Philips Hue Play HDMI sync box 8K

Högre upplösning och bildfrekvens är en hit

En mycket dyr men effektiv lösning.

Philips Hue Play HDMI sync box 8K lifestyle scaled 1

Färgat ljus ger en extra dimension och ökad inlevelse oavsett om det handlar om spel eller storfilmer. När du väl har provat det kommer du att bli beroende. (Foto: Signify)

Det har länge ryktats om att Signify – företaget bakom Philips Hue – skulle lansera en ny version av sin populära Play HDMI Sync Box. Den första versionen släpptes 2019 och fungerar som en HDMI-switch som trådlöst synkroniserar ljuset från Philips Hue-lampor och strängar med anslutna källor. Resultatet är en Ambilight-liknande effekt som ger en extra visuell dimension till tittarupplevelsen – något som annars bara är möjligt med en Philips TV. Om man gillar färgat ljus är en smaksak, men personligen tycker jag att det är bra att man kan få samma effekt oavsett vilken TV man har.

Varför en ny version?

Men varför behövs ens den nya Sync Box 8K? Den gamla fungerar ju trots allt fortfarande. Svaret är att TV- och mediebranschen har utvecklats, särskilt med den nya HDMI 2-standarden som stöder 8K vid 60 Hz och 4K vid 120 Hz – ett måste för spelare som har de senaste konsolerna eller har en high-end PC ansluten till sin TV. Andra innovationer är Bluetooth 5.0 för bättre anslutningsmöjligheter och lägre strömförbrukning i standby.

Den lilla lådan ser inte mycket ut för världen och det är faktiskt bra. Den har en funktion men behöver inte sticka ut i din medieinstallation. (Foto: Signify)

Enkel installation

Installationen av Philips Hue Play HDMI Sync Box 8K är okomplicerad. Anslut Sync Box till din TV med en HDMI-kabel och anslut externa källor som spelkonsoler, Apple TV eller liknande via de fyra HDMI 2.1b-portarna med HDCP 2.3. Om du som jag använder en receiver som HDMI-switch kan du placera Sync Box mellan TV:n och receivern för att uppnå samma effekt. Slå på strömmen och ta fram din mobiltelefon.

Användarvänlig installation och inställningar

Installationen görs via Philips Hue-appen, som finns för både Android och iOS. Skanna QR-koden på Sync Box, välj ditt nätverk och anslut till din Hue Bridge. Du kan sedan välja ett underhållningsområde och anpassa källorna så att du enkelt kan växla mellan dem.

Inställningarna i appen är tillräckligt enkla för att alla ska kunna förstå. Den viktigaste är på/av-knappen. Du kan också bara använda röststyrning via Alexa eller Google Assistant. (Foto: Screenshot)

Appen har uppdaterats för att integrera ljussynkronisering, vilket gör det enklare att justera ljusintensiteten och välja mellan olika lägen för film, musik eller spel. Den är otroligt användarvänlig och med några få tryck kan du få belysningen att matcha stämningen – särskilt spelare kommer att uppskatta de snabbare färgbytena och den högre ljusstyrkan som förbättrar spelupplevelsen.

En mycket viktig detalj

Precis som med den första versionen kräver Philips Hue Play HDMI Sync Box 8K att du redan äger en Philips Hue Bridge och smarta Hue-lampor och/eller ljusslingor. Under 2019 lanserades Philips Hue Play Gradient Lightstrip, som enkelt monteras på baksidan av en TV eller bildskärm. Denna LED-ljusslinga finns i olika storlekar och kan snabbt öka kostnaden för den totala lösningen. För detta test använde jag Philips Hue Play Gradient Lightstrip TV 65”.

Bättre inlevelse och atmosfär

Det är något speciellt med att uppleva hur ljuset förändras när du spelar. Det ger en visuell dimension som gör även rutinmässiga spelsessioner mer intensiva. Med lamporna strategiskt placerade runt din TV kan du utöka din visuella upplevelse till att fylla hela rummet och skapa en atmosfär som får dig att känna att du är en del av handlingen.

Läs vidare
Exit mobile version