För precis under 2 800 kronor erbjuder TCL breeva A5 som finns att få med eller utan wifi. Mitt exemplar har wifi så det är det jag kommer utgå ifrån. I detta test ingår ju även HealthProtect Blueair 7440i där du behöver ha en betydligt större plånbok och sedan tidigare har vi även kikat på Dyson Pure Cool, även den rejält dyrare, men med lite andra finesser. Frågan är om det behövs, och i så fall varför.
För mig är det viktigast att ha fräsch och ren luft i sovrummet och eftersom den rekommenderade rumsstorleken är 48 kvm bör vårt sovrum på cirka 25 vara en enkel match. På 12 minuter ska den lyckas rena 34 kvm så det känns som om vi kommer ha finfin luft när vi sover. Även om breeva A5 inte är någon direkt liten pjäs anser jag själv att den är helt okej. Den cylinderformade luftrenaren är visserligen inget lyft för inredningen men det mjuka formspråket gör ändå att den inte tar alltför stor uppmärksamhet. Vilket jag naturligtvis är tacksam över eftersom jag inte kan gömma den bakom gardinen om jag vill att den ska fungera optimalt. Den väger bara strax över 5 kg så den är lätt att flytta mellan olika rum om man skulle önska.
Att leva med TCL breeva A5
Ovansidan är lite lätt vinklad och efter att ha läst manualen, som dessvärre inte finns på svenska blir jag lite full i fniss och undrar om det har med att göra att man varken får placera saker ovanpå den eller sitta på den. Jag kan nästan se framför mig hur en liten mormor skulle lägga på en virkad duk och ställa en porslinsfigur ovanpå för att piffa till den lite.
Eller hur den skulle kunna användas som extra sittplats vid middagen. Å andra sidan hade det nog blivit lite dragigt om vissa kroppsdelar om man säger så – luftutblåset sitter nämligen på ovansidan tillsammans med kontrollpanelen.
Det går utmärkt att styra luftrenaren genom att använda kontrollpanelen. Här hittar du bland annat på/av, fläkthastighet, timer, indikator för luftkvalitet, filter och även indikator för filtreringssystemet breevaShield som med hjälp av jonisering och UV-C (sägs förstöra DNA från luftburna virus) kan absorbera och förstöra små partiklar i luften som till exempel mögel, pollen och luftföroreningar.
Har du wifi-versionen tycker jag absolut att du ska ladda hem TCL-home-appen som gör att du kan ändra inställningar utan att behöva lyfta rumpan från soffan. Appen är visserligen på engelska men enkel att förstå och använda. I appen kan du till exempel ändra till sleep, vilket innebär att fläkten sänks och kontrollpanelen dämpas. Oavsett om du ändrar till sleep-läge manuellt eller via appen ändras bakgrundsfärgen i appen från vitt till svart för att ytterligare understryka att det är nattläge som gäller. Lite anmärkningsvärt är att om jag ställer inställningen på auto så höjs alltid fläkten till högsta nivå och förblir där (?). Om det är tanken vet jag inte riktigt men det känns inte helt korrekt då auto-inställningen borde känna av omgivningen och sedan reglera sig själv efter det. Och om det nu skulle vara så att det är väldigt förorenat så borde det vara åtgärdat på 5 timmar och fläkthastigheten borde sänkts. Men det är så jag tänker – och jag kan tänka fel…
Med breeva 5A kan du enbart få information om PM 2,5 och TVOC och på kontrollpanelen finns ett litet löv som symbolisera luftkvaliteten och visar i realtid hur bra, eller dålig, den är. Vitt är bra, gult är måttlig och lyser den rött innebär det att luften är dålig.
I appen finns en work log där du kan utläsa PM 2,5 och TVOC. Det verkar inte som om detta loggas hela tiden utan lite då och då, jag kan inte riktigt få kläm på om det finns något system och eftersom värdena på PM 2,5 y-axel går från 0-150 är det rätt svårt att se om det varit någon direkt förändring i luftkvaliteten då det oftast handlar om betydligt lägre siffror vilket gör loggen mindre relevant och något jag faktiskt inte använder mig av.
På TCL breeva A5 finns en ”midja” mellan själva luftfiltret och fläkten, och här har man valt att placera ambient light som i ärlighetens namn inte har så mycket med luftreningen att göra (typ ingen alls faktiskt) men ändå är en kul detalj. Det är alltså en lampa där du kan justera det mjuka varma skenet efter eget önskemål. På så vis får du en mysig punktbelysning som bidrar till trivseln.
Filter
Här finns bara ett cylinderformat filter (5-i-1-filtersystem) och det sitter placerat i den nedre delen av luftrenaren, innanför gallret som suger in luften. För att byta filter, eller rengöra det, skruvar du enkelt bort bottenplattan och tar ut filtret. Smidigt och enkelt. Livslängden på filtret är 2 160 timmar och förutom en indikator på ovansidan av luftrenaren som talar om när det börjar bli dags att byta finns även denna information i appen.
Priset för ett nytt filter är 399 kronor vilket känns väldigt överkomligt.
Ljudet
Lägsta ljudnivån uppges till 26 dB och även om det inte är högt så hörs det absolut. Nu är det ju ett lågt monotont ljud och när jag väl vant mig är det rätt sövande faktiskt. Nakenkatterna Anton och Harry, som är väldigt skeptiska till nya saker, är dock inte lika lättcharmade och ligger på vakt några nätter innan de accepterar läget.
Slutsats
Min upplevelse är att TCL breeva A5 inte är fullt så ”känslig” som luftrenaren från Blueair och indikerar inte lika starkt på partiklar. Men luften i rummet upplevs som ren och frisk och i det stora hela fungerar den utmärkt och håller vad den lovar. TCL-appen ger en liten extra guldkant på användandet men är inte tillräckligt informativ för att den ska kännas ”nödvändig” för användarupplevelsen.
Är du inte en statistik/graf- och app-nörd tycker jag absolut inte du ska tacka nej till fräsch och ren inomhusluft för strax under 3 000 kronor.