När man skulle resa bort på 90-talet, och inte ville att det skulle synas att huset stod tomt, kunde man köpa en mekanisk timer att sätta i vägguttaget. Man petade in piggar på en 24-timmars skala för att bestämma när den skulle vara på eller inte, och så stoppade man in en golvlampa i uttaget. Vips, så tändes ljuset på kvällen och släcktes vid läggdags så att alla trodde man var hemma.
Varför ska man ha en uppkopplad kontakt?
Det låter ju som att de löste problemet för 30 år sedan, så varför i hela världen skulle man vilja ha uppkopplade kontakter med appar i mobilen? Det är väl ändå bara att krångla till det och att ha teknik för teknikens skull?
Men det är det inte. En så kallad smart plug, en uppkopplad kontakt eller vad man ska kalla det för, är ju inte bara en dum timer. Den är en del av det smarta hemmet och kan både fjärrstyras, programmeras och fås att reagera på vad som händer.
Förutom att slå på och av lampor och kaffebryggare kan man därför med fördel koppla in fläktar, element och luftfuktare. De kan få en knuff av en termometer eller luftfuktsmätare att det är dags att gå igång och göra sitt jobb.
En smart plug är även perfekt för växtbelysning som kan fås att slå på och av när solen går upp eller ner. Samma sak kan så här års vara perfekt för julgransbelysningen så att inte den står på hela natten.
Det är för övrigt också bra att kunna slå av apparater som står och smygdrar ström utan att man ska behöva komma ihåg att gå runt och slå av och på dem. Äldre hemmabio-anläggningar är ett bra exempel på något som knappast behöver stå på dygnet runt hela veckan.
Samma sak gäller när man ska resa bort, då är det få saker förutom kyl och frys som faktiskt måste vara på. Det skulle vara internet-routern då. Fjärrstyrning är nämligen också ett bra exempel på varför sakerna ska vara uppkopplade. Vi har nog alla råkat ut för prylar som hakat upp sig när vi varit borta, och det enda de behöver är en omstart. Ett par tryck i mobilen från semesterorten så är det fixat.
En smart plug är även bra för alla saker som vi behöver ladda. Det finns vissa som ser till att eltandborsten och surfplattan bara får ström då och då när de behöver laddas i stället för att stå på hela tiden. Stora strömkrävande laddningar, som en elsparkcykel, kan man med fördel också sätta på en timer så att de laddas när elen är som billigast.
Does it Matter?
I det här testet hade vi lätt kunnat ha med 15 produkter av diverse märken. Men vi tror att de flesta, liksom oss, är lite less på att behöva ha 15 olika appar i mobilen för att styra enstaka prylar. Här kommer den nya standarden Matter in, som gör att alla tillverkares produkter kan prata med varandra. Och de kan alla styras från Google Home, Apple Hem, Samsung Smartthings, eller vilket ekosystem man nu föredrar. De är därmed också mer eller mindre kompatibla med alla röstassistenter.
Alla produkterna i det här testet har tagit det där första steget till kompatibilitet, men de använder fortfarande olika protokoll för att kommunicera. Det kan innebära att man trots allt behöver en hub av tillverkarens fabrikat. En av produkterna har dock tagit steg två och stöder protokollet Thread, vilket är framtiden.
Man måste visserligen fortfarande ha en så kallad Thread Border Router, men det finns mängder av sådana och många av oss har redan en utan att känna till det. Exempel på sådana är nämligen Apple TV 4K eller en nyare HomePod, en Samsung Smartthings Hub v3, Echo Show 8 eller Echo 4gen, alternativt Nest Hub 2gen, Nest Hub Max eller Nest Wifi Pro.
I framtida tester av smarta hem-produkter ser vi fram emot att allt pratar Matter över Thread, och att vi kan hoppa över kompatibilitets-raden i faktarutan därför att allt fungerar med allt. Vi hoppas att det inte är en utopi.