DeLonghi Eletta Explore

Sommaren är räddad!

Intensiv cold brew, sött iskaffe eller varm, aromatisk cappuccino? Nya DeLonghi kan göra allt.

IMG 7478

Delonghi Eletta Explore anmeldelse

Med minimal ansträngning, kaffebönor och vatten kan automatiska espressomaskiner ge dig alla varianter av espresso och ångad mjölk. DeLonghi är en erfaren spelare inom espresso. Deras senaste automatiska maskin heter Eletta Explore och den vill testa något nytt.

Det vill försöka sig på cold brew – inte att förväxla med iskaffe. Kallbryggt kaffe är bryggt med kallt vatten. En process som vanligtvis tar många timmar, men resulterar i sött, intensivt kaffe utan bitterhet.

DeLonghi lovar samma upplevelse på bara fem minuter. Det låter som ett recept på väldigt surt kaffe. DeLonghi hade lätt kunnat sälja maskinen på argument om inbyggd kvarn, Wi-Fi och appkontroll för mindre än 8 000 kronor, men de pratar mest om kallbryggning. Självsäkerhet är det ingen brist på.  L&B Home har undersökt om denna maskin kan imponera både sommar och vinter.

Skillnaden mellan kallbryggt och iskaffe

Vanligtvis görs cold brew i en glasburk med grovmalt kaffe, som under många timmar ger smak till det kalla vattnet. I Eletta mals kaffebönorna tillräckligt fint för espresso, vilket ger gott om yta för vattnet att dra ut smak från. Maskinen använder ett ganska lågt tryck för att ”droppa” kaffet, vilket ger en längre kontakttid mellan kaffe och vatten och därmed mer smak på kort tid.

Glasburken har mer flexibilitet i förhållande till hur mycket kaffe som används och hur länge kaffet är i vattnet. Med Eletta får du å andra sidan upplevelsen av kallbryggning på riktigt kort tid. Om resultatet inte blev bra behöver du inte, som med glasburken, vänta flera timmar på resultatet av ett nytt försök.

Det är en bra lösning för dem som verkligen älskar den unika smaken av kallbryggning, men som gärna vill ha en snabb och enkel kopp kaffe en sommarmorgon. Eletta Explore kan också enkelt göra vanligt iskaffe. Iskaffe-recepten är tydligt markerade på skärmen och maskinen gör då kallt mjölkskum.

Glaset är en del av Explorer Kit, och med en latte macchiato ser det nästan lika bra ut som i reklamen.  (Foto: Lasse Torp Hansen)

Mjölkkanne-eländet

Folket på DeLonghi har haft en utmaning med att göra kallt, krämigt och hållbart mjölkskum för deras cold brew och iskaffe. De har därför kommit på en vanvettig lösning som på alla sätt är lågpunkten med hela maskinen. Förutom den vanliga LatteCrema Hot mjölkkannan har de utvecklat systemet LatteCrema Cool, som är en mjölkkanna som endast används för kalla drycker. Det fungerar riktigt bra och levererar faktiskt hållbart och gott skum för din islatte.

Problemet är att den BARA fungerar med kalla drycker. Så du måste alltså ha båda mjölkkannorna med mjölk som långsamt surnar i ditt kylskåp om du dricker både varmt och kallt kaffe. Du kan inte heller bara byta locket på kannan där all teknik sitter. Av någon anledning är nämligen de två kannorna inte lika stora. Båda kan använda växtbaserad ”mjölk” med bra resultat, men det enda andra alternativet för LatteCrema Cool är minimjölk. Hälsosamt, men en mycket konstig begränsning.

Om du försöker använda fel kanna för dina drycker kommer maskinen vägra att göra ditt kaffe. Sist men inte minst sitter inte locket på någon av kannorna fast i resten av behållaren. Det är därför bara en tidsfråga innan du tar tag i locket av en mjölkkanna och häller mjölk överallt.

Specialkaffe har blivit lättillgängligt, du kan köpa läckra bönor i matbutiken eller få färska bönor skickade till ytterdörren direkt från rosteriet. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Det viktigaste med ditt kaffe

Under testperioden användes två olika bönor. Många automater har stora problem med modernt, lättare rostat specialkaffe, vilket ofta resulterar i en sur, otilltalande kopp.

För att ta reda på om jag kan njuta av modernt kaffe med nya DeLonghi testar jag den med kaffe från ett rosteri som heter Impact Roasters. De rostar uteslutande etiopiska bönor, som vanligtvis är mycket syrliga. För att göra det lite lättare för maskinen testar jag deras mest mörkrostade bönor.

Eftersom en automatisk espressomaskin handlar om att göra livet enklare, köper jag också bönor i matvaruaffären. I det här fallet en påse Löfbergs mellanrostade brasilianska kaffe. Det mellanrostade kaffet är för övrigt mörkare än det mörkrostade från Impact Roasters.

Maskinen brygger en hel kanna kaffe på mellan 1 och 6 koppar. Här är 4 koppar i min minsta kanna som behövde ligga i vinkel under maskinen. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Hur smakar kaffet?

Espresson från Eletta Explore är generellt välsmakande, aromatiskt och har en balanserad sötma och syra. Man kan själv ändra mängden vatten och bryggtemperatur, och då får kaffet snabbt lite extra smak. Bönorna från Impact Roasters krävde den högsta av de 4 temperaturinställningarna och lite mer vatten för att vara perfekt balanserat i smaken.

När det var dags att prova bönorna från snabbköpet hade jag glömt det där med inställningarna. Bönorna smakade i första omgången lite underväldigande. När jag senare provade en något lägre temperatur belönades jag med ett mjukare kaffe, vilket också var mycket mer intressant. Plötsligt kom det fram smak av nötter och lite syrlig kakao. Det lönar sig att experimentera!

Espresso från en automatisk maskin är aldrig intensiv som från en halvautomatisk eller manuell maskin, så i jämförelse blir det en svagare shot än från kaffebaren. Det blir bara en liten skillnad om du blandar den med mjölk. Ren espresso från maskinen är utsökt och saknar verkligen inte smak. Det varma mjölkskummet är lätt att justera med ratten på LatteCrema Hot, men har mest inflytande på hur fluffigt skummet blir, och inte så mycket på resten av mjölkens textur.

Eletta Explore är ju en maskin som väldigt gärna vill göra cold brew. Med kallt vatten och allt. Det är en utmaning när kontakttiden bara är 5 minuter. Lyckligtvis håller den vad den lovar. Bitterheten är låg och kaffesmaken är genomträngande. Jag fruktade att kaffet skulle bli väldigt surt på grund av den låga temperaturen, men jag blev positivt överraskad. Den levererar en välbalanserad cold brew. Om du är van vid att kallbrygga själv med en glasburk i kylen är detta en fräschare och mindre intensiv upplevelse.

LatteCrema Cool levererar ett mycket hållbart skum som mestadels ligger på ovanpå och inte ger den krämiga lattekänslan vi känner igen från den varma versionen. Det är synd att du bara kan använda minimjölk i kannan, annars skulle den vara perfekt för ett snabbt dessertkaffe.

Båda maskinerna är från DeLonghi, och jag tyckte tidigare att kapselmaskinen tog mycket plats i köket. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Endast en bönbehållare

Eletta Explore har en bönbehållare med plats för 300 gram, och det är inte möjligt att byta ut bönorna när de väl är i behållaren. Prova därför några skedar av ditt nya fermenterade, extra syrliga kaffe från Etiopien innan du tvingar din sambo att börja dagen med det under de kommande 14 dagarna.

Du kan också använda malet kaffe i maskinen. Det malda kaffet kan visserligen inte förvaras i maskinen, men du kan lägga en sked i en speciell lucka och sedan välja malet i ditt kafferecept. Måttsked ingår. Det fungerar bra som en nödlösning. Jag kan tipsa om att man kan skära upp en kaffekapsel och använda innehållet om man har glömt att köpa bönor. Eletta Explore får till och med ut ännu mer sötma och komplexitet ur kaffet än när kapslarna bryggs av min DeLonghi kapselmaskin.

Kvarn, dosering och recept

Kvarnen måste ställas in medan maskinen är på, och den rekommenderar att man brygger tre koppar innan man testar smaken. Lite slöseri med bönor. Det lägsta jag försökte med var inställning 4. Med den inställningen börjar kaffet droppa istället för rinna, vilket ger en bitter bismak på grund av den längre kontakttiden (om du inte kallbrygger, då ska det droppa!). Om ditt kaffe rinner igenom för snabbt och smakar surt, bör du nog välja en finare kvarninställning.

Det finns totalt 51 olika recept, varav vissa upprepas i varma, kalla och to-go-versioner. Du kan göra kalla och varma versioner av alla klassiker som latte, cappuccino, flat white, americano och espresso, men man kan också göra en hel kanna kaffe. Med to-go-funktionen kan du ställa in en fast storlek på din termosmugg, som maskinen sedan troget fyller med ditt favoritkaffe, kallt eller varmt. Du kan naturligtvis göra dina egna recept om du vill, men DeLonghis receptsamling innehåller de flesta kombinationer av mjölk och espresso. Eletta Explore instruerar dig om hur du ställer vredet ovanpå mjölkkannan för att få mer eller mindre skum i din latte eller cappuccino. Inte en elegant lösning, men det fungerar.

Under varje kafferecept kan du ställa in storlek. Detta görs antingen genom att välja S, M, L, XL eller genom att trycka på STOP när du tycker att tillräckligt med vatten har runnit igenom. Maskinen frågar sedan om du vill spara inställningen.

Du kan också ställa in intensitet, vilket borde hänga ihop med hur mycket kaffe som används. Jag testade med inställningar på intensitet mellan 1–5 genom att avbryta innan bryggning och väga de malda torra bönorna. På nivå 4 förbrukar den mellan 9,4 och 11,3 gram. Ibland gav samma inställning en skillnad på 1,2 gram, och den högsta intensiteten gav inte alltid mest kaffe. Välj därför en intensitet i mitten av området och prova dig fram med mer vatten tills kaffet smakar perfekt.

De fyra touch-knapparna på framsidan fungerar som filter för de drygt 50 recepten. (Foto: Lasse Torp Hansen)

En app som gör kaffe bättre

Eletta Explore har inbyggd Wi-Fi och kan användas med DeLonghis app Coffee Link. Den mest imponerande delen av appen är den så kallade Bean Adapt Technology, som både utmanar dina smaklökar och gör livet enklare om du älskar att prova nya bönor.

Kort sagt ger du appen information om typ, färg och rostning av kaffebönorna samt inställningen på din kvarn. Sedan brygger maskinen en espresso, som du får några frågor om efter att du har smakat på den. Beroende på din feedback ändrar maskinen olika inställningar. När espresson är perfekt kan du automatiskt spara alla inställningar som använts av maskinen.

Olika bönor behöver olika temperaturer och kaffe/vatten-förhållanden, och det är mycket lättare med bara en inställning i appen. Det är också spännande att bli utmanad att smaka en ny espresso.

Appen fungerar med flera av DeLonghis maskiner och är inte unik för Eletta Explore. Den kräver e-postregistrering och tenderar att logga ut dig, så välj ett lösenord du kommer ihåg!

Coffee Link måste (långsamt) kopplas upp mot maskinen varje gång den används, och du kan då också använda maskinen från din telefon. Det senare är dock inte riktigt meningsfullt, eftersom Eletta Explore spolar varmt vatten genom maskinen när du slår på den. Därför kan du inte ha en kopp stående redo, vilket något undergräver hela poängen med att göra espresso från mobilen.

Rengöring av maskinen är lite av ett pussel och droppbrickan fylls mycket snabbt. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Byggkvalitet och design

DeLonghi Eletta Explore är inte en vacker maskin, och den är väldigt plastig. Förutom pekskärmen är alla ytor på maskinen antingen av plast eller tunn metall. Det ger inte en premiumkänsla, och maskiner som Jura 8 är mycket mer dekorativa i köket.

Det kanske inte lagts så mycket vikt på detaljerna, men funktionerna är i ordning och maskinen verkar hållbar. Rören där kaffet kommer ut kan höjas och sänkas, och du kan dra ut vattentanken från maskinens framsida, vilket gör det enkelt att fylla på den om maskinen står i ett hörn. Det tar cirka 50 sekunder att värma upp den innan den är redo. Mycket vatten rinner igenom under uppvärmningen, så håll en kopp under så att du inte behöver tömma droppbrickan hela tiden.

Båda mjölkkannorna är gjorda av hårdplast som enkelt kan demonteras och rengöras i diskmaskinen. Det kan de flesta av Eletta Explores delar, men underdelen med droppbrickan och kaffesumpen är svårare att rengöra helt enkelt på grund av storleken.

Själva bryggmekanismen bakom vattentanken kan avlägsnas och rengöras. En underskattad och viktig egenskap. Automatiska maskiner flyttar runt både torrt och vått kaffe i ett komplicerat maskineri, så rengöring är avgörande om maskinen ska hålla i många år.

Procedurer som avkalkning och installation av brittafiltret hanteras via pekskärmen, som pedagogiskt guidar dig genom processen.

De finns plats för två koppar ovanpå maskinen, men den värmer inte upp dem. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Utrustning och varianter

Maskinen finns i 3 utrustningsvariationer, vilket återspeglas av frontens färg. Titan, silver och mörkgrå. Den förstnämnda kostar cirka 1 100 kronor mer, och då ingår termosmuggar. De två sista modellerna har samma pris, men den mörkgrå levereras med en stor kaffekanna, vilket är praktiskt eftersom de flesta kannor inte passar med maskinen. Med alla modeller får du också de två mjölkkannorna, ett brittafilter för användning med hårt vatten, en testremsa för att testa hårdheten i ditt vatten och en kaffeskopa.  Om du köper direkt från tillverkaren får du också deras ”Explorer Kit”, som innehåller olika bönor, 3 sorters växtbaserad ”mjölk”, en receptbok och 4 glas.

Slutsats

DeLonghi Eletta Explore är en espressomaskin i den lägre delen av mellanprisklassen, med ett iskallt ess i rockärmen. Det gör allt man kan förvänta sig och, viktigast av allt, gör välsmakande och välextraherat kaffe. Detta gäller även om man föredrar kallbryggt eller iskaffe. Kompromisserna är begränsade till utseende, byggkvalitet och det faktum att man måste ha två mjölkkannor i kylen om man regelbundet dricker både varmt och kallt kaffe. Man kan ha kul med Bean Adapt Technology och lära sig mycket om att avsmaka espresso. Om man älskar kallt kaffe är Eletta Explore en klar rekommendation.

Läs vidare
Exit mobile version