Bosch Unlimited 7 Prohygienic Aqua BCS71HYG4

Kombidammsugare med mopp där tanken är god

Några riktigt fiffiga finesser, men paradnumret håller bara halva vägen.

bosch prohygenic aqua TOP

Foto: Bosch

Hur praktiska och effektiva laddbara skaftdammsugare än är så är det sällan speciellt praktiskt att moppa med dem. Hos många består moppen av en ineffektiv mikrofiber-dyna som mer torkar av golvet än gnuggar det rent. Eller så är moppen ett separat tillbehör vilket gör att man först måste dammsuga, vilket gör att man lika gärna kan hämta den vanliga moppen och städa manuellt. Där skiljer sig Bosch Unlimited 7 Prohygienic Aqua från mängden då munstycket både dammsuger och moppar. Kan detta vara universallösningen vi väntat på?

Alla tillbehör som följde med denna utrustningsnivå av Prohygienic Aqua. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Tillbehör

I kartongen hittar vi ett motormunstycke med roterande borstar som fungerar både på mattor och på hårda golv. Samt ett kortare smalt munstycke för att komma åt i trånga utrymmen, ett munstycke för stoppade möbler och en liten borste för att damma med. Dessutom ett långt böjbart munstycke för att komma åt bakom element och i trånga utrymmen. Men det som får Aqua-modellen att sticka ut är moppmunstycket med en vattentank och två roterande moppar. Den utrustningsnivå vi fick till test inkluderade inte det motoriserade minimunstycket för att hålla stoppade möbler rena, men det kan köpas till som tillbehör. Andra tillbehör man kan köpa till är större batteri (ingår i Power For All så att det funkar med andra apparater även från andra märken), en flexibel slang och en effektivare damningsborste.

De många munstyckena i aktion, notera vår böjbara favorit. (Foto: Bosch)

Användning

På rätt ställe för att komma åt med tummen sitter reglaget som i ena änden stänger av Unlimited 7 Prohygienic Aqua och i andra änden sätter sugstyrkan till Auto. Däremellan finns ett Eco- och ett Turboläge. Autoläget läser helt enkelt av underlaget för att använda precis lagom sugstyrka. På standardmunstycket sitter, som så ofta nu för tiden, lampor för att man lättare ska se dammet. Med en enkel knapptryckning lossar dammbehållaren och sedan är det bara att lyfta ur filtret och tömma behållaren i soppåsen.

Det är enkelt att lossa dammbehållaren och att avlägsna filtret innan tömning. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

De flesta större tillbehören har en stor tydlig grå knapp att trycka på för att koppla loss dem från dammsugaren. Golvmunstycket kan till och med lossas från röret med foten, så att man slipper böja sig ner när man ska byta till moppen. Däremot kan man av oklar anledning inte göra det samma med moppen när man ska byta tillbaka. Vi uppskattar däremot att motormunstycket och röret kan stå upprätt av sig själva så att man inte måste lägga dem på golvet om man vill ta loss motorn för att suga upp något skräp på ett bord.

Man kan ställa ifrån sig huvudmunstycket och vinkla röret för enklare städning. (Foto: Bosch)

Motorenheten utan munstycken väger bara 1,5 kg, vilket är bland de lättaste vi har testat, så den är inte speciellt tröttande att använda. Batteritiden på 40 minuter i eco-läge är inte speciellt imponerande och vi uppmätte drygt 9 minuter i turboläge, vilket faktiskt är genomsnittligt. Som vi nämnde ovan kan man dock köpa till ett nästan dubbelt så stort batteri om man vill förlänga städtiden. Som med så många andra skaftdammsugare består väggdockan bara av en plastbit, vilket känns snålt. I den här prisklassen kanske det är att begära väl mycket att få en riktig laddstation som med Electrolux eller en tömningsstation som med Samsung, men något mellanting hade uppskattats.

Den löstagbara vattentanken som fuktar moppen under städningen. (Foto: Bosch)

Dammsugning

Motormunstycket är faktiskt ett av få vi har testat som inte ger upp direkt om det fastnar lite i en matta. Något som av oklar anledning ofta händer med våra slätvävda mattor. Mattorna blev dessutom tillräckligt fria från husdjurshår för att bli godkänt och de hår som fastnade i borsten lossnade lätt igen. Något vi verkligen uppskattade var att dammsugarens rör har ett gångjärn som gör att man lätt kommer åt under soffor och sängar utan att behöva böja sig i en obekväm ställning. Vi blev också väldigt förtjusta i något så enkelt som det böjliga munstycket då det kom åt bakom element på ett sätt vi aldrig sett förr.

Däremot är motormunstycket inte supereffektivt på hårda golv då de glesa borstarna inte får upp allting och den relativt låga sugstyrkan helt enkelt inte suger upp allt damm. Och det leder oss in på huvudnumret med Unlimited 7 Prohygienic Aqua, det vill säga det kombinerade dammsugnings- och moppmunstycket. Roterande moppar är helt klart rätt väg att gå och den gnuggade bort även envisa fläckar väl så lätt som om man hade moppat själv. Men den dammsuger bara i den främre änden av munstycket vilket innebär att man måste skjuta den framför sig. Man kan inte dra munstycket fram och tillbaka som man är van vid, för då fastnar det skräp som skulle ha sugits upp i stället i moppen. Naturligtvis skulle det fungera som på Philips Aqua Plus, som har sugmunstycken både fram och bak.

Insuget för dammet sitter i mitten fram, det räcker inte för att få bort allt damm innan moppen går över det. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Slutsats

En dammsugare som kan moppa samtidigt som man dammsuger vore drömmen. Då skulle man slippa ta två städvändor och det skulle bli renare än med bara dammsugning. Tyvärr är inte heller Bosch Unlimited 7 Prohygienic Aqua lösningen vi letat efter då munstycket inte är genomtänkt. Däremot är det en bra dammsugare med tillbehör vi verkligen gillar. Speciellt genialiskt är gångjärnet på röret som gör att man slipper böja sig för att dammsuga under möbler.

Läs vidare
Exit mobile version