigt bra jobb (Foto: Åsa Warme Hallén)

I appen bestämmer jag om han ska moppa snabbt, standard, djupt eller väldigt långsamt och noga. Jag kan också lägga in zoner där jag inte vill att Robban ska moppa. Däremot är det inte nödvändigt på mattor eftersom Robban känner av underlaget och lyfter upp mopparna. Nu är det ju så att han enbart lyfter mopparna 7 mm så en no-mopp-zon på fluffiga mattan kan nog vara en god idé ändå.

Slutsats

Även om Roborock Q Revo får nöja sig med fem stjärnor i detta test får den med beröm godkänt. Robban går verkligen att personifiera och på det stora hela har det varit en fröjd att testa. Han är dyrast i testet och Roborock-appen är inte på de nordiska språken, men i dagsläget är det inget som slår roterande moppar som tvättar sig själva. Hatten av för Roborock Q Revo aka Robban.

Läs vidare
Exit mobile version