I en drömvärld skulle man kunna dammsuga och moppa golven med samma apparat, helst samtidigt. Vi har testat några stycken som åtminstone haft det som ambition, men med mycket blandat resultat. Bosch Prohygenic Aqua moppade visserligen utmärkt men kombimunstycket var inte bra på att dammsuga. Ryobi ONE 3-in-1 moppade bra men kan inte kallas dammsugare. Dyson V15s Detect Submarine har ett moppmunstycke till sin dammsugare men det är helt avskilt från resten av dammsugare, vilket blir opraktiskt. Så kanske Dyson WashG1, där de byggt vidare på tekniken och gjort det till huvudsaken, är lösningen på problemet?
Konstruktion och tillbehör
Dyson Wash G1 liknar en skaftdammsugare med undantag för de två stora tankarna på skaftet. Munstycket längst ner har två valsar som roterar åt motsatta håll och 26 munstycken ser till att hålla mikrofiberna fuktade med vatten från ena tanken. Två valsar med nylonborstar avlägsnar allt fast skräp och separerar det i en bricka. Slutligen pressar två skrapor ut vattnet från valsarna och smutsvattnet sugs upp till smutsvattentanken.
Några tillbehör är synd att tala om då det bara handlar om ett ställ där man även kör rengöringscykeln. Laddaren pluggar man in i stället och när man hänger WashG1 på det så laddas den. Batteriet är löstagbart vilket får oss att tro att det går att köpa ett nytt när det börjar tappa kapacitet, eller ha ett extra om man har ett stort hem. Vi har däremot inte hittat det i Dysons shop, trots att i princip alla andra utbytbara delar finns där. Att de finns är dock ett stort plus.
Användning
Innan man sätter i gång fyller man vattentanken genom att knäppa loss hela tankmodulen från skaftet. De två tankarna lossas enkelt med varsin knapp och locken skruvas av. En lätthanterlig och funktionell lösning även om vi är lite tveksamma till om all plast kommer att hålla i längden. Dyson menar att man kan ha lite rengöringsmedel i vattnet så länge det inte löddrar.
På lagom avstånd från handtaget sitter tre knappar. En av/på-knapp, en för att reglera vattenflödet och en multifunktions-knapp. En liten skärm visar inte bara status just nu, utan används även för instruktioner. En liten animering visas exempelvis för att visa hur man tömmer skräpbrickan eller hur man pausar rengöringen. Väldigt pedagogiskt och något vi gärna skulle se i fler produkter.
Städning
Det känns bra att använda WashG1. Trots att valsarna går i motsatt riktning glider apparaten bra på golvet utan någon större ansträngning. Vattenflödet kan regleras utefter vad det är man försöker städa bort. I läge 2 tar man bort normalt damm. I nivå 2 vill man ha bort matrester, spill eller skoavtryck. Nivå 3 krävs för kladdigt spill, leriga fotspår och intorkade fläckar. För extra envisa fläckar kan man tillfälligt aktivera Max-nivån. Och visst lyckas maskinen få bort sådana fläckar som man fick stå och gnugga på när man moppade manuellt.
Dyson WashG1 mot jordnötssmör (Video: Jonas Ekelund)
Allt är dock inte frid och fröjd. I alla lägen utom nivå 1 lämnas golvet ganska vått. Man hade önskat att den bakre valsen faktiskt hjälpte till att torka bort överflödigt vatten från rengöringsvalsen. Munstycket är dessutom stort och klumpigt. Det är därmed svårt att exempelvis komma åt runt toaletten eller under badkaret. Man kommer att få gå efter med en vanlig mopp för besvärliga ställen.
Rengöring av maskinen
Efter städningen hänger man upp WashG1 i laddningsstället och drar ut smutsbrickan där det fasta skräpet samlas. Enligt Dyson är det bara att skaka ur den i soppåsen, men riktigt så enkelt är det faktiskt inte. Det finns gott om skrymslen och vrår där skräp fastnar och vi fick ofta plocka isär maskinen mer än så och spola rent. Om man inte använt alltför mycket vatten kan man sedan gå direkt på rengöringen. Annars får man ta bort tankarna och hälla bort smutsvattnet.
Lyckligtvis är tankarna rena motsatsen till smutsbrickan, de är ytterst enkla att hålla rena. Rengöringen görs genom att trycka på en knapp. Då spolas valsarna med generöst mycket vatten och körs sedan en extra stund för att skrapa bort överflödigt vatten. Här insåg vi varför Dyson rekommenderade icke-skummande rengöringsmedel. Under rengöringen bildades nämligen så pass mycket skum att det svämmade över laddställets bricka och flöt ut på golvet. Brickan borde helt klart ha en kant för att samla upp eventuellt spill och vi rekommenderar att endast ha vatten i tanken när man kör rengöringen.
Rengöringen slukar mycket vatten men det blir rent (Video: Jonas Ekelund)
Ett annat problem med laddstationen är att den inte har någon som helst torkfunktion. Visst ”centrifugerar” den valsarna, men flera dagar efter senaste städningen var de fortfarande blöta! Det är som gjort för bakterietillväxt och dålig lukt. Inte vad vi väntat oss från en städprodukt.