Vi får nog vänja oss vid att Xiaomi knuffar sig in på alla möjliga områden inom hemmet. De har haft luftrenare på skandinaviska marknaden ett par år nu och har för närvarande sex modeller i sortimentet. Priserna går från väldigt lågt för enklare modeller till ett rimligt pris på denna toppmodell vi testat. Även om det naturligtvis kom en ännu mer avancerad modell just som vi skrev detta, Smart Air Purifier Elite.
Detta är en rejäl pjäs som faktiskt har dubbelt så stor volym som Blueair. Stilen på formgivningen kan nog kallas teknisk, där den ser ut att passa bättre på ett kontor än i ett elegant vardagsrum. Luften sugs in runt om nederdelen och passerar ett stort runt filter, för att sedan blåsas ut rakt uppåt. Smart nog kan man ta bort gallret ovanpå så att man kan komma åt att rengöra fläkten, vilket ingen av de andra tillverkarna har tänkt på.
Rening
Smart Air Purifier 4 Pro använder sig av ett enda filter, ett kombinerat förfilter, HEPA-filer och kolfilter. En enkel lösning, men det är mindre ekonomiskt än att byta varje filter för sig. Xiaomi framhåller att HEPA-filtret kan avlägsna husdjurshår, pollen, damm, rök, virus, mjäll och bomullsfibrer från luften. Lite ovanliga föroreningar, kanske de är mer vanliga i Asien? Dessutom kan kolfiltret avlägsna lukter från husdjur, matos, organiska föreningar, formaldehyd och andra lukter.
Luftrenaren har tre manuella lägen, ett sömnläge och ett automatiskt läge. Sömnläget är helt enkelt den lägsta fläkthastigheten och en dimmad statusskärm. Xiaomi skryter med att den i sömnläget ligger under 34 decibel. Det ska de inte göra, för det är mer än Electrolux på fullt blås, och inget vi ljudkänsliga skulle vilja ha i sovrummet.
Xiaomis luftrenare är uppenbart ganska effektiv på att pumpa luft för det fastnade både dammtussar och husdjurshår på utsidan av apparaten. Det hade varit trevligare om de fastnat i ett förfilter inne i den, som hos Philips och Blueair. Precis som hos Electrolux finns jonisering för att effektivare fånga upp partiklar. Det ska även noteras att Smart Air Purifier 4 Pro med sina 50 watt drar näst mest ström på fullt blås. Det är dubbelt så mycket som de energisnålaste i testet.
Appen och funktioner
Skärmen på framsidan ger tydlig info om partikelhalter i luften och har en statuslampa som skiftar färg. Man kan även avläsa luftfuktighet och temperatur om man tittar nära. Appen visar även filterlivslängd, samt att man kan styra jonisering, sätta scheman och programmera scener, vilket dock är lite krångligt. Trevligt nog använder man samma app, Mi Home, för att styra luftrenaren som Smart Pet Food Feeder. Den stöder Amazon Alexa och Google Assistant.
Slutsats
Med bra flås och effektiva filter gör den ett bra jobb med att hålla luften ren från både föroreningar och lukter. Den ger tydlig information och är lättast att rengöra inuti. Med det näst lägsta priset i testet, men ändå lika avancerad teknik som betydligt dyrare konkurrenter måste vi säga att Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro är den mest prisvärda luftrenaren i testet. Men då får man beakta att den är stor och låter mer än de andra.