Omajin Solar Camera

Solljusdriven kamera utan extra kostnader

När man köpt och installerat Omajin Solar Camera tillkommer inga ytterligare kostnader, eftersom abonnemang inte behövs och den drivs av solljus.

Omajin Solar Camera

Omajin Solar Camera är enkel att installera eftersom man inte behöver dra några kablar. Foto: Ola Larsson

En stor fördel med batteridrivna övervakningskameror är att de är väldigt enkla att installera, eftersom man inte behöver dra några kablar. En nackdel är att man behöver byta eller ladda batterierna i dem då och då, betydligt oftare än vad tillverkarna anger om man har mycket rörelser i kamerans synfält.

Köper man en Omajin Solar Camera behöver man dock inte byta batterier, åtminstone inte inom en överskådlig framtid, eftersom den är försedd med solceller som laddar dem. Och det behövs inte mycket solljus för att hålla igång batteriet.

Omajin är ett nyligen lanserat varumärke från Netatmo, med målsättning att göra smarta hem-produkter tillgängliga för alla. Netatmo är kända för sina smarta hem-produkter, som till exempel övervakningskameror för användning inomhus och utomhus, och en inte oviktig sak som kamerorna från Omajin har gemensamt med Netatmos är att man inte måste teckna något abonnemang för att kunna lagra de inspelade videoklippen (vilket krävs för ett flertal andra tillverkares kameror). Det krävs inte heller någon basstation, utan det är bara att ansluta till hemmets router och mobiltelefonen.

Quick start guiden visar med sju bilder hur man installerar kameran. Foto: Ola Larsson

Installation

I kartongen ligger en ”Quick start guide” som via sju bilder förklarar hur man installerar kameran. Eftersom batterilocket endast var fastskruvat med två skruvar (av sex) trodde jag först att det saknades fyra skruvar, men Omajin har tänkt till och lagt fyra skruvar i en liten plastpåse i själva batteriutrymmet – så att man endast behöver skruva loss två skruvar, för att sedan vädertäta kameran ordentligt genom att skruva dit sex skruvar. Smart. Mindre smart är att batterierna på bilden i ”Quick start guide” är felvända…

Endast två skruvar till batteriluckan? Fyra skruvar till ligger i en liten plastpåse i batteriutrymmet… Foto: Ola Larsson

Det medföljande SD-kortet (32GB) är redan monterat, så efter att ha laddat upp kameran med en vanlig mobilladdare är det bara att starta den och skruva upp den på väggen (eller var man nu vill montera kameran).

Sedan laddar man ner appen, som heter Omajin, och skapar ett konto med en e-postadress, så är man igång. Inga konstigheter, allt fungerade helt utan problem.

Kameran monterad så att ytterdörr, bil och garage samt värmepump övervakas. Växtligheten gör det svårt att se huruvida värmepumpens fläkt roterar eller inte, men genom att lyssna via kameran kan man enkelt höra om fläkten snurrar som den ska eller om isbildning gör att den för oväsen och man bör gå dit och knacka loss isen. Foto: Omajin Solar Camera

Användning

Omajin Solar Camera har helt okej bildkvalitet såväl i dagsljus som i mörker (där man kan välja om man vill ha svartvit bild via IR eller färgbild genom att de inbyggda lamporna aktiveras samtidigt som kameran) och i appen är det enkelt att ställa in att man önskar få notiser i sin mobil när kameran aktiveras. Varje gång kameran aktiveras tas ett foto och ett kort videoklipp (cirka 9 s) spelas in, som man när som helst kan gå in och titta på via mobilen, där man också kan se video i realtid – samt prata med eventuella besökare via kamerans inbyggda mikrofon och högtalare.

Det är enkelt att ställa in ett schema för ”stör ej” om man till exempel inte vill få några notiser mellan 23:00 och 07:00. De grundläggande funktionerna fungerar helt utan problem. Så är tyvärr dock inte fallet med de mer avancerade funktionerna. Det finns ingen möjlighet att maskera synfältet för att undvika ”falsklarm”, men det ska gå att justera känsligheten på ”PIR-brytaren” som är inställd på Medium som default, men mina försök att ställa den på Låg resulterade varje gång i felmeddelandet ”Nätverkstidsgräns, försök igen sent”. Det finns också en funktion som heter ”Detektering av människor”, som jag inte lyckades aktivera, trots många försök.

Man kan också skapa ”Scener”, som till exempel att kameran ska aktiveras och skicka notiser när man lämnar hemmet. Och att kameran automatiskt ska ställas i vilande läge när man är hemma. Detta fungerade dock inte helt klockrent under testperioden, och i appen meddelas att funktionen är i betaläge. Förhoppningsvis kommer en framtida uppdatering av appen att fixa dessa problem och göra kameran bättre.

Läs också Håll ett öga på hemmet från din mobil En övervakningskamera kan varna på mobilen om det är risk för inbrott när man är långt hemifrån. Här testar vi fem modeller som kan monteras utomhus.
Jag valde svartvit bild i mörker, men man kan också välja färgbild och då lyser de inbyggda lamporna upp varje gång kameran aktiveras – något som möjligen kan skrämma bort eventuella inkräktare. Foto: Omajin Solar Camera
Läs vidare
Exit mobile version