Smartmi Rainforest luftfuktare är en liten kompakt luftfuktare som är avsedd att placeras en bit upp från golvet. Färgen är matt vit och guld och jag tycker personligen att den är riktigt snygg, vilket jag är tacksam över eftersom den behöver stå där den syns för att göra sitt jobb optimalt.
Packa upp och komma i gång
Att packa upp och installera min privata inomhus-regnskog är bekymmersfritt.
Själva vattentanken är placerad i botten och i den placeras en insats med ett rätt rejält filter och ett rör som går upp i den genomskinliga plastcylinder som ställs ovanpå vattentanken. Röret sprayar ut vattnet i cylindern och skapar illusionen av ”en regnig dag i skogen”. Faktum är att det låter som ett stilla regn. Rätt trivsamt faktiskt.
Appen Smartmi
Smartmi-appen är på engelska men den är enkel och användarvänlig utan konstigheter. Här finns en ”draglist” som jag ställer önskad luftfuktighet.
Här kan jag även se hur mycket vatten som finns kvar i tanken och ställa in timerfunktionen. Till skillnad från till exempel Duux Beam Smart 2, som också deltar i testet, kan jag enbart ställa in en timer åt gången men med tanke på prisskillnaden så känns det helt okej. Här finns ingen funktion för att göra schemainställningar vilket kan vara bra att veta om det är en viktig funktion för dig.
I läget manual transmission kan jag även justera hur mycket ånga jag vill att Smartmi ska trycka ut.
Att använda och hantera
Smartmi Rainforest luftfuktare är den luftfuktare i testet som är avsedd för minst utrymme, i detta fall 20 kvadratmeter.
På toppen finns en display som visar aktuell luftfuktighet, vilket läge den befinner sig i – Max, Automatic eller Sleep – samt aktuell vattennivå, något jag tycker är en jättebra funktion. Utseendet är stilrent och den enda jag hittar på framsidan är en knapp där jag kan justera vilket läge den ska jobba i. För att justera övriga inställningar behöver jag använda mig av appen.
Smartmi rekommenderar att jag rengör vattentanken samt den genomskinliga cylindern minst en gång i veckan genom att skölja ur och torka torrt med mjuk trasa. Vattenpumpen, som är placerad i samma enhet som filtret, ska även den sköljas av och rengöras med en liten tillhörande borste.
Detta görs för att förhindra bakterietillväxt och även om själva rengöringsprocessen inte är så kul så är den varken svår eller komplicerad.
För att kontrollera att luftfuktaren klarar av att göra sitt jobb har jag ställt referensmätaren Airthings view plus en bit bort i samma rum. Efter en stund kan jag utläsa att luftfuktigheten på både Smartmi och Airthings har ökat. Bra jobbat!