Skaftdammsugare finns i alla former och färger. Vissa kan plockas isär och alternativt användas som handdammsugare. Andra har förutom dammsugning också en torknings- eller snarare moppningsfunktion. Roborocks nya toppmodell Flexi Pro hör till den senare kategorin.
Produkterna blir allt mer välutrustade med detaljerad styrning via app. De får självrengöring av skurvalsen i varmt vatten och efterföljande torkning. Flexi Pro har Roborock App och en inbyggd ”tvätthall” i basstationen.
Det mest iögonfallande är designen, som 2024 belönades med det internationella Red Dot Award. Den eleganta, vita Flexi Pro är inte bara en fröjd för ögat. Dammsugaren jobbar också smidigt. Den suger upp smuts med en kraft på 17 000 Pa och skurvalsen glider längs kantlisterna med ett avstånd på bara 1 millimeter.
Designen har dock hakar. Särskilt i den mer osexiga avdelningen: rengöring och hantering av Flexi Pros två vattentankar. Det är här det blir besvärligt, för att inte säga äckligt.
Installation och förberedelser
Vissa robot- och skaftdammsugare är svåra att packa upp. Andra gånger har första gången missat en del, t.ex. ett fäste eller en rengöringsborste för de inre rullarna, eftersom de ”gömmer sig” i ett hålrum i förpackningsmaterialet.
Roborock-produkter i denna kategori åtföljs nu av en mycket pedagogisk teckning som visar vilka delar som gömmer sig var i lådan. Tack så mycket för det.
Generellt sett är Roborock-enheter lätta att montera. Detta gäller även Flexi Pro. Det är bara att klicka fast det medföljande handtaget i toppen av skaftet och ansluta sladden till kontakten i hålrummet under foten.
Mopprullen skjuts in från sidan i dammsugarens munstycke. Rullen följer det väl genomtänkta designkonceptet med en låsning i båda ändar. Låsningen säkerställer att rullen inte glider av eller förskjuts. Ganska viktigt när Roborock nu kan skryta med att Flexi Pro når (nästan) ända in till kanter och lister.
På dammsugarens framsida finns en 750 ml tank för rent vatten. Jag klickade av tanken, hällde på vatten från kranen och klickade på tanken igen. Hålet på toppen av tanken passar omkretsen på en vanlig kran. Det innebär att du inte spiller lika lätt, även om hålet sitter på en lutande yta.
Omvänt gör den sneda placeringen det svårt att hälla i rengöringsmedel. Till exempel från en flaska. Flexi Pro levereras utan rengöringsmedel. Ett certifierat rengöringsmedel för Roborock-robotar från Omo kostar 292 kronor för 480 ml.
App-styrning i tre lägen
För att ladda ner Roborock Flexi Pro-appen, skanna manualens QR-kod. Du behöver inte leta efter en kod som är gömd någonstans på dammsugaren eller demontera något för att komma åt koden.
Flexi Pro har tre lägen: Eco, Auto och Max. De är åtkomliga via appen när Flexi Pro inte står i basstationen. I praktiken innebär det att du måste ta bort dammsugaren från basen för att växla mellan de tre lägena. När basen är avstängd kan du dock växla mellan de tre lägena, men inte justera dem.
Märkligt nog kan du bara justera Auto-läget. Till exempel hjulens drivkraft, sugkraften, hur mycket vatten som ska användas under rengöringen och hastigheten på den roterande rullen. De andra två lägena är låsta. Max har full effekt på alla inställningar, Eco har (logiskt nog) den lägsta effekten och sparar därmed batteri.
Under städningen kan du enkelt växla mellan de tre lägena. Du behöver inte appen utan trycker bara på knappen längst ned på skärmen. Skärmen på ovansidan av handtaget visar batteriets laddningsnivå i procent, valt läge och hur smutsigt underlaget är (den blå halvcirkeln skiftar färg till rött).
När dammsugaren står i basstationen aktiverar du rengöring av mopprullen. Detta görs med maximalt 60 grader varmt vatten och en torktid på 90 minuter. Stationen kan också göra det automatiskt i det så kallade Self-Cleaning Mode.
Jag testade båda alternativen. Enligt min mening får du bäst resultat genom att låta basstationen kontrollera hur smutsig rullen är och rengöra den efter behov. Processen är bullrig, men inte alls lika bullrig som när dammsugaren arbetar i Max Mode. Här kan du förvänta dig en ljudnivå på 74 dB.
När Flexi Pro står i basstationen för en omgång självrengöring gungar den svartvita dammsugaren försiktigt från sida till sida. Mest av allt ser det ut som en stillastående R2-D2 ”dans”.
Flexibel rengöring ända in till kanten
Roborock snålar inte med tjusiga beteckningar. Flexi Pro har Smart Active Wheels, SlideTech och DirTech. I praktiken handlar det helt enkelt om en rad olika möjligheter.
Bland annat kan du styra hur mycket hjulen ska driva. Sensorer i dammsugarhuvudet känner av smuts på golvet och ökar automatiskt sugkraften efter behov. Om du rör dig in i ett mörkare område för att städa tänds en avlång lampa längst ned på munstycket.
De tekniska finesserna övertrumfas av konstruktionen. Flexi Pro är en riktig Houdini. Tack vare en flexibel led i den nedre delen av stången manövrerar dammsugarhuvudet smidigt runt hörn eller föremål på golvet.
Flexi Pro kan ligga plant mot golvet så att du kan komma åt smutsen under sängen och soffan. Maximal höjd är 15 centimeter. Om dammsugaren riskerar att fastna på en för trång plats rör sig hjulen automatiskt bakåt.
Moppningsrullen rengör (som utlovat) nära och effektivt längs kanter och lister. Flexi Pro hade heller inga problem med att städa upp ett kladdigt kaffespill med lite smuts i.
Resultatet är bättre än robotdammsugare som Roborock Qrevo S och Dreame X40 Ultra. Den sistnämnda var till och med i high-end-segmentet med flexibla, roterande moppar som anses vara höjden inom mekanisk rengöring.
Sugkraften på 17 000 Pa låter imponerande, men Flexi Pro levererar inte synbart bättre resultat på mina golv än andra skaftdammsugare som jag har testat. Till exempel Dreame Z10 Station, som suger med 1200 Pa.
Ibland efterlämnade den fuktiga mopprullen i Flexi Pro ränder. Jag förväntar mig att ränderna upphör när rullen körts in efter en tids användning.
Manuell hantering och invändig rengöring
Flexi Pro är klumpig om du manuellt vill flytta dammsugaren från plats till plats. Till exempel över en tröskel eller mellan våningar. Trots att Flexi Pro är en kompakt dammsugare är den lite otymplig att bära runt på. Det märks att dammsugaren väger 5 kilo.
En annan olägenhet är rengöring av de inre delarna och tömning av smutsvattnet. Den 450 ml stora tanken för använt vatten är diskret placerad på baksidan av dammsugaren. Du får ett meddelande via appen och dammsugarens röststyrning när det är dags att tömma den.
Tanklocket sitter hårt fast. Ofta stänker smutsigt vatten ut när locket till slut släpper. Locket har ett inbyggt filter som måste rengöras separat. Lyckligtvis kan filtret delas och sköljas rent från smuts under kranen.
Tanken och locket är ett virrvarr av skrymslen och vrår där våt smuts gömmer sig. Smuts, hår och kaffesump kan lätt fastna i kanter och håligheter. Lyckligtvis finns det en avlång borste i förpackningen för rengöring. Jag önskar bara att jag inte behövde städa två gånger.
Slutsats
Roborock Flexi Pro är lätt att använda. Särskilt det flexibla skaftet är ett nöje att använda och gör det lätt att komma runt hörn och under möbler.
Skaftdammsugaren rengör perfekt längs kanter, hörn och lister. Sammantaget gör Flexi Pro ett bättre jobb än andra testade, mer avancerade modeller av robot- och skaftdammsugare. Men så snart Flexi Pro behöver flyttas för hand blir vikten och den ledade stången ett problem med en annars fulländad design.
Det är inte rekommenderat att använda Flexi Pro på mattor och ytor som inte är vattentåliga. Jag utmanade ödet genom att hälla en enda droppe milt diskmedel i vattenbehållaren och gav mina korthåriga (1 cm) mattor en omgång. Resultatet blev bra. Experimentet är dock på egen risk.
Sammantaget är Flexi Pro en smidig skaftdammsugare som inte är rädd för ens den värsta smutsen. Nackdelen är att dammsugaren endast är avsedd för vattentåliga ytor och att den manuella hanteringen är lite krånglig. Speciellt rengöringen av innandömet kunde vara enklare. Och mer genomtänkt.