iVide Sous Vide Cooker with Wifi

Lättanvänd men svårunderhållen

Prestanda och handhavande är riktigt bra men konstruktionen är vi tveksamma till.

ivide sousvidetools

Foto: Sousvidetools

Så vitt vi har lyckats lista ut är iVide det egna märket för den mycket specialiserade brittiska webbshoppen sousvidetools.com. De har allt som restaurangköken behöver, från kammar-vakuumförpackare och stora sous vide-vattenbad-maskiner till specialiserade isolerade kärl för lång tillagning. Men lyckligtvis har de även en amatöravdelning med vakuumpackare, vakuumpåsar och så klart cirkulatorer av stavtypen.

Foto: Sousvidetools

Konstruktion och funktion

Infästningen på denna skiljer sig från de andra då den har en fast bygel monterad mitt på staven, med en skruv för att hålla fast staven i kärlet. Det gör det lite omständligare att fästa staven och eftersom höjden är fast passade den inte för det kärl vi brukar använda. Dessutom är konstruktionen i plast, vilket gör oss tveksamma till hur länge den håller. Just en sådan här konstruktion gick nämligen sönder på en stav vi haft tidigare. Det krävs dessutom en väldigt specifik skruvmejsel för att ta isär staven, så ingen av våra passade.

Fästanordningen är väldigt plastig och det krävs exakt rätt mejsel för att demontera staven. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home) 

Handhavande

Knapparna på ovansidan är tydliga och displayen är bra då den visar både temperatur och tid samtidigt. Vi undrar dock varför i hela friden man kan ställa temperaturen i tiondels grader. Lyckligtvis kommer den ihåg föregående inställning. I stället kan man använda appen som är fullproppad av recept så att man kan hitta rätt tid och temp med ett par tryck. Dessutom kan man sitta i soffan och hålla koll på tiden, även om den kunde ha visat det tydligare.

Knapparna är lättbegripliga och displayen visar temp och tid samtidigt. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Matlagning

Tyvärr är appen på engelska, så det gäller att man vet vad olika styckningsdelar och maträtter heter. Dock såg temperaturen korrekt ut i de recept vi kontrollerade, så vi skulle lita på att köra direkt från appen. Tack vare en hög effekt så var iVide snabbast på att komma upp i temperatur, hela 2,5 minuter snabbare än den långsammaste. Den höll sedan temperaturen utan att avvika en enda grad under hela tillagningen.

En utförlig app som fungerar väl om man hänger med i de engelska termerna. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Slutsats

Om man bara är tillräckligt haj på engelska matlagningstermer är det riktigt praktiskt att laga mat med iVides app-anslutna stav. Bara att välja ingrediens, storlek och önskad tillagning och trycka på knappen. Men i långa loppet har vi invändningar eftersom den är krånglig att hålla ren samt att vi inte litar på att den plastiga fästanordningen håller år ut och år in. Synd på en annars fin stav.

Prestanda är mer eller mindre beroende av stavens effekt. Uppmätt från kallvatten till 55 grader. (Illustration: L&B Home)
Läs vidare
Exit mobile version