Dreame L10s Ultra Gen 2

Dreame L10s Ultra Gen 2 kan nästan ersätta din gamla Nilfisk

Trots inledande skepsis blev L10s Ultra Gen 2 adopterad och accepterad som en fullvärdig familjemedlem inom några dagar.

Dreame L10s Ultra Gen2

(Foto: Mikael Hansen)

Dreame har lanserat en ny version av sin robotdammsugare L10 Ultra, som nu kallas ”Gen 2”. Namngivningen kanske inte är den mest kreativa, men den gör det lätt att se skillnaden när man letar efter den i butiker eller på nätet. Och det är det värt att göra, för den här modellen är en utmärkt uppgradering. Även om den liknar sin föregångare har sugkraften förbättrats avsevärt, vilket gör den ännu mer effektiv när det gäller att hålla hemmet fritt från damm och smuts i ditt fullspäckade liv.

Så här ser roboten ut. Notera moppen som svänger ut från enheten för att komma åt extra bra i hörn (Foto: Dreame)

Robotdammsugaren, som under testet fick det kärvänliga namnet Bob, ligger i mitten av Dreame-sortimentet och är en av de mer prisvärda helautomatiska modellerna. Med sin stora basstation som sköter både dammtömning och vattenpåfyllning erbjuder den en hög funktionalitet – men den tar också upp mycket plats. Om man inte har behov av moppningsfunktionen kan en mindre modell vara värd att överväga.

I paketet ingår själva roboten, en basstation, två vattentankar på 4,5 liter vardera, två mopphuvuden, en borste och en flaska rengöringsmedel – allt du behöver för att komma igång.

Här är ett tvärsnitt av basstationen. Längst upp finns de två vattentankarna. Under dem finns dammpåsen och behållaren för rengöringsmedel. (Foto: Dreame)

Roboten Bob

Dreame L10s Ultra Gen 2 är ytligt sett lik sin föregångare och den något dyrare Dreame L40 Ultra, som vi också just testat. Båda modellerna, inklusive deras basstationer, är tillverkade av blank vit plast. Basstationen har ett lock som är lätt att stänga och som döljer de två vattenbehållarna för rent och smutsigt vatten. På framsidan finns en silverfärgad lucka som täcker dammsugarpåsen där smutsen hamnar och en löstagbar behållare för rengöringsmedel.

Läs också Nästan perfekt Dreames nya och välutrustade flaggskepp löser två av de största problemen med robotstädning. Å andra sidan är den lite glömsk och egensinnig.

Roboten är utrustad med en LIDAR-sensor på ovansidan, som tillsammans med en RGB-kamera på framsidan skannar och kartlägger omgivningen. Bredvid sensorn finns tre knappar, varav en för att återkalla roboten till basstationen. Under ett lock på robotens ovansida finns den interna dammbehållaren, som automatiskt töms i basstationen efter städningen.

Tillverkaren lovar att maskinen klarar ”upp till 75 dagars städning utan manuell hantering”. Basstationen tar hand om allt från dammsugning till påfyllning av vatten och justerar själv blandningen av vatten och rengöringsmedel. Mopphuvudena tvättas och torkas med varmluft på bara två timmar, vilket gör dem nästan helt torra – och med en ljudnivå under 42 decibel.

Robotens undersida. Både borst- och mopphuvuden kan tas bort och bytas ut, och rullen kan enkelt tas bort om något fastnar, t.ex. långa hårstrån. (Foto: Dreame)

Den största uppgraderingen i Gen 2-modellen är sugstyrkan, som har fördubblats från 5 300 Pa till imponerande 10 000 Pa. Samtidigt har navigeringen blivit mer exakt och moppfunktionen har förbättrats. Basstationen har också uppdaterats så att den både tömmer och tvättar mopparna automatiskt – vilket gör den ännu enklare att sköta.

Lägenheten

Dreame L10s Ultra Gen 2 installerades i en 130 kvadratmeter stor lägenhet utan några nämnvärda trösklar, förutom bakdörren och badrummet. I lägenheten bor två barn i åldrarna 3 och 9 år, så det fanns gott om smuts och utmaningar för roboten – som den klarade med bravur. Installationen var enkel och sömlös och appen var intuitiv, även om det finns utrymme för förbättringar. Efter en snabb genomgång av lägenheten var det nödvändigt att namnge och dela upp rummen för att säkerställa korrekt kartläggning. Barnens rum var ursprungligen stängda på grund av röran, men vid en senare städning lades ett rum automatiskt till när dörren var öppen – en praktisk funktion. Om man har flera våningar kan man lägga till extra kartor även om roboten måste flyttas manuellt mellan dem.

Basstationen tar lite plats, men är ganska snygg. (Foto: Dreame)

Daglig dammsugning

Dreame L10s Ultra Gen 2 programmerades för daglig dammsugning klockan tio och levererade konsekvent imponerande resultat. Appen gjorde det enkelt att prioritera rumsordningen och ge extra mycket uppmärksamhet åt de mest trafikerade områdena.

I testlägenheten tog den dagliga städningen cirka 115 minuter. Dreame hävdar att roboten kan köras i 200 minuter med standardinställningen. Eftersom vi skruvade upp effekten till max laddades batteriet ur något snabbare. Om strömmen börjar ta slut återvänder den automatiskt till basstationen för att ladda. När den är uppladdad fortsätter arbetet och avslutas med att roboten återvänder till basstationen, där den automatiska tömningen av dammbehållaren startar.

Både dammtömningen och den maximala sugeffekten är lite bullriga. Den förstnämnda är snabbt över medan den sistnämnda naturligtvis pågår längre. Den mest kraftfulla sugeffekten tenderar också att piska upp dammet lite när den kör omkring. Lyckligtvis spelar det inte så stor roll eftersom roboten noggrant fångar upp det senare på sin rutt.

Särskilt familjefadern var skeptisk till robotdammsugaren, men blev snabbt omvänd. I dag är han helt övertygad om att roboten gör ett fantastiskt jobb. Med sin sugkraft på 10 000 Pa samlar Dreame L10s Ultra Gen 2 effektivt upp dagligt damm och smuts. Även om den roterande borsten inte når ända in i hörnen, lämnar den ditt hem nästan skinande rent. Till exempel under matbordet, där stolarnas många ben kräver precision. Här imponerar roboten med sin förmåga att manövrera elegant samtidigt som den plockar upp även de minsta smulorna.

Testlägenheten hade inga trösklar, vilket gjorde roboten extra effektiv. En dag lämnades dock dörren till baktrappan av misstag på glänt, vilket fick Bob att utforska nya territorier. Varken dörrmattor, trösklar eller trappsteg utgjorde något problem. Roboten skannade av området, plockade upp lite smuts och återvände sedan säkert till basstationen.

Testlägenheten hade få trösklar, men de var lätta att klättra över. Enligt Dreame kan L10S Ultra Gen 2 ta sig över trösklar på 20 mm (Foto: Dreame)

Moppa kan han också

Dreame L10s Ultra Gen 2:s basstation har två vattenbehållare och en behållare för rengöringsmedel, vilket är en praktisk funktion eftersom många konkurrenter kräver att kunderna köper deras eget rengöringsmedel. Detta kan vara problematiskt beroende på golvtyp. Personligen har jag brädgolv som rengörs med såpa, medan testlägenheten har oljad fiskbensparkett. I det här testet använde vi därför inte det medföljande rengöringsmedlet, utan fyllde istället basstationen med det medel som normalt används för lägenhetens golv. Så länge medlet inte skummar är det inget problem och bör inte skada de inre delarna – även om vissa tillverkare kan påstå motsatsen.

Resultatet av golvtvätten är lika imponerande som dammsugningen. De två mopphuvudena lossar effektivt intorkade matrester, särskilt från det yngsta barnet, och lämnar golven gnistrande rena. Det är dock värt att notera att roboten är bäst på att ta hand om vardagssmuts. Om dina golv inte har rengjorts eller dammsugits på flera månader bör du ge dem en grundlig rengöring först så att du börjar från en ren basnivå. Mopphuvudena torkas automatiskt i basstationen, men den här processen tar två till tre timmar och orsakar ett surrande ljud. Därför är det en bra idé att placera basstationen i ett rum som du inte vistas i hela tiden.

Läs vidare
Exit mobile version