Det som inte syns finns inte – eller? Är du inte allergiker är det generellt ganska enkelt att ignorera kvaliteten på vår inomhusluft. Det är nämligen svårt att med blotta ögat se de pyttesmå partiklar, pollen och föroreningar som faktiskt finns i våra hem. Dessvärre finns de där ändå men det finns även lösningar – luftrenare!
I Ecovacs bot-serie hittar vi Airbot Z1, en luftreningsrobot som både filtrerar och steriliserar luften. Den håller koll på luftkvaliteten och kan röra sig mellan olika rum likt en robotdammsugare tack vare bland annat truemapping-teknik. Men prislappen, närmare 17 000 kronor!
Vad får jag då för pengen?
Jag minns såklart från mina tidigare test av luftrenare att de tar plats. Och trots att hemmet är betydligt mindre än vid förra testet är jag ändå rätt exalterad när det är dags att plocka upp min Airbot. Jag ska få en alldeles egen robot, en egen R2-D2 som ska rädda hemmet från undergång och förfall… eller nåja, riktigt så illa är det förhoppningsvis inte men jag känner ändå en viss samhörighet med Luke Skywalker i uppackningsfasen.
Med i förpackningen hittar jag, förutom den nämnda roboten, laddstation, en luftkvalitetsövervakare att placera i valfritt rum, snabbstartsguide och en instruktionsbok (ingen av dessa är på något av de nordiska språken). Airbot Z1 rymmer även en luftfuktarmodul och luftfräscharkapslar men de har man valt att sälja separat vilket lägger på ytterligare strax över 1 000 kronor på prislappen. Personligen tycker jag att det är aningen snålt att inte inkludera det redan från start. Man har visserligen, av någon anledning som jag inte förstår, petat in ett par stereohögtalare (!) i produkten. Lite ”kul” feature kan tyckas, men in ärlighetens namn blir det mest konstigt.
Vi kör i gång
Om du inte bor väldigt rymligt och luftigt är roboten inte helt lättplacerad. Den är rätt stor och iögonfallande Jag hittar en plats som jag tänker kan passa och låter min nya inneboende ladda i lugn och ro några timmar. Med hjälp av snabbstartsguiden tar jag mig sedan sakta men säkert igenom processen med att låta luftrenaren bli en del av hemmet. Det är inte speciellt svårt att komma i gång men den gnäller lite eftersom vårt wifi går på både 2,4 och 5 GHz och Airbot uppskattar inte 5 GHz. Men efter lite om och men är vi på banan och det är dags för roboten att ta sina första staplande (rullande) steg för att mappa upp lägenheten.
Vi har inga trappor hemma men om du har det så ska du inte behöva oroa dig eftersom roboten ska klara av att känna av trappor med hjälp av sina Anti-Drop-sensorer.
Av någon anledning lägger den ihop vissa rum och min upplevelse är att den inte riktigt mappar alla rum korrekt. Å andra sidan är det bara att gå in i appen, ta fram kartan och justera den så som du själv vill ha den.
Eftersom själva luftrenaren nu bor mellan kök och vardagsrum placerar jag luftkvalitetsövervakaren i sovrummet och kopplar in även den på wifi och säkerställer att den och Airbot hittat varandra. Bor du större eller känner att du har behov av övervakare i fler rum finns det möjlighet att köpa till fler.
Hur sköter Airbot Z1 sig?
I Ecovacs Home-appen går det att göra en mängd olika inställningar om hur du vill att roboten ska agera vid olika tillfällen. Om du har en robotdammsugare sedan tidigare kommer du säkert känna igen tänket ganska snabbt.
Antingen kan du sköta reningen helt och hållet manuellt eller välja att den själv ska känna av läget och jobba utefter det. Du kan göra scheman, välja fläkthastighet med mera. Nu är det visserligen inte så att du kan föra några djupare samtal med din robot, men om du vill kan du styra den med YIKO-röststyrning. Min upplevelse är att det tog ett tag för YIKO att förstå mig, och tvärtom, och jag personligen väljer hellre appen. Men det är ju en smaksak såklart.
Och även om det, som jag nämnt tidigare, är svårt att se orenheter så får jag ändå ett ”kvitto” på att Airbot gör sitt jobb då den sätter i gång luftreningen när någon i hushållet stått i köket och lagat mat en stund.
Men hur tänkte man här?
Jag skulle så hjärtans gärna vilja ha den där luftfuktaren som standard eftersom jag tror att det är något som de flesta hem skulle må bra av. Att Ecovacs väljer att utesluta det är väldigt synd. Att de väljer att utesluta luftfuktaren men sätter dit ett par högtalare är så dumt så klockorna stannar.
I mitt huvud kan jag liksom se hur utvecklingsteamet har kick-off och hur någon i gänget kläcker den briljanta idén framåt halvfyratiden på morgonen efter ett galet tequila-rejs. Och när baksmällan sedan lättar är beslutet taget och det är för sent att backa. Hugaligen, snacka om en dålig dag på jobbet…
Ljudet från högtalarna är dessutom verkligen inget att jubla över.
Slutsats
Ecovacs Airbot Z1 är en riktigt bra produkt med en väl fungerande och användarvänlig app. Men om jag lägger närmare 17 000 kronor på en luftrenare känner jag spontant att jag hellre skulle vilja att luftfuktarmodulen och luftfräscharkapslarna ingår i priset än högtalare. Jag har ärligt svårt att förstå vad som egentligen hände när man fick för sig att: Ja – en högtalare känns rimligt att sätta in i en premium-produkt vars syfte är bättre inomhusklimat.
För att nå full potential behöver du lägga närmare 20 000 kronor och det är en hel del pengar för de allra flesta. Jag tänker så här: Gör om och gör rätt! Inkludera det som har med sunt inomhusklimat att göra och kassera resten.