Semestertider ger oss en möjlighet att komma ut och uppleva naturen. Kanske på en tältsemester i något skandinaviskt grannland. Eller en resa till Europa i husbil för de mer äventyrliga. Å andra sidan får det inte bli för primitivt. Mobilen och datorn ska ju så klart följa med. Och helst mikron, värmefilten och kaffekokaren.
Du behöver ett kraftverk!
EcoFlow River 2 Pro är en powerbank i mammutklass. Den kan inte bara ladda din mobil, utan även leverera gammal hederlig nätspänning. På batteri!
Driver alla dina enheter
Kinesiska EcoFlow har ett brett sortiment av mer eller mindre transportabla enheter för batteriförsörjning. Och River 2 Pro är den kraftfullaste modellen i deras budgetserie, med en batterikapacitet på 786 wattimmar.
Mest anmärkningsvärda är de tre 230-voltsuttagen på framsidan. Tre USB-A-portar kan ladda hörlurar och de flesta mobiler. Och en USB-C-port hanterar bärbara datorer och mobiler med snabbladdning. Porten kan ge ifrån sig 5–20 volt. Har du apparater avsedda för bilen finns ett 12 volts cigarettändaruttag. Och till sist finns två DC-uttag. Observera dock att utspänningen i dessa inte kan varieras, vilket begränsar användarvänligheten.
Inget för espressomaskinen
EcoFlow River 2 Pro kan leverera 800 watt stabilt för delning mellan de tre uttagen. Den har också ett ”X-Boost-läge” som levererar upp till 1 600 watt under kort tid (ungefär en minut åt gången).
EcoFlow säger själva att River 2 Pro kan dra 80 procent av alla hushållsapparater. Det stämmer nog för hushållet som helhet, men en del köksmaskinerna hamnar utanför.
Det gäller till exempel kaffemaskiner. Min Siemens-espressomaskin utlöste omedelbart en varning om överbelastning. Det är nog ointressant för de flesta, eftersom en 10 kilo tung kaffemaskin inte är typisk campingutrustning. Men en klassisk Moccamaster-kaffekokare drar fortfarande 1 520 watt, vilket powerstationen bara kan leverera en kort stund.
I brist på kaffe använde jag min elektriska vattenkokare för att göra en kopp te. Med en effekt på 1 500 watt krävdes sex till åtta korta uppvärmningar med efterföljande vilopauser för EcoFlow-boxen innan vattnet kokade. Och det använde sammanlagt 16 procent av hela batterikapaciteten. Många andra vattenkokare drar till och med två kilowatt eller mer och vore alltså helt omöjliga att använda. Så håll koll på effekten när du köper en vattenkokare för semesterbruk. Och om du vill ha rostat bröd till kaffet bör brödrosten vara av den platta typen, som vanligtvis ”bara” drar 700 watt.
Styrs från en app
Batteriboxen kan övervakas via en mobil-app som fungerar med både Bluetooth och Wi-Fi. Där kan du se hur mycket ström som finns kvar i batteriet och hur mycket som dras ur varje grupp utgångar.
Det går också att justera hur snabbt laddningen går från elnätet respektive bilens batteri. Eftersom EcoFlow River 2 Pro drar upp till 940 watt från elnätet eller 8 ampere från bilbatteriet kan det vara nödvändigt att sätta en gräns för att undvika överbelastning.
Kan laddas från flera källor
Även om 768 wattimmar låter som en evighet uppstår behovet av att ladda upp boxen efter en dag eller två. Har du tillgång till ett vägguttag på en rastplats eller liknande kan den laddas fullt på 70 minuter. Med medföljande kabel kan du ladda via bilens cigarettändaruttag.
Du kan till och med ladda via USB-C-porten på framsidan. Till exempel med en kabel från en dator eller från en mobilladdare. Det är kul, men inte direkt praktiskt, eftersom det då även måste finnas ett uttag i närheten, och strömkabeln, som är en vanlig IEC-kabel, tar inte så mycket extra plats i bagaget. Man kan faktiskt också ladda boxen via en USB-powerbank. Men de 10 000 mAh som finns i en kraftfull powerbank (som motsvarar 50 wattimmar) räcker bara till några procent i laddningsläget för den 768 wattimmar kraftfulla boxen.
Desto intressant blir det när EcoFlow-boxen kombineras med en solpanel. Företaget har flera egna bärbara solpaneler. Och manualen till boxen förklarar till och med hur den kan kopplas till husets egna solpaneler. EcoFlow River 2 Pro är inte kräsen med matningsspänningen, den kan laddas med allt från 11 till 50 volt.
Kan användas var som helst – vart du än vill bära den
I sin reklam har EcoFlow massor av idéer om hur man kan använda produkterna för att ha ström till den bärbara datorn på en bergstopp eller på ryggen av en kamel. Hur lockande det än låter så skulle jag inte vilja lägga till åtta kilo batteri till mitt bagage på resor där jag måste bära det själv till destinationen.
Om resan däremot sker med bil är det en helt annan sak. Då kan EcoFlow River 2 PRO erbjuda moderna bekvämligheter på campingen var som helst. Och batteriet kan laddas igen av bilen när du kör vidare dagen därpå.
En målgrupp som inte nämns, men som både ligger nära till hands och är realistisk, är gatumusiker. EcoFlow River 2 Pro är tillräckligt stark för att driva både keyboards och ett bärbart PA-system. Vilket innebär att vilken gata eller torg som helst fungerar som scen. Jag känner personligen en musiker som har valt boxen för sitt liv-ljudsystem.
Off the grid
Om du drömmer om att leva fri som fågeln, ”off the grid” långt från elnätet, (eller lyxa till det extra mycket på festivallägret), är EcoFlow-produkterna lockande. Kombinerar man batteriboxen med en solpanel är man redo att börja smått som en oberoende elproducent. EcoFlow tillverkar bärbara solpaneler i flera storlekar och effektklasser. Och batterikapaciteten kan utökas med extra batterier. På samma sätt som det går att kombinera flera solpaneler.
Vi fick en möjlighet att prova EcoFlow River 2 Pro tillsammans med en 160-watts solpanel som kostar hälften så mycket som själva batteriboxen. Panelen är hopfällbar och kommer i en bärväska som ser ut som en smal portfölj. Den är smal – men också stor. Hopfälld är panelen 50 x 70 cm stor, utfälld är den en och en halv meter bred.
Med en enda 160-watts solpanel tar det 12–24 timmar att ladda batteriet. Det innebär att ett enda batteri och en solpanel förmodligen räcker för att ha ljus i stugan eller på campingen på kvällen, ladda mobiltelefoner och datorer och lyssna på radio. Om du planerar att leva med samma bekvämligheter som hemma, med kylskåp och mikrovågsugn, måste allt – inklusive priset – multipliceras med tre eller fyra. Men då är du självförsörjande på riktigt också.
Nödström för viktig utrustning
EcoFlow River 2 PRO är inte bara gjord för camping. Den kan också användas som en nödströmkälla för viktiga enheter i hemmet. Det kan till exempel vara en stationär dator som kommer att förlora viktiga data om strömmen går. Eller ett akvarium med sällsynta och dyra tropiska fiskar som måste hållas varma och syresatta. Då kopplas boxen som ett mellanled mellan uttaget och den eller de apparater som måste säkras mot fel. Så länge strömmen fungerar normalt dras spänningen från nätet. Men om strömmen försvinner slås EcoFlow på automatiskt. Switchen tar bara 30 millisekunder.
Nej, du kan inte spara den billiga strömmen!
Med tanke på de skyhöga elpriserna 2022 är det en frestande tanke att använda EcoFlow River 2 PRO som en elektrisk spargris genom att ladda den på natten, när elpriset är som lägst, och sedan ha billig energi under de dyra perioderna runt förmiddagskaffet och sena eftermiddagar.
Glöm det! Besparingen är helt enkelt för liten: elpriset varierar sällan med mer än en krona per kilowattimme under en 24-timmarsperiod. Med en kapacitet på 768 wattimmar kan man i bästa fall spara en krona om dagen. Och det kommer att ta mer än 16 år – med närmare 6 000 dagliga upp- och nedladdningar – för att bara tjäna ihop inköpspriset. Vilket förmodligen är mer än vad det inbyggda batteriet räcker för.
Slutsats
EcoFlow River 2 Pro är ett löfte om frihet utan att ge upp modern bekvämligheter. Ett ”kraftverk” som du kan bära med ena handen. Den är perfekt för campingsemestern i bil eller husbil, den avskilda fjällstugan eller för att få spela med maxvolym festivalstereon ända till solen går upp. Och priset är inte skrämmande. Med en – eller helst flera – solpaneler blir friheten från elnätet total. Men varje panel kostar ungefär lika mycket som själva enheten. Och espressomaskinen och vattenkokaren kan du lämna hemma, de drar för mycket ström för att kunna klara sig på batterier.