Philips 2000i-series AC2729/10

Philips AC2729 är luftrenaren med inbyggd luftfuktare

Den enda luftrenaren i testet som aktivt bekämpar allergener och åtgärdar torr inomhusluft.

Philips AC2729 TOP

Foto: Philips

Philips är också en erfaren tillverkare av luftrenare med ett brett produktsortiment som i dagsläget omfattar 11 modeller i ett stort prisspann. Av de två uppkopplade modellerna valde vi denna, som har en extra funktion men ändå hamnar inom prisspannet för testet. Förutom ett flerstegs-filtreringssystem får man nämligen en luftfuktare på köpet. Torr luft är ofta ett större problem än föroreningar i många nordiska hem.

Philips Combi 2000i-seriens breda och höga format är traditionellt för luftrenare och gör dem lättplacerade. Det gör det lätt att ha stora tysta fläktar och stora filter som sväljer mycket luft. Formgivningen får sägas vara modern och stör inte alltför mycket i hemmet. Det är dock mycket plast med många rörliga delar, och man funderar över vad som kommer gå sönder först. Speciellt med tanke på vattentanken som måste tas ut och fyllas på varje dag.

Philips luftrenare har trestegs-filtrering och dessutom luftfuktning. (Foto: Philips)

 Rening

Philips luftrenare använder ett trestegs-system med ett mekaniskt förfilter som fångar damm och hår. Det uppmanas man torka av med jämna mellanrum. Därefter kommer ett HEPA-filter, som dessutom använder en elektrostatisk laddning för att attrahera ännu fler partiklar, och slutligen ett filter med aktivt kol. Tack vare lång hållbarhet på filtren så blir kostnaden per år faktiskt väldigt rimlig.

Det finns tre manuella fläkthastigheter, ett automatiskt läge som reagerar på partikelnivån, samt ett allergen-läge då den snabbt reagerar på allergiframkallande partiklar i luften. Naturligtvis övervakar den även luftfuktigheten och släpper ut upp till 600 ml/h till önskad luftfuktighetsnivå har nåtts. Med låg fläkthastighet är det den näst tystaste luftrenaren i testet och även den ljudkänslige testaren hade inga problem att somna med den i sovrummet.

Statusfönstret är mycket tydligt och kontrollpanelen praktisk. (Foto: Philips)

Sensorerna verkar känsliga och det var den luftrenare i testet som oftast hade synpunkter på luftkvaliteten. Den reagerade till och med kraftigt när man stekte något i köket 10 meter bort. Vi upplevde luften som betydligt bättre än utan luftrenare, och med tanke på hur mycket damm som satt i det mekaniska filtret varje vecka så verkar den effektivt fånga kringflygande partiklar. Men framför allt känns luftrören bättre med rätt luftfuktighet.

En överskådlig app med mycket information och schemaläggning. (Skärmbild: L&B Home)

Appen och funktioner

Appen känns överskådlig och pockar bara på uppmärksamhet när det behövs. Man ser aktuella värden för partiklar, allergener och luftfuktighet, samt att man får information om utomhusluftens kvalitet. Med historik så klart. Man kan sätta scheman för när luftrenaren ska slå på och av, vilket är praktiskt om man har ett 9–5-jobb. Däremot kan den inte reagera på när ägarens mobiltelefon lämnar eller kommer tillbaka till hemmet. Amazon Alexa och Google Home stöds.

Slutsats

Philips AC2729 är en lättplacerad luftrenare med en effektiv design för att ventilera mycket luft och är ändå bland de tystare luftrenarna i testet. Den har en trestegs-filtrering som effektivt renar luften och är den enda som faktiskt mäter allergener i luften. Det är dessutom den enda i testet som har inbyggd luftfuktare och därför faktiskt kan göra något åt torr luft. Både frontpanelen och appen ger mycket tydlig information om den aktuella luftkvaliteten.

 

Läs vidare
Exit mobile version